Empanadas gevuld met gehakt en olijven

Een empanada is een soort gevuld pasteitje: te herkennen aan de karakteristieke halve maanvorm. De roots van deze snack liggen in Spanje, maar ook in Zuid-Amerika zijn ze muy populair. De pasteitjes zijn supersimpel om te maken én lekker makkelijk als snack op een feestje, of gewoon uit het vuistje op de bank.

Daarnaast kun je er eindeloos mee variëren (er zijn net zoveel variaties van empanadas als dat er koks zijn in Zuid-Amerika…) dus is er altijd wel een variant die iedereen lekker vindt.  Voor dit recept maakte ik deze empanadas met gekruid gehakt en olijven. Geen vleeseter? No problemo: maak dan deze vegetarische empanadas.

Handig om te weten bij het maken van empanadas:

  • Vulling klaar, maar (nog) geen tijd om je empanadas te maken? Niet erg! De vulling kun je gerust een paar (maximaal 3) dagen van tevoren maken. Wel goed afgedekt en in de koelkast bewaren, natuurlijk.
  • Tip: je kunt ongebakken empanadas heel goed invriezen. Om te voorkomen dat ze aan elkaar blijven plakken, kun je ze het beste los van elkaar, op een bakplaat in de vriezer leggen. Eenmaal bevroren, kunnen ze gewoon bij elkaar in een zakje of bewaardoos. Bevroren blijven ze tot wel 3 maanden goed.
  • Je kunt er ook voor kiezen om de pasteitjes te frituren, in plaats van te bakken. Lekker met een vulling van bijvoorbeeld kaas en chorizo. 
  • Deze snack is lekker met een dipje, zoals een pittige tomatensalsa.

Empanada gevuld met gehakt en olijven 1

Empanadas gevuld met gehakt en olijven 1
Totale tijd1 uur 15 minuten

Empanadas gevuld met gehakt en olijven

4.62 van 18 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

20 stuks
  • 250 g bloem plus extra
  • ¼ tl fijn zout
  • 100 g koude boter in blokjes
  • 1 el plantaardige olie
  • 1 rode ui fijngesnipperd
  • 1 kleine rode paprika in kleine blokjes
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 250 g rundergehakt
  • ½ tl tabasco
  • ½ tl oregano
  • zout en zwarte peper
  • 100 ml passata
  • 2 el sherry
  • 1 el worcestersaus
  • 50 g ontpitte groene olijven gehakt

Bereidingswijze: 

  • Doe de bloem, het zout en de helft van de koude boter in een keukenmachine en maal tot een kruimelig geheel. Schud in een mengkom en voeg 100 ml koud water toe. Kneed snel tot een deeg. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat 30 minuten rusten.
  • Verhit ondertussen de olie in een koekenpan. Bak de rode ui en paprika 5 minuten. Bak de knoflook 1 minuut mee. Doe dan het gehakt in de pan en voeg de tabasco, oregano, zout en peper toe. Rul het gehakt in enkele minuten bruin.
  • Voeg de passata, sherry, worcestersaus en olijven toe en laat 15 minuten zachtjes koken, tot het vocht is verdampt en de smaken zich hebben verdiept. Proef en breng indien nodig verder op smaak. Zet de vulling aan de kant om af te koelen.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Verdeel het deeg in 20 balletjes. Rol elk balletje uit tot een dunne cirkel van ca. 5 cm doorsnee. Leg steeds een eetlepel vulling op één helft van de cirkel en laat daarbij een randje vrij. Gebruik niet te veel vulling; je wilt niet dat de empanada’s straks openbarsten.
  • Maak het randje met een natte vinger vochtig. Vouw de ‘lege’ helft van de cirkel over de vulling heen en plak de randjes aan elkaar. Gebruik de tanden van een vork om een gekarteld randje langs de empanada’s te maken.
  • Leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Smelt de rest van de boter en bestrijk hiermee de bovenkant van de empanada’s. Bak ze tot slot in 25-30 minuten goudbruin en gaar.
  • Lekker met een dipje, zoals een pittige tomatensalsa.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.

4.62 from 18 votes (17 ratings without comment)