Klaar om de ultieme Sinterklaas taart te bakken? Vandaag deel ik mijn lievelingsrecept met je! Het heerlijke avondje is gekomen… Dit is overigens ook een fantastisch recept om al dat rondslingerende strooigoed mee op te maken!
Zo maak je de ultieme Sinterklaas taart
Het beslag voor de twee chocoladecakes, die de basis van deze Sinterklaas taart vormen, maak je in een keukenmaschine of in een kom met behulp van een staafmixer.
De echte Sinterklaas-smaak komt van de koekkruiden, die je zowel in de cakes als in de chocolade botercrème verwerkt. De Sinterklaas taart maak je uiteraard af met je favoriete snoepgoed; van pepernoten en kruidnoten tot suikerwerk, tum-tummetjes en chocolade.
Een tip als je deze Sinterklaas taart maakt
Poedersuiker stuift altijd ontzettend als je het in een keukenmachine verwerkt. Voorkomen kun je het niet, maar bedek je machine met een schone theedoek om de poedersuiker een beetje in de kom te houden. En zet de machine niet meteen op de hoogste stand!

De ultieme Sinterklaas taart
Ingrediënten
Chocoladecake
- 260 g bloem
- 400 g suiker
- 80 g cacaopoeder
- 2 tl bakpoeder
- 1,5 tl baking soda
- 1 tl zout
- 250 ml (amandel)melk
- 125 ml zonnebloemolie
- 2 grote eieren
- 2 tl koekkruiden (of meer naar smaak)
- 2 tl vanille-extract
- 250 ml kokend water
Chocolade botercrème
- 350 g boter zacht op kamertemperatuur
- 1,5 el cacaopoeder
- 500 g poedersuiker
- 60 ml (amandel)melk
- 1 tl koekkruiden
Topping/zijkanten
- 75 g kruidnoten verkruimeld in de keukenmachine
- pepernoten
- Sinterklaas snoepgoed
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 180˚C.
- Vet twee springvormen van 20 cm in en bekleed met bakpapier.
Voor de chocoladecake
- Voeg bloem, suiker, cacaopoeder, bakpoeder, baking soda, zout en koekkruiden toe in een kom (van een keukenmachine) en Klop goed door tot alles gemengd is.
- Voeg (amandel)melk, olie, eieren en vanille toe en mix op medium tot gemengd.
- Voeg als laatste het hete water toe terwijl je de machine laat draaien. Het resultaat is heel dun. Dat klopt. Het eindresultaat is ook een wat natte cake, waardoor het geheel heerlijk smeuïg blijft en niet droog wordt.
- Verdeel het beslag over de twee bakvormen. Bak voor 30-35 minuten of tot een houten prikker er schoon uitkomt (check in het midden van de cakes)
- Haal uit de oven, laat 10 minuten afkoelen en haal dan uit de vorm.
Botercrème
- Voeg de zachte boter toe, samen met het cacaopoeder in een kom en meng met een handmixer of keukenmachine tot je een glad geheel hebt.
- Voeg suiker en (amandel)melk toe. Doe dit in gedeeltes. Eerst 250 gram poedersuiker met 30 ml van de (amandel)melk. Draai dit glad en voeg dan de tweede helft toe.
- Voeg koekkruiden toe en meng goed.
- Als het te droog is, voeg je extra (amandel)melk toe. Als het te nat is, voeg je meer poedersuiker toe.
- Als de cakes volledig zijn afgekoeld leg je 1 cake op een rond bord of taartplateau. Snij de onderste cake plat af zodat je een mooie platte kant hebt. Besmeer dit met een laag van de botercrème. Leg de andere cake er bovenop en besmeer het geheel rondom met de botercrème.
- Bekleed de zijkant van de Sinterklaas taart met verkruimelde speculaas en beleg de bovenkant rijkelijk met je favoriete Sinterklaas snoepgoed.
Tip!

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.