Om goed te kunnen koken heb je niet veel spullen nodig, maar een fijne basis maakt je kokende leven wel een stuk makkelijker. En laat dat nou net het doel zijn van mijn nieuwe boek Makkelijk met Miljuschka! In dat boek lees je alles over makkelijk en lekker koken, maar hier geef ik je alvast een voorproefje. Vandaag: mijn favoriete kookspullen.
Goede snijplank
Ik verbaas me vaak als ik bij vrienden ga eten en ze zie worstelen op een piepklein plastic snijplankje. Why? Een grote snijplank werkt zoveel fijner. Op zo’n unit heb je alle ruimte om te snijden en kun je kleine bergjes maken van je al gesneden ingrediënten. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: investeer in een goede snijplank!
Deegschraper
In de categorie snijden heb ik nog een fijne tip. Een deegschraper! Die kun je niet alleen gebruiken wanneer je met deeg werkt, maar ook om bijvoorbeeld gesneden ingrediënten van je snijplank naar de pan te transporteren of om je werkblad mee schoon te schrapen. Ze kosten bijna niks, dus probeer het vooral eens uit.
Grote, ovenbestendige braadpan
Oké, dit is even een investering. Maar een grote gietijzeren braadpan met een dikke bodem die je zowel op het fornuis als in de oven kunt gebruiken is iets geweldigs. Die van Le Creuset zijn ook nog eens een lust voor het oog en staan dus ook wanneer je ze niet gebruikt prachtig in je keuken. Braadpannen als deze zijn perfect voor stoofgerechten of zelfs om brood in te bakken. Ik heb de geglazuurde variant, die gemakkelijker in gebruik zijn dan niet-geglazuurde gietijzeren pannen.
Aanzetstaal
Minder sexy dan het kopen van een gloednieuwe messenset, maar minstens zo belangrijk. Met een aanzetstaal houd je jouw messen scherp en blijft snijden leuk. Veel mensen snijden met botte messen en dat werkt helemaal niet fijn. Ik snap het hoor, het sluipt erin. Maar houd er een oogje op: als je messen eenmaal echt bot zijn, moet je ze eigenlijk naar een messenslijper brengen om ze weer helemaal in topconditie te brengen. Zonde!
Standmixer
Ben je een bakliefhebber? Dan is sparen voor een standmixer een aanrader. Veel mixen kan ook met een elektrische mixer, maar met een standmixer gaat het makkelijker, sneller én je krijgt er geen lamme arm van. Zeker voor het kneden van deeg voor bijvoorbeeld pizza of brood is het een geweldig apparaat.
Microplane rasp
Ik kan absoluut niet zonder een scherpe, fijne rasp. Ik heb een Microplane Classic Zester-rasp die perfect is voor het fijn raspen van alles van citrusschil tot Parmezaanse kaas, knoflook en chocolade.
Rijstkoker
Hoewel ik eigenlijk niet te veel overbodige apparaten in mijn keuken wil, zijn er een paar uitzonderingen op die regel. Zo vind ik een rijstkoker een briljante uitvinding. Rijst komt er iedere keer perfect gekookt uit, iets dat op het fornuis nog best een uitdaging kán zijn.
Slowcooker
In dezelfde categorie als de rijstkoker valt de slowcooker. Perfect voor op dagen dat ik wel genoeg tijd heb om eten voor te bereiden, maar niet lang in de keuken wil staan. In mijn slowcooker maak ik vooral graag vlees, zoals stoofvlees, dat lang de tijd nodig heeft om perfect gaar en zacht te worden.
Keukentang
Voor het omkeren van vlees of vis, om spaghetti mee uit het water te vissen of om gerechten mee om te scheppen: een goede keukentang is onmisbaar. Ik gebruik graag een stalen tang met siliconen uiteinden, maar dat ben ik.
Zin in meer kooktips en de lekkerste makkelijke recepten? Je kunt mijn nieuwe boek Makkelijk met Milljuschka hier bestellen.