Bijgerecht recepten

Vegetarische empanadas

Samenvatting

Ingredienten

Deeg:

300 gram bloem

7 gram gedroogde gist

0,5 tl suiker

1 dl lauwwarm water

1 tl zout

1 dl lauwwarme melk

1 el olijfolie

Vulling:

2 teentjes knoflook

1 (rode) ui

1 rode paprika

200 gram vegetarisch gehakt

100 gram doperwtjes

10 gram verse peterselie

1 tl gerookte paprikapoeder

4 el tomatenpuree

1. Maak eerst het deeg. Roer de gist en suiker door de helft van het lauwwarme water, laat 10 minuten op een warme plek staan.

2. Doe de bloem met het zout in een kom, maak een kuiltje in het midden en giet het gistmengsel erin, samen met de rest van het water, de olijfolie en de melk. Meng tot een stevig, vochtig deeg. Kneed minstens tien minuten, tot het elastisch is.

3. Maak een bal van het deeg, doe in een kom en laat, afgedekt met een theedoek, een uur tot anderhalf rijzen tot het in omvang is verdubbeld.

4. Maak ondertussen de vulling. Snipper de ui, hak de knoflook fijn en snijd de paprika in blokjes.

5. Fruit de ui rustig aan en voeg na 5 minuten knoflook en gehakt toe. Bak rustig gaar en roer de paprika, doperwtjes en tomatenpuree erdoor. Breng op smaak met paprikapoeder, peper en zout en eventueel citroensap. Roer als laatste de fijngesnede peterselie erdoor.

6. Verwarm de oven op 200°C.

7. Rol het deeg uit tot een dunne lap en steek er (met een stekertje) rondjes met een diameter van ongeveer 10 cm uit. Leg een goede eetlepel vulling op de helft van het rondje, maak de randjes vochtig met water en vouw dicht. Druk de randjes aan met een vork.

8. Bestrijk de empañadas met losgeklopt ei en bak 20 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn.

Sharing is caring!

Als we weer foodmarkten hebben dan kan ik niet wachten om langs te gaan bij mijn favoriete kraampje waar ze heerlijke handgemaakte empanada’s verkopen. Naar verwachting gaat dat echter nog wel een tijdje duren. Dus in de tussentijd kun je ze met dit eenvoudige gerecht zelf thuis maken.

Zelf empanadas maken

Voor het maken van de empañadas moet je natuurlijk eerst aan de slag met het maken van het deeg. Dat duurt even maar in de tussentijd dat het deeg rijst, kun je zelf aan de slag met de vulling.

Vegetarisch gehakt

Om deze vega versie toch een beetje op het origineel te doen lijken, gebruikte ik hier vegetarisch gehakt. Zaak is het wel om het deeg straks mooi dun uit te rollen, zodat je een goede balans hebt tussen het deeg en de vulling. Natuurlijk kun je het vegetarische gehakt in deze empanadas ook vervangen voor gewoon gehakt.

Van de week hadden we als eerste post van de Tour d’Europa al Zweedse gehaktballetjes!

Vegetarische empanada

Empanadas

Aantal personen: 24 stuks

Ingrediënten

Deeg:

  • 300 gram bloem
  • 7 gram gedroogde gist
  • 0,5 tl suiker
  • 1 dl lauwwarm water
  • 1 tl zout
  • 1 dl lauwwarme melk
  • 1 el olijfolie

Vulling:

  • 2 teentjes knoflook
  • 1 (rode) ui
  • 1 rode paprika
  • 200 gram vegetarisch gehakt
  • 100 gram doperwtjes
  • 10 gram verse peterselie
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 4 el tomatenpuree
  • 1. Maak eerst het deeg. Roer de gist en suiker door de helft van het lauwwarme water, laat 10 minuten op een warme plek staan.
  • 2. Doe de bloem met het zout in een kom, maak een kuiltje in het midden en giet het gistmengsel erin, samen met de rest van het water, de olijfolie en de melk. Meng tot een stevig, vochtig deeg. Kneed minstens tien minuten, tot het elastisch is.
  • 3. Maak een bal van het deeg, doe in een kom en laat, afgedekt met een theedoek, een uur tot anderhalf rijzen tot het in omvang is verdubbeld.
  • 4. Maak ondertussen de vulling. Snipper de ui, hak de knoflook fijn en snijd de paprika in blokjes.
  • 5. Fruit de ui rustig aan en voeg na 5 minuten knoflook en gehakt toe. Bak rustig gaar en roer de paprika, doperwtjes en tomatenpuree erdoor. Breng op smaak met paprikapoeder, peper en zout en eventueel citroensap. Roer als laatste de fijngesnede peterselie erdoor.
  • 6. Verwarm de oven op 200°C.
  • 7. Rol het deeg uit tot een dunne lap en steek er (met een stekertje) rondjes met een diameter van ongeveer 10 cm uit. Leg een goede eetlepel vulling op de helft van het rondje, maak de randjes vochtig met water en vouw dicht. Druk de randjes aan met een vork.
  • 8. Bestrijk de empañadas met losgeklopt ei en bak 20 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn.

Nog meer lekkers