Pavlova
Voor degenen die nog nooit van pavlova gehoord hebben: pavlova is een heerlijk luchtig en zoet dessert dat oorspronkelijk uit Australië of Nieuw-Zeeland komt (daarover zijn de meningen verdeeld). Het is een knapperige meringue met een zachte, marshmallow-achtige binnenkant, meestal gegarneerd met slagroom en vers fruit. Echt zo’n dessert dat er waanzinnig uitziet én waanzinnig smaakt.
Eenpans pavlova met rood fruit van de barbecue
Normaal gesproken maak je pavlova in de oven, maar wist je dus dat het ook perfect op de barbecue kan? Sterker nog, ik durf te beweren dat BBQ pavlova misschien wel lekkerder is dan z’n oven-tegenhanger. Door de hitte en de rook krijg je net even een ander smaakprofiel. Een beetje zoals bij marshmallows die je boven een kampvuur roostert, snap je? Die hebben ook die lekkere, licht-rokerige smaak die je nergens anders krijgt.
Varieer erop los
Het mooie aan pavlova is dat je er eindeloos mee kunt variëren. Probeer bijvoorbeeld eens een compote van rood fruit, verkruimel wat crispy koekjes over de room of maak ‘m extra decadent met wat geschaafde pure chocola. Ik zou zeggen: go nuts met die toppings!
Tip; gebruik een ovenvaste pan die op de barbecue kan, deze skillet van Valhal is daar perfect voor!
Perfect voor een zomerse dag
Ik vind deze pavlova taart echt ideaal voor de zomer. Lekker fris en fruitig, maar ook een beetje feestelijk door dat knapperige schuim. Echt een plaatje op tafel ook, al zeg ik het zelf. En het mooiste is: je hoeft je keuken niet te verwarmen met de oven, want alles gebeurt buiten op de BBQ. Kun je ondertussen lekker in je achtertuin van een cocktailtje nippen. Klinkt goed, toch?
Dus de volgende keer dat je de barbecue aansteken, denk dan eens out-of-the-box. Ga voor deze te gekke pavlova als dessert. Wedden dat je gasten super impressed zullen zijn met jouw kook skills? Een ding is zeker: deze pavlova van de barbecue gaat een blijvertje worden bij jou thuis.
Check ook deze S’moresdip van de barbecue!

Pavlova van de barbecue
Ingrediënten
Voor het rood fruit compote
- 1 kg bevroren rood fruit
- 40 gram fijne suiker
Voor de crumble
- 50 gram ongezouten roomboter
- 50 gram fijne kristalsuiker
- 100 gram bloem
- Snuf zout
Voor de Italiaanse meringue
- 60 ml water
- 300 gram suiker
- 6 eiwitten
Bereidingswijze:
- Verwarm een grote ovenvaste pan op hoog vuur.
- Voeg het bevroren rood fruit en de suiker toe en roer door. Breng aan de kook.
- Zet het vuur laag en laat 40-50 minuten zachtjes sudderen totdat het iets ingedikt is.
- Zet de barbecue aan en zorg dat de barbecue rond de 180 graden is.
- Voeg de bloem, roomboter, suiker en zout samen in een kom en kneed met je handen tot een grof deeg. Doe de crumble in een andere vuurvaste ovenschaal en zet dit op de barbecue. Bak dit voor 12 tot 15 minuten en schep iedere 3 minuten voorzichtig om, zodat de onderkant niet verbrand. De crumble kun je natuurlijk ook in de oven afbakken op 180 graden voor 12 tot 15 minuten totdat het goudbruin is.
- Doe voor de Italiaanse meringue het water en suiker in een kleine steelpan op hoog vuur. Kook al roerend tot de suiker is opgelost. Zet het vuur laag en laat koken totdat het suikerwater een temperatuur van 121 graden heeft.
- Doe het eiwit in de schone kom en klop op hoge snelheid tot er stijve pieken vormen. Voeg terwijl je aan het mixen bent, geleidelijk de hete suikersiroop toe en klop door tot de meringue dik, glanzend en afgekoeld is.
- Schep de crumble op het rood fruit compote en verdeel over de gehele ovenschaal. Schep vervolgens het Italiaanse meringue over de bovenkant van de crumble. Zet de pavlova terug op de barbecue voor 10 minuten totdat de meringue licht goudbruin gekleurd is. Mocht je een brander in huis hebben, kun je ook met de brander de meringue een mooie lichtbruine kleur geven.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.