Het is echt geen hogere wiskunde: artisjok bereiden. En mijn kinderen zijn er ook nog eens dol op. Je moet bij het opeten wel even de tijd nemen voor een heerlijk piel-werkje om het blaadje voor blaadje eraf te peuteren.
Maar dat voelt tegelijkertijd alsof je een te goed verpakt cadeautje aan het uitpakken bent. Het draait uiteindelijk allemaal om de kern, namelijk het hart. En mijn hart (en dat van de kinderen) stroomt over bij heerlijke artisjokken.
Recept artisjok koken: bereidingswijze
Een artisjok bereiden kan iedereen, al moet je wel even weten hoe je dit het beste kunt doen. In mijn recept leg ik je stap voor stap uit hoe je kunt genieten van deze heerlijke groente.
Bekijk ook: mijn pastasalade met artisjok en ansjovis dressing

Artisjok recept
Ingrediënten
- 4 artisjokken
- 1 citroen
- 4 peperkorrels
- 1 laurierblad
- halve theelepel zout
Bereidingswijze:
- Snijd eerst het steeltje van de artisjokken eraf en kerf in de onderkant van de artisjokken een kruisje. Snij nu de bovenkant van de blaadjes eraf. Leg de artisjokken in een ruime pan. Snijd de citroen in schijfjes en leg de citroen om de artisjokken heen.
- Vul de pan met water zodat de artisjokken net niet onder staan. Voeg nu het zout, de peperkorrels en het laurierblad toe en breng het geheel aan de kook. Ik word vaak gevraagd hoe lang je een artisjok moet koken. Een lastige vraag want de kooktijd is afhankelijk van de grootte van de artisjok. De kooktijd zit uiteindelijk vaak rond de 30 minuten. Je kunt altijd zelf testen of de artisjokken lang genoeg gekookt hebben. Als je met een tang 1 van de middelste blaadjes kunt lostrekken, dan zijn ze klaar.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.