Budgetproof comfort food voor 2,50 pp
Deze creamy orzo is hét gerecht voor wie zin heeft in comfort food dat rijk is van smaak, zonder dat je bankrekening daaronder lijdt. Orzo is een betaalbare basis die je makkelijk in grote hoeveelheden inslaat en perfect werkt in een eenpansgerecht. Wat dit recept zo speciaal maakt, zijn de specerijen en smaakmakers die je waarschijnlijk al in je keukenkastje hebt staan – of die je groot kunt inkopen. Denk aan een scheutje bouillon, een snufje paprika of een vleugje knoflook. Je gebruikt maar een klein beetje per keer, maar de impact op de smaak is enorm.
Eenpansgerechten
Ik zei het al, ik ben dol op eenpansgerechten. Ik maak ze dan ook heel regelmatig, zeker na een drukke werkdag. Een eenpansgerecht hoeft zeker niet saai te zijn. En ook kan je van een bekende klassieker een eenpans versie maken. Dat deed ik eerder met mijn eenpans bolo en eenpans lasagne. Maar meer eenpans inspiratie vind je hier. Zo heb ik daar bijvoorbeeld een eenpans tandoori recept en een eenpans pasta met asperges voor je. Maar nu terug naar de orde van de dag. Deze eenpans orzo.
Orzo
Orzo ontbreekt niet meer in mijn voorraadkast, maar ik krijg toch nog vaak de vraag wat het nu precies is? Komt ‘ie:
Orzo is een soort pasta die de vorm heeft van een grote rijstkorrel of gerstekorrel. De naam “orzo” betekent “gerst” in het Italiaans, wat verwijst naar het uiterlijk van deze pasta. Ondanks de rijstachtige vorm, wordt orzo gemaakt van tarwebloem, net als andere soorten pasta.
Orzo is veelzijdig en kan in verschillende gerechten worden gebruikt. Het wordt vaak gebruikt in soepen, salades en als bijgerecht, en wordt vaak op dezelfde manier bereid als rijst of andere kleine pasta’s. Je vindt orzo vooral in de mediterrane en Midden-Oosterse keukens, waar het soms wordt gebruikt in plaats van rijst of wordt gecombineerd met groenten, kruiden en vlees in pilavs en salades.
Meer weten over pastasoorten? Hier heb ik er een heel artikel over voor je.
Eenpansgerecht creamy orzo
Dit recept voor creamy orzo met geroosterde cherrytomaten en kikkererwten is een heerlijk en eenvoudig gerecht dat perfect is voor een snelle maaltijd doordeweeks. Dankzij de kikkererwten barst dit eenpansgerecht van de proteïne. En daarnaast zit het dus nog eens vol smaak en romigheid. Oftewel, het perfecte maal.

Eenpansgerecht creamy orzo
Ingrediënten
- 500 gr cherrytomaten
- 2 el olijfolie
- 4 tenen knoflook geraspt
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 tl uienpoeder
- 700 ml groentebouillon
- 300 gr orzo
- 1 blik kikkererwten
- 250 gr Griekse yoghurt
- 150 gr Parmezaanse kaas
- handje platte peterselie fijngehakt
- Zout
- Peper
Bereidingswijze:
- Verhit de olijfolie in een pan. Voeg de cherrytomaten, geraspte knoflooktenen, paprikapoeder, uienpoeder en knoflookpoeder toe aan de pan.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Voeg de groentebouillon, orzo en uitgelekte kikkererwten toe.
- Kook het geheel 8-10 minuten. Voeg als laatste de Griekse yoghurt toe.
- Maak af met de peterselie en de geraspte Parmezaanse kaas.
- Recepten
- Budget recepten
- Dieetsoorten
- Eenpansgerechten
- Hoofdgerechten
- Makkelijke recepten
- Pasta recepten
- Vegetarische recepten

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.