Beef Wellington met ossenhaas recept

De oorsprong van Beef Wellington

Maar waar komt dit iconische gerecht eigenlijk vandaan? De naam doet vermoeden dat er een link is met de Duke of Wellington, maar dat is nooit echt bevestigd. Wat we wel weten, is dat Beef Wellington ergens in de 19e eeuw is ontstaan en sindsdien een vaste waarde is in de Britse keuken.

Het gerecht dankt zijn populariteit waarschijnlijk aan de combinatie van rijke smaken en texturen. De sappige ossenhaas, de smeuïge paté, de aardse champignons en het krokante bladerdeeg – het is gewoon een match made in heaven. En laten we eerlijk zijn, het ziet er ook gewoon spectaculair uit als je het op tafel zet. 

De perfecte ossenhaas voor je Beef Wellington

De sleutel tot een geslaagde Beef Wellington? Dat begint allemaal met de ossenhaas. Je wilt een mooi stuk vlees van topkwaliteit, liefst uit het midden van de haas. Waarom? Omdat dit deel het meest mals en sappig is. Ga voor een stuk van ongeveer 1 tot 1,5 kg, afhankelijk van het aantal hongerige monden aan tafel.

Vraag gerust aan je slager om het vlees voor je te trimmen en het velletje te verwijderen. Scheelt jou weer werk! Kruid de ossenhaas royaal met peper en zout en bak ‘m kort rondom aan in een hete pan met boter. Dit geeft niet alleen een lekker korstje, maar helpt ook om smaak en sap vast te houden. Laat het vlees daarna goed afkoelen voor je verder gaat – anders smelt het bladerdeeg straks van ellende.

De perfecte bijgerechten voor beef wellington

Beef wellington is een klassiek en decadent vleesgerecht dat vraagt om zorgvuldig gekozen bijgerechten. Houd het simpel met groenten zoals geroosterde zoete aardappel met peerwortel gember sjalot of gegrilde prei met Pecorino en gerookte amandelen.

Een romige aardappelpuree of aardappelgratin vormt een heerlijk contrast met het malse rundvlee

Time to shine: serveren en genieten

Laat de Wellington even rusten onder een stukje aluminiumfolie wanneer je het net uit de oven haalt – zo’n 10 minuten is perfect. Ondertussen kun je de saus maken (een klassieke madeirasaus of rode wijnsaus past hier geweldig bij) en de bijgerechten klaarzetten.

Snijd de Beef Wellington in mooie, dikke plakken en schik ze op voorverwarmde borden. Werk af met de saus, wat seizoensgroenten en eventueel wat gebakken aardappeltjes of een luchtige aardappelpuree. En dan… genieten maar! 

Dus, aan alle hobbykoks en culinaire avonturiers: durf jij de uitdaging aan? Ga voor goud met deze spectaculaire Beef Wellington met ossenhaas. En wie weet, misschien word jij wel de nieuwe Duke of Wellington in jouw vriendenkring.

Beef Wellington
Totale tijd1 uur 20 minuten

Beef Wellington met ossenhaas recept

4.05 van 134 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

8 portie(s)

Ingrediënten

  • 1 kg ossenhaas
  • zout en peper
  • olijfolie
  • 2 eetlepels geraspte mierikswortel (vers)
  • 2 tenen knoflook
  • 5 takjes tijm
  • 3 takjes rozemarijn
  • 500 gram gemengde paddenstoelen
  • 200 gram Kastanjepuree (niet gezoet)
  • 200 gram Salami langwerpig
  • bladerdeeg een grote rol die je in het koelvak van de supermarkt vindt
  • 1 ei
  • maldonzout
  • mosterd
  • scheutje whiskey

Bereidingswijze: 

Instructies

  • Dit recept van Beef Wellington is helemaal niet zo ingewikkeld om te maken. Zeker niet als je deze stappen stuk voor stuk opvolgt. Je begint met de ossenhaas te bestrooien met zout en peper. Daarna pak je een koekenpan en bak je de ossenhaas in olijfolie goed aan totdat deze goudbruin is. Vervolgens smeer je het vlees in met mosterd.
  • Maal vervolgens de paddenstoelen, de knoflook en de kruiden helemaal fijn. Het beste gebruik je hier een keukenmachine voor. Bak vervolgens het mengsel, blus af met de whiskey en voeg vervolgens de kastanjepuree en mierikswortel toe. Laat het mengsel afkoelen.
  • Nu pak je de salami en je legt het op plasticfolie. Zorg ervoor dat de plakken elkaar overlappen en verdeel daar vervolgens de afgekoelde paddenstoelenpasta over. Nu leg je de ossenhaas op de pasta en rolt het geheel op. Zet dit ongeveer 20 minuten in de koelkast.
  • Leg vervolgens het bladerdeeg op plasticfolie. Daar leg je dan de afgekoelde ossenhaas op. Gebruik de plasticfolie wederom om alles op te rollen. Zet dit nog 5 minuten terug in de koelkast. Daarna bestrijk je het met het ei. Eventueel kan je van extra bladerdeeg nog een raster maken om een mooi gedecoreerde buitenkant te creëren. Bestrooi met peper en zout.
  • Snijd tot slot de Beef Wellington in en bak het geheel 35 minuten in de voorverwarmde oven op 205 graden. Laat het daarna nog 10 minuten rusten en dan kun je heerlijk genieten van deze Beef Wellington met ossenhaas.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.