Eenpansrijst met kipsaté
Om de eenpansrijst met kipsaté te maken begin je met het vullen van een grote ovenschaal. Doe de rijst hierin en meng dit met de kurkuma, knoflook en de bouillon. Mix het even goed door. Zet even aan de kant.
Maken van de kipsate
Maak nu de satesaus voor over de kipstukjes. Je kunt de kip aan stokjes rijgen (metalen pennen zijn het prettigste hier) of je kunt ze gewoon op de rijst leggen. Dat maakt voor het eindresultaat niet zoveel uit. Doe een gedeelte van de kipsaté over de stukken kip heen. Dek af met folie en zet in de oven voor ongeveer 50 minuten. Haal dan de folie eraf en bak nog eens voor 20 minuten of tot de rijst goed gaar is en de kip bruin en gaar.

Niet in de oven
Nu is dit gerecht een eenpansrijst gerecht, maar je kunt het natuurlijk ook heel makkelijk niet in de oven bereiden. Dat is wat meer afwas, maar ook iets sneller. In dat geval kook je de rijst gewoon in een pan met de bouillon en de kurkuma. Je maakt de kipsaté door de kip goed te bakken tot mooi bruin. Je serveert vervolgens de rijst met de kip, de sate saus en de gekookte groentes. Doe alles op een mooie grote schaal, bestrooi met de lente-uitjes, de gehakte pinda’s en de verse koriander en aanvallen maar!
Kan ik de tamari vervangen?
Voor het maken van de satésaus voor op de eenpansrijst gebruik ik tamari. Dat kun je meestal gewoon in de supermarkt verkrijgen maar kun je ook vervangen voor sojasaus als je dat in de kast hebt staan.
Ook een recept met eenpansrijst en kip is deze. Net weer even anders!

Eenpansrijst met kipsate
Ingrediënten
- 300 gr basmati rijst
- 4 teentjes knoflook fijn gesneden
- 750 ml kippenbouillon
- ½ tl kurkuma
- 4 stukken kipdij
Satesaus
- 60 gr gladde pindakaas
- 60 ml water
- 1 el rode curry pasta
- 1 el kokosolie gesmolten
- 1 el tamari
- 1 teentje knoflook gehakt
- ½ tl gedroogde chilivlokken
Topping
- 3 el gehakte koriander
- 3 lenteuitjes fijn gesneden
- Geroosterde pinda’s gehakt
Extra groente
- 300 gr bimi gekookt
- 200 gr sojaboontjes
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 180˚C
- Doe de rijst in een grote ovenschaal met de knoflook, kippenbouillon en kurkuma. Meng dit even goed door elkaar.
- Maak de satesaus door de pindakaas, water, kokosolie, tamari, knoflook, curry pasta en chilivlokken te mengen. Meng het goed door. Dit gaat het makkelijkste als je het een beetje verwarmt.
- Verdeel de sate over de kip en dek af met aluminiumfolie. Laat het in de oven bakken voor 50 minuten. Haal de folie eraf en laat nog eens 20 minuten bruinen.
- Serveer met de gehakte koriander, lenteuitjes en de geroosterde pinda’s.
- Serveer met de groente erbij.
Voedingswaarde per portie
- Recepten
- Dieetsoorten
- Diner
- Eenpansgerechten
- Glutenvrije recepten
- Indische recepten
- Kip recepten
- Ovenschotel recepten
- Rijst recepten
- Vlees recepten
- Wereldkeuken

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.