Duizend lagen appeltaart

Dit taartje is geen klassieke oma’s appeltaart (die ook nog steeds geweldig is en waar ik natuurlijk ook een recept voor heb), maar eerder een moderne ode aan deze gouwe ouwe! En het leuke? Deze duizend lagen appeltaart ziet eruit alsof je er uren op hebt gezwoegd, maar is eigenlijk verrassend eenvoudig te maken. Dus, trek die koksmuts uit de kast, verwarm die oven en ga aan de slag! 

Geschiedenisles

Appeltaart heeft een grote geschiedenis en is in de loop der eeuwen enorm geliefd geworden in allerlei culturen. Het is zelfs zo dat de oudste recepten voor appeltaart al teruggaan tot de middeleeuwen in Europa! De basis was toen erg simpel: wat appels, deeg en soms honing of wat kruiden. Tegenwoordig heeft bijna elk land zijn eigen versie, van de Nederlandse appeltaart tot de Franse tarte tatin en de Amerikaanse apple pie.  

Een bijzonder mini-architectuurproject

En wat maakt het idee van een duizend lagen appeltaart nou zo leuk? Juist, het spelen met al die laagjes. De laagjes zijn een manier om smaken beter te laten samensmelten en om textuur aan een gerecht zoals deze te geven. Als je elke appelplak een vleugje boter en kaneel meegeeft, krijg je een diepte aan smaak die je met grove stukken appel nooit helemaal zou bereiken. Dit type appeltaart lijkt dan ook een beetje op een Franse mille-feuille, wat letterlijk “duizend bladeren” betekent. Daar is het idee om met heel dunne laagjes iets te bouwen dat er verfijnd uitziet, maar vooral heerlijk smaakt!  

Bovendien, vind je niet dat er iets magisch in dat laagje voor laagje opbouwen zit? Het is alsof je een mini-architectuurproject aan het maken bent in de keuken. En als je dan uiteindelijk een hap neemt, proef je alle verschillende smaken die samenkomen in één perfect evenwichtige bite. Dat maakt de ervaring van het eten van deze duizend lagen appeltaart ook zo bijzonder! Het is dus niet zomaar een appeltaart, het is een klein kunst werk in duizend laagjes.  

Laten we gaan beginnen! Kijk hieronder voor het recept.

Screenshot
Totale tijd1 uur

Duizend lagen appeltaart

5 van 1 stem
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 personen
  • 50 gr roomboter
  • 3 el donkerbruine basterdsuiker
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1 tl vanille-extract
  • 4 stuks grote appels Elstar of Jonagold
  • 4 plakjes bladerdeeg diepvries, ontdooid
  • 1 stuk ei
  • 1 stuk citroen biologisch

Voor de karamelsaus

  • 150 gr kristalsuiker
  • 75 ml water
  • 4 el roomboter kamertemperatuur
  • 90 ml slagroom
  • 1 tl zout
  • 4 bollen vanille-ijs voor het serveren (optioneel)

Bereidingswijze: 

  • Verwarm de oven voor op 200 °C (hetelucht 180 °C). Doe de boter met de suiker en kaneel en vanille in een steelpan. Verwarm op laag vuur tot de boter is gesmolten.  
  • Schil de appels en verwijder het klokhuis met de appelboor. Snijd de appel met de mandoline in flinterdunne plakjes.  
  • Dip de plakjes appel een voor een in het botermengsel en stapel op elkaar in de ramequins. Zet de bakjes, als ze vol zijn, in de oven. Bak 10 minuten. 
  • Snijd ondertussen cirkels zo groot als de ramequins uit het bladerdeeg. Dat gaat het best met een ronde uitsteekvorm of een kommetje. Klop het ei los.  
  • Haal de appeltaartjes uit de oven en leg op elke ramequin een stuk bladerdeeg. Bestrijk met het ei en bak 20 minuten in de oven. 
  • Maak ondertussen de karamelsaus. Laat de suiker met 75 ml water in een steelpan smelten op middelhoog vuur, zonder te roeren. Boen ondertussen de citroen schoon, rasp de gele schil en pers de helft uit.  
  • Voeg, als de suiker amberkleurig is, de boter toe. Pas op voor spetters! Roer door met een garde. Voeg de citroenrasp en het sap toe en schenk dan de slagroom erbij. Voeg het zout toe en haal de pan van het vuur. Bewaar de karamel in een bakje. 
  • Haal de taartjes uit de oven en laat 10 minuten afkoelen. Draai de taartjes om op een bord. Doe op elk taartje een schep ijs en besprenkel met de karamelsaus. 
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.

5 from 1 vote