Buche met karamel en chocolade

Wat is een buche? 

Een buche is een klassiek Frans nagerecht (of taartje voor tussendoor) waarbij een plak cake met vulling naar keuze wordt opgerold. Je kunt cake vervolgens helemaal afmaken met de topping. Vandaag maak ik een buche met een makkelijk twist. Ik rol ‘m deze keer namelijk niet op, maar giet het beslag eenvoudig in de cakevorm.

Een goed begin is het halve werk voor deze buche

Ik begin met het maken van het biscuitbeslag. Ik mix alle ingrediënten en giet het beslag in een cakevorm van ongeveer 25 centimeter. Zodra het biscuit in de oven zit, ga ik aan de slag met de mini meringue-staafjes voor de topping.

Als het biscuit klaar is, snij ik de cake doormidden en is het tijd voor de vulling. Ik besmeer beide kanten met de karamel en hazelnootpasta (LEKKER!). Leg de delen weer op elkaar en besmeer de hele cake met de hazelnootpasta. Als laatste decoreer je de ingesmeerde cake met de meringue. Een prachtige buche, toch? 

Deze buche rol je wel op: tijgercake met dulce de leche

Buche met karamel en chocolade
Buche met karamel en chocolade
Totale tijd2 uur 50 minuten

Buche met karamel en chocolade

5 van 4 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

1 buche

Voor het biscuit:

  • 170 g roomboter
  • 165 g suiker
  • 3 eieren
  • rasp van 1 citroen
  • 170 g bloem
  • ½ tl bakpoeder

Meringue decoratie:

  • 50 g eiwit
  • 50 g fijne kristalsuiker
  • 50 g gezeefde poedersuiker

Vulling:

  • 100 g kant-en-klare karamel
  • 400 g kant-en-klare hazelnootpasta
  • 10 g cacaopoeder

Bereidingswijze: 

Voor het biscuit:

  • Smelt de boter in een pannetje. Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht).
  • Mix in de mixer de eieren met de suiker en de citroenrasp tot dat die licht van kleur en helemaal luchtig is, ongeveer twee keer zoveel in volume.
  • Voeg de gesmolten roomboter toe. Zeef de bloem en de bakpoeder en voeg dat toe aan de eieren, en mix op lage stand door.
  • Vet het cakeblik in en giet het beslag erin. Bak 25 tot 30 minuten op 180 graden (hetelucht). Laat afkoelen op een taartrek of rooster.

Voor de meringue:

  • Zorg dat je mengkom helemaal vetvrij is (haal er eventueel een opengesneden citroen langs om hem écht vetvrij te maken).
  • Mix het eiwit in de kom tot flink schuimig. Voeg in delen de kristalsuiker toe en laat helemaal stevig draaien, tot stijve pieken. Spatel voorzichtig de poedersuiker erdoor. Doe deze meringue in een spuitzak met een glad spuitmondje. Spuit banen (denk: de dikte van krijtjes) op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak 1,5 uur op 110 graden in de oven.

Afwerking:

  • Snijd de cake eventueel een beetje bij aan de bovenkant, zodat hij wat ronder en minder hoekig is. Snijd hem voorzichtig horizontaal doormidden (zodat je dus twee lange lage plakken hebt), zodat je hem kan vullen.
  • Smeer op de onderste laag de karamel, dit gaat het makkelijkste met de achterkant van een lepel, een paletmes of een siliconen spatel. Smeer een mooie laag hazelnootpasta erop. Leg de bovenste laag erop en besmeer de gehele buitenkant met chocoladepasta.
  • Snijd de ‘krijtjes’ van meringue in stukjes en plak deze tegen alle zijkanten van je buche aan. Decoreer eventueel met een beetje cacaopoeder.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.