De favoriet van Duncan Tromp en Kelly de Vries
In de tweede aflevering van mijn podcast “Het Eerste Avondmaal”, schuiven Duncan Tromp en Kelly de Vries aan bij mijn kersttafel. De twee kennen elkaar niet, ik ken Duncan niet, maar zo ken ik Kelly wel al jaren. Deze bijzondere dynamiek aan tafel zorgt voor een heerlijk gesprek. Zo bespreken we de hoogte- én dieptepunten van het afgelopen jaar. En ja… dat waren er nogal wat. Maar dat niet alleen. Nee, er moet ook gegeten worden. Beide blijken namelijk ontzettende zoetekauwen te zijn. Zo is Duncan (net als ik) dol op cheesecake en Kelly op chocolademousse. Nou, dat kan natuurlijk heel goed samen. Dit zijn mijn chocolademousse cheesecake bars.

Chocolademousse cheesecake bars
Eigenlijk zijn dit dus twee desserts in één. Een bodem van chocolade koekjes, met daarop een laag van een klassiek cheesecake mengsel, maar dan met rietsuiker. Voor iets meer smaak en een lichtbruine kleur. Daarop een laag chocolademousse. Én om het af te maken, bovenop een knapperig zout chocoladekruim.
Het Eerste Avondmaal
Wat Duncan en Kelly ervan vinden? Dat kom je te weten in mijn nieuwe podcast “Het Eerste Avondmaal“.
Wat je kan verwachten? Smakelijke ontmoetingen en goede gesprekken met bekende Nederlanders zoals dus Duncan en Kelly, maar ook Mattie Valk en Iris Enthoven en vele anderen.
Samen met deze opvallende duo’s blik ik terug op 2024. Mijn gasten delen hun persoonlijke hoogte- en dieptepunten, maar we kijken ook vooruit naar 2025. Deze podcast is een uitnodiging aan iedereen voor een leuk, intiem kerstdiner.
Je luistert vanaf nu naar Het Eerste Avondmaal op Podimo en… Komt ‘ie: dat doe je nu 60 dagen helemaal GRATIS. Klik hier om de podcast nu te luisteren en gebruik te maken van de actie.
Na de 60 dagen, loopt het abonnement automatisch door tegen het reguliere maandtarief, tenzij je ervoor kiest om je abonnement te beëindigen.

Chocolademousse cheesecake bars
Benodigdheden
- Bakpapier
- Vierkante bakvorm van ca. 20 X 20 cm
- Keukenmachine
- Mixer
- Garde
Ingrediënten
- 275 gr chocoladekoekjes
- 170 gr roomboter
- 800 gr roomkaas op kamertemperatuur
- 350 gr rietsuiker
- 1,5 tl zout
- 2 tl vanille-extract
- 125 gr crème fraîche
- 4 eieren
- 250 gr pure chocolade
- 100 gr melkchocolade
- 2 tl instant koffie
- 700 ml slagroom
- 50 gr cacao
- 100 gr tarwebloem
- 2 tl maïzena
Bereidingswijze:
- Vet de bakvorm in en bekleed met bakpapier. Laat het bakpapier aan twee kanten over de vorm hangen (dan krijg je hem er straks makkelijker uit.) Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht 160°C)
- Smelt 90 g boter in een steelpan. Maal de koekjes fijn in een keukenmachine. Voeg de boter toe en maal kort tot de boter en de koekjes goed zijn gemend.
- Verdeel het mengsel over de bakvorm druk goed aan met bijvoorbeeld de onderkant van een glas. Bak 10 minuten in de oven. Haal uit de oven en laat afkoelen in de koelkast. Verlaag de temperatuur naar 170 °C (hetelucht 150 °C)
- Klop de roomkaas met 250 g suiker, ½tl zout en vanille 3 minuten met een mixer. Schraap tussendoor af en toe over de bodem van de kom. Klop de crème fraîche erdoor.
- Voeg een voor een de eieren toe. Klop steeds tussendoor en voeg het volgende ei toe als het vorige goed is gemengd.
- Schep de vulling op de bodem en strijk de bovenkant glad. Bak circa 60 minuten in het midden van de oven. Haal uit de oven en laat 10 minuten afkoelen. Zet dan in de koelkast en laat helemaal afkoelen.
- Snijd de chocolade grof en doe in een hittebestendige kom. Verwarm 200 ml slagroom met de koffie tot tegen de kook aan. Schenk de hete room bij de chocolade en laat 2 minuten staan. Roer dan flink door elkaar met een garde en laat afkoelen.
- Klop de rest van de slagroom stijf. Voeg in delen de chocolade toe en spatel voorzichtig door elkaar.
- Schep de chocolademousse op de afgekoelde cheesecake en strijk de bovenkant glad. Dek af met plasticfolie en laat minimaal 2 uur afkoelen in de koelkast.
- Verwarm ondertussen de oven op 180 °C (hetelucht 160 °C).Smelt ondertussen de rest van de boter. Roer de cacao met de bloem, maïzena, de rest van de suiker en de rest van het zout door elkaar. Schenk de gesmolten boter erbij en roer met een lepel tot een kruimelig mengsel. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en bak 15 minuten in de oven. Schep halverwege om. Haal uit de oven en laat afkoelen.
- Ga met een mes langs de zijdes van de vorm en strek de taart er met behulp van het overhangende papier uit.
- Maak een mes heet onder de hete kraan. Veeg droog en snijd in blokjes. Verwarm tussendoor af en toe het mes opnieuw. Verdeel de chocoladekruim over de mousse.
Tip!

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.