Mijn wekelijkse favorieten! Letterlijk één van mijn favoriete artikelen. Van culinair nieuws tot net verschenen kookboeken, van must-visit restaurants tot handige keuken-, woon- en tuin tools die ik heb ontdekt.
Pannen, ik kan niet zonder. Ik heb er heel wat, maar op dit moment zijn een paar mijn favoriet. Benieuwd naar welke pannen ik fijn vind? Goed nieuws: vandaag deel ik ze allemaal.
Budgetpannen
Pannen zijn een absolute must voor in de keuken, maar vaak ook erg prijzig. Onthoud wel, je doet er echt jaren mee. Zeker als je ze net als ik goed onderhoudt. Goedkope pannen slijten daarentegen snel. Probeer daarom een balans te vinden tussen prijs en kwaliteit bij het kiezen van pannen. Ik help je een handje, want ik deel in dit artikel ook een aantal budgetversies van mijn favorieten.
Als je op zoek bent naar een budgetpan, dan zijn dit een aantal tips:
- Aluminium pannen: pannen gemaakt van aluminium zijn meestal goedkoper dan andere materialen. Ze geleiden de warmte goed, maar kunnen wel gevoelig zijn voor deuken en krassen. Kies een aluminium pan uit met een goede antiaanbaklaag. Je wil natuurlijk niet dat het eten aan de pan blijft plakken. In dat geval is schoonmaken is ook zeker geen pretje. Dit is een fijne, ruime aluminium pan.
- Roestvrijstalen pannen: roestvrijstalen pannen zijn duurzaam en hebben meestal geen antiaanbaklaag. Ze zijn (vaak) wel iets duurder zijn dan aluminium pannen, maar gaan ook veel langer mee. Tip: kies voor een pan met een dikke bodem.
All you need is eenpansgerechten
Zoals je weet ben ik de laatste tijd dol op eenpansgerechten. Het is gewoon zo’n lekker snel gerecht en er komt weinig afwas bij kijken. Ik kies altijd een mega pan uit, zodat ik lekker veel kan maken. Wat over blijft kan dan hup de vriezer in.
Kiezen uit één pan, dat is me nogal wat. Ik heb wel een top drie. Hier komt ‘ie. Numero uno: een braadpan, oftewel een hoge pan met een dikke bodem. Dat tweede zorgt ervoor dat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld en ingrediënten langzaam kunnen sudderen. Perfect voor een curry’s, risotto‘s, stoofgerechten en andere gerechten waar je maar één pan voor nodig hebt. Mijn favoriet is natuurlijk de Le Creuset braadpan. Wel een beetje duur. Deze van BK is een goede dupe.
Verder vind ik een grote koekenpan of skillet met anti-aanbaklaag mega fijn voor mijn eenpansgerechten. Dit is bijvoorbeeld topper. Nog vaker gebruik ik een hapjespan zoals deze. Mijn eenpans Bolo past er perfect in bijvoorbeeld.
Uiteindelijk gaat het er vooral om dat de pan groot genoeg is om alles in te doen. What ever you like!
Koken maar!
Grote hoeveelheden aardappelen, pasta, groenten. Ik kook het allemaal in mijn favo kookpan. Ik raad je aan een kookpannenset te kopen, dan ben je een stuk goedkoper uit. Deze zijn bijvoorbeeld erg fijn. Ben je alleenstaand? Dan kom je ook al een heel eind met een steelpannetje. Daar kun je ook prima kleine hoeveelheden pasta, rijst in koken. Ik gebruik een steelpan vaak om mijn eitjes in te koken of om saus of soep in op te warmen.
Inductie of gas
Check goed of je een pan voor inductie of gas nodig hebt! Niet alle pannen werken op inductie en andersom.