Dessert recepten

Dit recept valt onder

Griesmeelpudding – ouderwets lekker

Samenvatting

  • Voorbereiden 10 minuten
  • Bereiden 10 minuten
  • Extra tijd 4 uren
  • Aantal personen 6

Ingredienten

700 ml Campina volle melk

125 ml slagroom

1 tl vanillepasta (of extract)

100 gr suiker

100 gr griesmeel

250 gr verse aardbeien

2 el geleisuiker

1 kaneelstokje

1 puddingvorm van ongeveer een liter of zes kleine puddingvormpjes

Sharing is caring!

Griesmeelpudding

Ken jij het nog? Vroeger was griesmeelpudding heel gewoon, maar je ziet het tegenwoordig toch een stuk minder vaak. En dat is jammer want het is een heerlijk dessert!

Wat is griesmeel?

Wanneer tarwe na het malen wordt gezeefd, wordt het volkorenmeel opgesplitst in de 3 hoofdbestanddelen: zemelen, griezen en bloem. De griezen zijn de kernen van de tarwekorrel, ook wel de tarwe-kiemen genoemd omdat hier in alle mineralen en andere bouwstoffen zijn opgeslagen om een nieuwe graanhalm te laten groeien als de graankorrel wordt gezaaid. Het is dus een zeer rijk bestanddeel van de tarwekorrel!

En die grof gemalen tarwekiemen noemen we dus griesmeel.

Hoe maak je griesmeelpudding

Zelf griesmeelpudding maken is echt heel erg eenvoudig. Als je het recept hieronder volgt dan kan het eigenlijk al niet fout gaan. Bij het vullen van de vormpjes is het belangrijk dat je de vormpjes afspoelt maar niet afdroogt. Door het water kun je hem straks makkelijk storten.

Wil de pudding niet uit de vormpjes komen? Ik check altijd even of het wel los zit (dat zie je door er even een klein beetje aan de zijkant op te drukken) Is dat het geval dan hou ik de pudding boven het bordje waar ik hem op wil hebben en help hem met een klein lepeltje even mee. Dat werkt eigenlijk altijd met storten!

Griesmeelpudding

Griesmeelpudding

Aantal personen: 6
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Wachttijd: 4 uren
Totale tijd: 4 uren 20 minuten

Ingrediënten

  • 700 ml Campina volle melk
  • 125 ml slagroom
  • 1 tl vanillepasta (of extract)
  • 100 gr suiker
  • 100 gr griesmeel
  • 250 gr verse aardbeien
  • 2 el geleisuiker
  • 1 kaneelstokje
  • 1 puddingvorm van ongeveer een liter of zes kleine puddingvormpjes

Instructies

    Doe de melk, de slagroom en 100 gr suiker in een pannetje en breng dit aan de kook. Voeg de vanillepasta toe.
    Haal de pan van het vuur en strooi hier al roerend het griesmeel in. Zet de pan weer terug en laat het heel rustig pruttelen voor ongeveer 5 minuten. Het moet indikken. Blijf wel regelmatig roeren en zorg dat het niet aanbrandt.
    De puddingvorm spoel je af met water (niet afdrogen)
    De pap giet je in de vorm, dek het af met plastic folie en laat het goed afkoelen. Zet het daarna in de koelkast en laat het minimaal 4 uur opstijven.
    Maak de aardbeien schoon en snij kleiner. Zet deze op in een klein pannetje met 1 of 2 eetlepels suiker en een heel klein beetje water. Doe het kaneelstokje erbij.
    Breng aan de kook en laat even doorkoken tot de aardbeien een beetje uit elkaar beginnen te vallen. Je wilt een compote achtige structuur hebben.
    Laat afkoelen.
    De pudding keer je om op een bord en serveer je met de aardbeien eroverheen.

Nog meer lekkers