Eenpansgerecht: romige pasta met prei en burrata

Hoe maak je deze heerlijke eenpanspasta prei?

Je begint met het krokant bakken van de parmaham in een scheutje olijfolie. Zodra die goudbruin en crispy is, haal je de parmaham uit de pan. In dezelfde pan, want hallo minder afwas, voeg je de knoflook, lente-uitjes, prei en sjalot toe. Bak het rustig tot de prei heerlijk zacht is. Vervolgens voeg je de ansjovis en chilivlokken toe en nu komt het makkelijke: ook de ongekookte spaghetti, bouillon, slagroom en wat peper en zout. Laat alles samen koken. Al roerend voeg je de Parmezaanse kaas toe, want zo ontstaat die romige saus waar je zo naar verlangt. Na ongeveer 9 minuten is de pasta perfect gaar en de saus lekker dik.

Burrata

Ah, burrata! Dat is echt de creme de la creme van de kazen! Oorspronkelijk komt burrata uit het zuiden van Italië, Puglia om precies te zijn. De naam “burrata” is afgeleid van het Italiaanse woord boter, burro, omdat de textuur zo lekker romig en zijdezacht is dat het bijna op boter lijkt. De buitenkant is stevig, maar als je ‘m opensnijdt, stroomt er een romige, zachte vulling uit, die bestaat uit stracciatella (kleine stukjes mozzarella) en room.

Food Eenpanspasta prei
Totale tijd20 minuten

Eenpansgerecht: romige pasta met prei en burrata

5 van 2 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 personen
  • 1 el olijfolie
  • 90 gr parmaham
  • 3 tenen knoflook
  • 3 stengels lente-ui
  • 2 stuks prei
  • 1 sjalot
  • 2 stuks ansjovisfilet
  • 1 tl chilivlokken
  • 400 gr spaghetti
  • 875 ml kippenbouillion
  • 175 ml slagroom
  • Snuf peper en zout
  • 75 gr Parmezaanse kaas
  • 1 bol burrata

Bereidingswijze: 

  • Verhit de olijfolie in de pan en bak de parmaham krokant. Haal eruit en leg apart.  
  • Voeg, in dezelfde pan, de knoflook, lente-uitjes, prei en sjalot toe en bak op matig vuur, onder af en toe roeren, tot de prei zacht is geworden. 
  • Voeg de ansjovis, chilivlokken, spaghetti, bouillon, room, zout en peper toe en breng aan de kook.  
  • Zet het vuur laag en kook al roerend tot de pasta zacht is en er een saus ontstaat, ongeveer 9 minuten. Rasp de Parmezaanse kaas over de pasta en roer door. 
  • Serveer de pasta met de gescheurde burrata en knapperige parmaham. 
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.

5 from 2 votes