een Franse klassieker met een twist
Er is iets met glazuur waar ik dol op ben. Okee, ook met zoete gebakjes die gevuld zijn. En deze bosbessen éclairs hebben beide. Een romige bosbessenvulling, omhuld door lichte en eiige paté-choux en als finishing touch een friszoet roze glazuur.
Tip: heb je nog beslag over? Maak dan kleine soesjes, of een mini croquembouche als je nog veel beslag over hebt.
Éclairs maken moeilijk? Dat valt mee!
Laat je niet afschrikken door het woord ‘éclairs’. Deze zoete soezen zijn opmerkelijk eenvoudig te maken. Het beslag is bijna fool-proof en is sneller klaar dan je denkt. Doe deze direct na het maken in een spuitzak en spuit op een bakplaat langwerpige banen. En als de bosbessen éclairs eruit komen, zijn ze krokant van buiten, zacht van binnen en mooi hol – perfect om direct te vullen met de bosbessenroom én te decoreren met het hot pink-kleurige glazuur.
Pro-tips voor de beste éclairs:
- Gebruik een schone keukenschaar om tijdens het spuiten van de banen, het uiteinde van je éclairs ‘af te knippen’ als het beslag uit de spuitzak komt. Op deze manier krijg je een mooie rand zonder plakkerig gedoe!
- Na het bakken moet je een paar keer aan de onderkant van de éclairs prikken, hierdoor kan de stoom ontsnappen en voorkom je dat de éclairs klef worden. Laat ze ook altijd afkoelen op een rekje of taartrooster in plaats van op een (hete) bakplaat, zodat er lucht bij kan.
- Gebruik een grote stervormige spuitmond om de soesjes te spuiten, dit zorgt ervoor dat het deeg tijdens het bakken niet teveel uitzet. Heb je geen stervormig spuitmondje; gebruik dan een grote ronde spuitmond of knip het uiteinde van een spuitzak ruim af.
- Éclairs zijn natuurlijk het lekkerst als ze binnen een paar uur na bereiding worden geserveerd. Maar als het moet, zijn ze de volgende dag ook nog heerlijk. Zorg er dan wel voor dat je ze in een goed afgesloten container, zoals deze vershouddoos, en op een koele plek bewaart.


Bosbessen éclairs
Ingrediënten
Ingrediënten éclairbeslag:
- 100 ml melk
- 100 ml water
- 100 g boter
- Snufje zout
- 100 g bloem
- 4 eieren
Ingrediënten voor de vulling:
- 200 g blauwe bessen
- Sap van 1/2 citroen
- 70 ml water
- 235 g geleisuiker
- 235 ml slagroom
Ingrediënten voor het glazuur:
- 45 g blauwe bessensap
- 350 g poedersuiker
Bereidingswijze:
Voor het éclairbeslag:
- Verwarm de oven voor op 210 ºC (hetelucht).
- Breng de melk, het water en de boter + zout in een pan aan de kook.
- Haal van het vuur en meng de bloem met een spatel door tot er een bal ontstaat.
- Zet de pan weer op het vuur en verwarm al roerend tot het deeg begint te zweten, je moet de boter weer uit het deeg zien komen. Dit duurt zeker 2-3 minuten.
- Haal de pan van het vuur en laat een minuutje afkoelen. Roer de eieren stuk voor stuk met een garde erdoorheen, tot er een glad beslag ontstaat. Wacht steeds tot het vorige ei volledig is opgenomen voor je de volgende erbij doet.
- Doe het beslag in een spuitzak met een glad spuitmondje (nummer 10).
- Spuit banen van 7 cm op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Zorg dat je ze genoeg uit elkaar spuit, want de éclairs worden twee keer zo groot; anders groeien ze tegen elkaar.
- Bak de éclairs in circa 20-25 minuten goudbruin. Let op: als je ze te kort bakt en ze nog niet goed goudbruin zijn, dan zakken ze vaak in zodra je ze uit de oven haalt.
Voor de vulling:
- Breng de blauwe bessen aan de kook met de citroen en het water, ongeveer 7-10 minuten
- Voeg de suiker toe een kook totdat het een stroperige massa wordt. Laat het daarna volledig afkoelen.
- Klop de slagroom nét stijf.
- Meng de slagroom met de blauwe bessenvulling tot een mooi homogeen mengsel, en doe dit in een spuitzak.
- Prik met de spuitmond of met een mesje een gaatje in één uiteinde van de éclair. Vul alle éclairs door de spuitzak in het gaatje te doen. Als je de éclair vast houdt en je voelt weerstand, dan is deze goed gevuld.
Voor het glazuur:
- Pureer de (verse of diepvries) blauwe bessen en haal door een zeef. Van het sap wat je over heb weeg je 45 g af. Roer hier 300 g poedersuiker doorheen tot een mooi glazuur. Smeer dit op de bovenkant van de éclairs en versier eventueel met verse bosbessen er bovenop.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.