Het perfecte cadeau
Ik ben DOL op cheesecakes. Je kan mij niet gelukkiger maken, dan met een stuk cheesecake zelfs. Dat weten mijn kinderen ook dus als ik jarig ben of als Moederdag weer voor de deur staat, weten zij precies wat ze moeten doen: bakken maar. En dat vind ik dus een heel goed cadeau, dus mijn cadeau aan jou, is dit recept voor een overheerlijke én vooral makkelijke cheesecake. Zo is deze cheesecake gemaakt in de Philips Airfryer met stoomfunctie. Dus ben jij nog op zoek naar een origineel cadeau voor bijvoorbeeld Moederdag? Dan is dit wat mij betreft het ultieme cadeau. En, die Philips Airfryer natuurlijk.
Basque cheesecake
Maar nu eerst terug naar de cheesecake. Het is namelijk een basque cheesecake, vaak wordt het ook wel een Basque burnt cheesecake genoemd. Het is een Spaanse variant van cheesecake die uit San Sebastián (in Baskenland, vandaar de naam “Basque”) komt. Hij is heel anders dan de klassieke New York-style cheesecake die je misschien gewend bent. Hoe dat komt?
De Basque cheesecake wordt op een hoge temperatuur gebakken, waardoor hij een gekaramelliseerde korst krijgt en vanbinnen juist zacht, romig en bijna wiebelig blijft. Daarnaast heeft de Basque cheesecake ook geen bodem. Die unieke combinatie van textuur en licht gebrande smaak geeft de Basque cheesecake zijn kenmerkende karakter. Om de smaak nog unieker te maken, maak ik deze versie met chocolade en om er een beetje structuur aan te geven, maak ik in de tweede lade van de Philips Airfryer een heerlijke hazelnoot crunch.

Philips Airfryer met stoomfunctie
Dat een Philips Airfryer fantastisch is, dat weten we allemaal. Zeker van de Philips Airfryer met stoomfunctie ben ik groot fan. Een complete AVG of een heerlijke fried rice met zoete aubergine, zet je namelijk dankzij dit fantastische apparaat binnen een handomdraai op tafel. Ja, je leest het goed. Maar één apparaat die zorgt voor een overheerlijke en vooral complete maaltijd op tafel. Maar Philips heeft de Dual Basket een upgrade gegeven, een stoomfunctie upgrade.
Dat betekent dat je nu verschillende ingrediënten op verschillende manieren kan bereiden zonder gedoe met allerlei potten en pannen. Zo kun je de bereidingsmethode kiezen die het beste bij de ingrediënten én het recept past. Dat betekent dat de Philips Airfryer nu niet alleen kan frituren, maar ook kan stomen of een combinatie van beide, ja airfryer met stoomfunctie dus. En het leuke aan die nieuwe airfryer is, dat het niet alleen het perfecte apparaat is voor gezonde avondmaaltijden, maar dus ook voor deze basque cheesecake. Door een beetje stoom toe te voegen, wordt de cheesecake namelijk zijdezacht en creëer je de ultieme structuur.

Chocolade Basque cheesecake met hazelnoot crunch
Benodigdheden
- Philips Airfryer met stoomfunctie
- Philips airfryer bakset XL inclusief de muffincups
- Garde
- kom
Ingrediënten
- 200 gr pure chocolade
- 675 gr roomkaas
- 4 eieren
- 200 gr lichtbruine basterdsuiker
- 130 ml slagroom
- 0.5 tl zout
- 1.5 el bloem
- 3 el bloem
- 1 el boter om in te vetten
- 100 gr hazelnoten
- 2 el maple syrup
- 1/4 tl chilivlokken
Bereidingswijze:
- Breek de chocolade in kleine stukjes en doe in de bakvorm. Smelt de chocolade in 5 minuten op 100°C met de stoomfunctie van de Philips Airfryer.
- Klop ondertussen de roomkaas met de suiker los in een andere kom met een garde. Voeg één voor één de eieren toe. Roer steeds tussendoor en voeg de volgende toe als de vorige is opgenomen.
- Haal de bakvorm uit de Philips Airfryer schenk de slagroom bij de chocolade. Roer goed door. Voeg in twee delen de chocolade toe aan de roomkaas. Roer tussendoor steeds met de garde. Voeg het zout toe.
- Zeef de bloem en cacao boven de kom en roer erdoor.
- Spoel de bakvorm schoon en vet goed in met boter. Schenk het beslag erin en zet in de rechterlade van de airfryer. Bak 40 minuten op 180°C met de stoom en bak optie zodat de taart zowel gebakken als gestoomd wordt.
- Hak ondertussen de hazelnoten grof. Meng met de maple syrup en de chilivlokken en verdeel over de muffincups. Zet de cups in de linker lade en bak 10 minuten op 175°C.
- Haal de taart en de hazelnoten uit de airfryer en laat helemaal afkoelen. Dat duurt voor de taart zeker 3 uur, in de koelkast, maar liever nog de hele nacht.
- Ga met een paletmes langs de rand van de bakvorm. Leg een bord op de vorm en keer samen om. Haal voorzichtig de vorm van de taart. Keer met behulp van een ander bord weer om. Serveer de taart met de hazelnoten.
Tip!

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.