Vandaag stel ik je opnieuw voor aan mr. Broccoli. Hoewel je dit lekkere stuk groente vast al kent, wil ik nog wat meer juicy details over hem kwijt. Broccoli is namelijk niet alleen mega lekker, maar ook mega gezond. Ze noemen het daarom ook wel een superfood. Wist je bovendien dat broccoli het lekkerste is als je het op de juiste manier kookt? Er bestaan namelijk meerdere wijzes waarop je de perfecte broccoli kunt koken. Én hoewel je misschien denkt dat je alleen de roosjes kunt eten, kun je de steel ook gewoon in je mik stoppen.
Broccoli
Broccoli bestaat uit twee delen: de roosjes en de steel. Zowel de roosjes als de steel van de broccoli zijn eetbaar en bevatten belangrijke voedingsstoffen. Vaak wordt de steel over het hoofd gezien. Je kunt de rauwe steel schillen en vervolgens in plakjes snijden of raspen om toe te voegen aan gerechten, voor een extra bite. Maar je kunt hem ook eerst eventjes koken, voor een wat zachtere bite.
Broccoli is een van de meest gezonde groenten die er zijn. Dat komt omdat de broccoli verschillende mineralen en vitamines bevat & daarnaast rijk is aan vezels. Als klap op de vuurpijl bevat broccoli ook nog eens stoffen die kunnen bijdragen aan een gezonde hersenfunctie en het behoud van een scherp geheugen naarmate we ouder worden. That’s how I like it!
Zolang kook je broccoli
Heb jij nu echt geen idee hoelang je broccoli moet koken? I’ve got your back! Broccoli kun je namelijk op verschillende manieren koken voor steeds weer een ander resultaat. Het is geheel afhankelijk van je persoonlijke smaak en voorkeuren. Lees snel mijn tips, zodat jij jouw broccoli voortaan perfect kunt bereiden:
- Wil je een harde broccoli? Kook de broccoli dan slechts 1 minuut.
- Wil je een knapperige broccoli? Kook de broccoli dan 2 à 3 minuten.
- Wil je een broccoli die niet te hard en niet te zacht is (perfection)? Kook de broccoli dan 4 à 5 minuten.
- Wil je een zachte broccoli? Kook de broccoli dan 6 à 8 minuten.
- Wil je een smeuïge broccoli die uit elkaar valt? Kook de broccoli dan 9 minuten of langer.
Je kunt de gaarheid natuurlijk even testen. Dat doe je door met je vork in het steeltje van de broccoli te prikken. Is de broccoli precies zoals jij hem wil? Dan giet je de pan af en kun je genieten van deze veelzijdige groente. Dus waar wacht je nog op? Haal de groene superfood in huis!
Mijn top 3 broccoli gerechten
Nu je weet hoe je broccoli moet koken, kun je aan de slag met de lekkerste broccoli gerechten ooit. Mijn drie favorieten van dit moment heb ik voor je op een rijtje gezet. Ze zijn makkelijk om te maken, enorm smaakvol en ook nog eens gezond door de voedingsstoffen van de broccoli. Intens genieten dus! Probeer jij deze groene knallers uit?
1. Broccoli burger
Wist je dat je de meest juicy burgers helemaal zelf moet maken. Zelfgemaakt is alles namelijk nog veel lekkerder dan dat je je kunt voorstellen. Dit keer maak ik een mega juicy broccoli burger van broccoli, lente-ui en feta. Ik serveer deze broccoliburger op een broodje, met tahinmayo en avocado. Goddelijk!
2. Smashed broccoli
Houd jij van een gezonde crispy snack met lekker veel smaak? Dan is de smashed broccoli ongetwijfeld jouw nieuwe favoriet. Het is een bijzondere variant van broccoli én wat mij betreft een absolute must try. Moeilijk om te maken is dit zeker niet. Probeer het uit & smash it baby!
3. Mie met broccoli
Ik kan altijd intens genieten van een goed gevuld bord Mie met broccoli en cashewnoten. Niet alleen is dit groene maaltijdje enorm voedzaam en gezond, je maakt het ook nog eens snel klaar. Het is het perfecte vegan recept dat je voor jong en oud op tafel zet. Zin in vlees bij het gerecht? Probeer het dan ook eens uit met biefstukpuntjes of gegrilde kip reepjes.