Waarom bier in je soep?
Bier en eten gaan al eeuwenlang hand in hand, en het gebruik van bier in gerechten is dan ook niets nieuws. Biersoep (Biersuppe) heeft wortels in verschillende Europese landen, waaronder Duitsland, Oostenrijk, en Tsjechië. Het gebruik van bier in soepen en stoofschotels was in de Middeleeuwen vrij gebruikelijk in Centraal- en Oost-Europa, waar bier vaak werd gezien als een voedzaam basisproduct. In Tsjechië, een land met een rijke biercultuur, is biersoep historisch gezien een traditioneel gerecht dat vooral populair was onder de arbeidersklasse, hoewel het tegenwoordig niet meer zo vaak op het menu staat.
Donker bier, zoals ik hier heb gebruikt, geeft je soep een rijke, diepe smaak met een lichte bitterheid. Dat past fantastisch bij de venkel en aardappelen, die juist wat zoeter zijn. Wil je liever een soep die wat minder bitter is? Dan kun je kiezen voor een amber bier of zelfs een licht witbier voor een frissere twist. Maar wat je ook kiest, het resultaat is een verrassende, hartige soep waar iedereen van gaat smullen.
Venkel in je biersoep
Venkel is een fantastische groente die veel te vaak over het hoofd wordt gezien. In deze biersoep speelt hij een hoofdrol, en terecht. Venkel heeft een subtiele anijssmaak die door het koken nog milder wordt en perfect samengaat met het bier. Het snijden van venkel is misschien wat tricky als je het niet gewend bent, maar hier is een simpele tip: snijd eerst de stelen en het groene loof eraf (bewaar dat voor de garnering, het ziet er geweldig uit!). Halveer de knol en verwijder het harde hart aan de onderkant. Vervolgens kun je de venkel in dunne plakjes snijden, die in de soep heerlijk zacht worden. Door de venkel te stoven in bier en bouillon, krijgt hij een heerlijke, bijna zoete smaak die perfect past bij de andere groenten.
Variëren met biersoep
Het leuke aan deze biersoep is dat je er eindeloos mee kunt variëren. Voeg bijvoorbeeld wat champignons toe voor een extra umami boost, of vervang de aardappels door pastinaak of zoete aardappel als je een iets zoetere soep wilt. En voor de vleesliefhebbers onder ons: een paar stukjes gebakken spek of chorizo kunnen de soep ook naar een hoger niveau tillen. Maar ook zonder vlees is deze soep een vullende, hartige maaltijd.
Is bier vegan?
Een kleine noot voor de veganisten onder ons: niet al het bier is vegan. Sommige bieren worden namelijk gefilterd met dierlijke producten zoals vislijm. Dus als je strikt vegan eet, let dan goed op welk bier je kiest. Gelukkig zijn er steeds meer merken die volledig plantaardig bier produceren, dus een goede vegan optie vinden zou geen probleem moeten zijn. En als je ervoor kiest om ahornsiroop in plaats van honing te gebruiken, kun je deze soep met een gerust hart vegan maken.
Biersoep zonder bier? Ja, dat kan ook
Misschien denk je: ‘Leuk, maar ik wil geen bier gebruiken, vooral niet als er kinderen mee-eten.’ Geen probleem! Je kunt het bier eenvoudig weglaten en wat extra groentebouillon toevoegen. Natuurlijk verandert de smaak, en het is dan officieel geen biersoep meer, maar je houdt een heerlijk gevulde groentesoep over. En soms is dat precies wat je nodig hebt.
Aan de slag met het recept!
Het maken van de biersoep met venkel is heel eenvoudig. Je bent nog het meeste tijd kwijt aan het snijden van alle groentes. Je kunt de aardappels in blokjes snijden of je kunt ze in halve maanplakjes snijden. Dat maakt voor de smaak niet veel uit maar kan wel invloed hebben op de benodigde kooktijd.
De soep is met het bier minder geschikt voor kinderen, maar je kunt eventueel het bier ook makkelijk weglaten en iets meer bouillon gebruiken. Dat is ook geen probleem. Is dan natuurlijk geen biersoep met venkel meer maar gewoon een lekkere gevulde groentesoep.
Of je kunt eenvoudig het recept voor deze aardappelsoep gebruiken die er qua ingrediënten wel wat van weg heeft.

Biersoep met venkel
Ingrediënten
- 1 grote venkel in stukken
- 1 prei in ringen gesneden
- 2 teentjes knoflook
- 2 takjes verse tijm alleen de blaadjes
- 2 el olijfolie
- 1 ui gesnipperd
- 300 gr wortel in plakjes
- 300 gr aardappel geschild, in blokjes of plakjes
- 2 flesjes donker bier
- 1 el ahornsiroop
- 1 liter groentebouillon
- zout
- peper
Bereidingswijze:
- Verhit een grote soeppan met de olijfolie en bak hierin de ui aan tot deze glazig is. Voeg de knoflook, prei en verse tijm toe en bak dit even mee.
- Voeg de gesneden groente en de aardappelblokjes toe en bak het weer even mee voor je de bouillon en het bier erbij doet.
- Breng aan de kook en laat het rustig koken tot alle groentes beetgaar zijn.
- Breng op smaak met zout en peper. Serveer de soep met lekker brood naar wens
Voedingswaarde per portie

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.