Even voorstellen: de butter bean
Butter beans, de naam alleen al doet je smelten. In het Nederlands noemen we ze vaak limabonen, maar eerlijk is eerlijk: butter bean klinkt gewoon veel aantrekkelijker. Deze bonen komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, waar ze al eeuwenlang worden geteeld. Dus nee, dit is niet zomaar weer een hippe trend die een jaar later weer uit je keukenkastje verdwijnt. Dit is een klassieker die eindelijk de erkenning krijgt die ’ie verdient.
Ze zijn groot, ovaal en licht van kleur, meestal wit of crème en zodra je ze kookt of uit een potje haalt, vallen ze op door hun fluweelzachte textuur. Ze hebben geen overheersende smaak, en dat maakt ze juist zo geliefd: ze nemen alle kruiden en sauzen op waarmee je ze combineert.
Van kikkererwt naar butter bean
We moeten het er gewoon even over hebben: de kikkererwt was jarenlang de golden child van de peulvruchten. Iedereen had een bakje hummus in de koelkast staan, falafel werd bijna het standaard streetfood en geroosterde kikkererwten waren dé snack van de millennialgeneratie. Maar trends komen en gaan, ook in de keuken.
Wat er gebeurde? Foodies raakten een beetje “uitgehumust”. Mensen wilden iets beters, iets verrassends. En daar kwam de butter bean. Romiger, zachter, lichter verteerbaar. Kortom: de betere versie van datgene waar we al jaren aan verslingerd waren.
@sophsplantkitchen CREAMY BUTTERBEAN HUMMUS WITH CAREMELISED MISO ONIONS @sophsplantkitchen Without a doubt, my death row dip. So delicious! Save the below for later 👇 it’d be great for a dinner party entree. INGREDIENTS 3 medium red onion, finely sliced 2 tbsp olive oil Pinch of salt 1.5 tsp white miso paste For the butterbean hummus, whizz up: 240g cooked drained butterbeans, save 3 tbsp of their jar or tin liquid if organic 3 tbsp good quality tahini 3 cloves garlic Juice of one lemon 1.5 tsp white miso paste A small handful of the caramelised onions 3 tbsp of the liquid form the butterbean can, or 3 tbsp water (to loosen and blend to desired consistency) 1 ice cube Full method on my IG page. 💚 #veganfyp #beanstiktok #easyrecipe #dips
De gezondheidsvoordelen
Laten we even inzoomen op het gezonde plaatje, want daar draait het vaak óók om in de foodwereld. Butter beans zitten vol vezels die je darmen blij maken en je suikerspiegel stabiel houden. Je krijgt er een verzadigd gevoel van, zonder dat je overvol zit.
Daarnaast zijn ze een prachtige bron van plantaardige eiwitten. Voor iedereen die minder vlees wil eten, of misschien zelfs volledig plantaardig kookt, zijn ze een fantastisch alternatief. Voeg daar nog eens een flinke portie mineralen als ijzer, magnesium en kalium aan toe en je snapt waarom deze boon de fitgirl (en fitboy) scene verovert.
En, kleine maar niet onbelangrijke bonus: ze zijn lichter verteerbaar dan kikkererwten. Dus die opgeblazen buik die je soms kreeg na een bakje hummus? Daar heb je met butter beans veel minder last van.
Butter beans in de keuken
Oké, maar hoe gebruik je ze nou in de praktijk? Nou, dat is dus het mooiste: je kunt er werkelijk ALLES mee.
- Als dip: Pureer ze met wat knoflook, citroen en olijfolie en je hebt een soort hummus 2.0, maar dan zijdezacht en fris.
- In een stoof of curry: Ze zuigen letterlijk alle smaken van de saus in zich op. Elk hapje wordt een smaakexplosie.
- In salades: Hun stevige bite geeft een simpele salade meteen body en power.
- Voor sauzen: Mix ze in een blender met wat bouillon en kruiden en je hebt een romige saus zonder dat er room of boter aan te pas komt.
- In soepen: Ze zijn perfect als natuurlijke binder. Vergeet aardappels of room: butter beans geven je soep dat fluweelzachte smaakje.
En ja hoor, zelfs in de oven doen ze het goed. Geroosterd met wat kruiden worden ze een crunchy topping voor over pasta of groentegerechten.
@celinesveganeats SIX INGREDIENT ROMESCO BUTTERBEANS🌱 . Welcome back to my series of six ingredient vegan recipes, where all I’m assuming you have in the cupboard is oil, salt & pepper! . This is suchhh a delicious recipe and makes 3-4 portions, I like to prep a batch of these and have them with some toast either for breakkie or lunch throughout the week! . Ingredients (3 decent portions): – 1 jar of @boldbeanco queen butterbeans – 2 red peppers – 2 garlic cloves – 1 tbsp red wine vinegar – 1 tsp paprika – 65g almonds . I just heat it on a low-medium heat until hot and theyre ready! Either eat on their own, with some veggies or my fave is with some nicely toasted sourdough 😊 perfect easy breakkie, brunch, lunch or dinner!! So delicious and full of goodness ✨ . Happy thursday 🫶 . #vegan #beans #beanrecipes #butterbeans #toast #healthyrecipes #easyrecipes #healthyfood #veganrecipes
Butter beans en cultuur
Wat veel mensen niet weten: in Zuid-Amerika worden butter beans al eeuwenlang gegeten. In Peru worden ze gezien als een traditioneel voedingsmiddel, en in de Caribische keuken vind je ze vaak terug in rijke stoofpotten. Ook in Zuid-Europa zie je ze steeds vaker opduiken, vooral in Spanje en Italië. Denk aan een Spaanse fabada (een stevige bonenschotel) of een Italiaanse minestra.
Dus eigenlijk is het helemaal geen nieuwe boon, maar gewoon eentje die we hier in Noord-Europa te lang hebben genegeerd. Nu de wereldkeuken meer en meer mainstream wordt, is het logisch dat de butter bean eindelijk zijn moment of fame krijgt.
Waarom butter beans de kikkererwt echt voorbijgaan
Dus, even samenvatten:
- Ze zijn veelzijdiger: van dips tot stoof, van saus tot snack.
- Ze zijn romiger: dat mondgevoel wint het gewoon van de wat droge kikkererwt.
- Ze zijn lichter verteerbaar: bye bye opgeblazen buik.
- Ze zijn trendproof: plant-based, Instagram waardig en cultureel rijk.
Kikkererwten hebben ons jarenlang trouw gediend, maar het is tijd voor een nieuwe held op je bord. Butter beans zijn alles wat we zochten, zonder dat we het zelf doorhadden.
En nu? Ga naar de winkel, koop een potje of zak butter beans, en test het zelf. Hier vind je 8 recepten met bonen voor een dosis inspiratie.