Aubergine, ook wel bekend als eggplant, is als een kameleon in de keuken. Het maakt bijna niet uit waar je aubergine in stopt. Het past overal bij, omdat het smaken goed kan absorberen. Van zichzelf heeft de aubergine een wat milde smaak, maak je de aubergine warm, dan krijgt het van binnen een bijna vleesachtige structuur. Hierdoor is het de perfecte vleesvervanger!
In dit recept gaar ik de aubergine langzaam in de oven. Daarna transformeer ik de aubergine. De schil gaat eraf en er gaat een dikke panko laag omheen. Dit korstje is namelijk nog veel lekkerder, nadat ik hem bak in een flinke scheut zonnebloemolie. Het resultaat: intens crunchy! De vegetarische schnitzel is heerlijk romig en zacht is van binnen en de buitenste laag is extreem krokant.
Ik serveer de aubergine schnitzels in een smaakvolle rode saus van tomaat, knoflook en gerookte paprika en wat tahin, olijfolie en Griekse yoghurt. Ik top af met flink wat peterselie, zeezout, limoensap en geraspte limoenschil. Het is een kleurrijk feestje op je bord!
Liever vegan?
Volg jij een vegan dieet? Vervang de Griekse yoghurt door een stevige plantaardige yoghurt en vervang de 3 eieren door 9 lepels appelmoes. De aubergine smeer je na het bloemen in met een dun laagje appelmoes en vervolgens haal je ze door de panko. Ja, je leest het goed. Appelmoes kan de panko aan de aubergines vastlijmen. Daarbij geeft de appelmoes de aubergines een vleugje zoetigheid, wat enorm lekker is. Probeer jij het uit?

Aubergine Schnitzels
Ingrediënten
- 4 aubergines
- 300 gr bloem
- 300 gr panko
- 3 eieren
- 1 blik gepelde tomaten
- 350 gr geroosterde paprika uit pot
- 2 el Griekse yoghurt
- 2 el tahin
- 1 limoen
- 1 teen knoflook
- peper
- grof zout
- 1 fles zonnebloemolie
- 1 el olijfolie
- 15 gr peterselie fijngesneden
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Leg de aubergines op een bakplaat met bakpapier en zet het in de oven voor 35 minuten.
- Verwijder de schil van de aubergines, laat het steeltje zitten en druk het vruchtvlees plat met een vork. Bestrooi met peper en zout.
- Haal de platgedrukte aubergines door de bloem en vervolgens door het ei en de panko.
- Verwarm flink wat zonnebloemolie in de pan. Bak de aubergines krokant.
- Doe de gepelde tomaten en geroosterde paprika in een pan. Rasp er één teen knoflook door en breng op smaak met peper en zout. Verwarm de ingrediënten en mix het vervolgens met de staafmixer tot een gladde saus.
- Maak het bord op met de saus, olijfolie, tahin en Griekse yoghurt. Leg de aubergines erop. Garneer vervolgens met grof zeezout, peterselie, limoensap en geraspte limoenschil.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.