Artisjok recept: zo kook je een hele artisjok

Groente of kunstwerk?

Laten we eerlijk zijn: een artisjok lijkt eerder iets uit een museum dan uit de moestuin. Maar laat je niet afschrikken door z’n stekelige uitstraling. Onder die laagjes schuilt een zachte, nootachtige groente die pure luxe uitstraalt. Het is een beetje old school chique om een hele artisjok te serveren, een ode aan de slow food beweging. Je eet ‘m laagje voor laagje, als een soort eetbare ontdekkingstocht. En geloof mij: het is een feestje op je bord en in je mond!

Zo kook je een hele artisjok, en dat is makkelijker dan je denkt!

Een hele artisjok koken klinkt als iets wat alleen Franse chefs doen in keukens met koperen pannen. Maar newsflash: jij kunt dit dus ook gewoon thuis, zonder stress. Het is letterlijk: water, zout, koken. That’s it. Het enige wat je nodig hebt, is een beetje geduld en een lekkere dip. Zodra die artisjokblaadjes zacht zijn, trek je ze er één voor één af en schraap je met je tanden langs het zachte vruchtvlees. Slow snacking op z’n best. En als kers op de artisjok? De hartvormige binnenkant, die is boterzacht en intens lekker.



Bekijk ook: mijn pastasalade met artisjok en ansjovis dressing


artisjok recept

Lekker en voedzaam. Check!

Artisjokken zijn niet alleen verrukkelijk, maar ook nog eens top voor je gezondheid. Ze zitten vol vezels, antioxidanten en ondersteunen je spijsvertering als een ware superfood. Dus terwijl jij fancy aan het dippen bent, doe je je lijf ook nog een groot plezier. Win-win dus. En laten we eerlijk zijn: er zijn weinig dingen die zó gezond en zó fancy voelen tegelijk.

Hoe eet je dit dan precies?

Het leuke van artisjok eten is dat het een soort eetbelevenis wordt. Je plukt de blaadjes eraf, dipt ze in je sausje en schraapt het zachte vruchtvlees er met je tanden af. Als een soort meditatief borrelmomentje. En als je helemaal bij de kern komt, verwijder je de donzige ‘baard’ en beland je bij de holy grail: het artisjokhart. Dat stukje is zo lekker dat je je bord er bijna bij aflikt.

Artisjok is een showtopper

Zet een hele artisjok op tafel en mensen denken meteen: “Wow, wat chique!” Serveer ‘m als voorgerecht bij een etentje, als centerpiece op een borrelplank of gewoon voor jezelf als je een beetje me-time wilt met een goed glas wijn. Want ook dat is selfcare.

Artisjok is geen groente, het is een vibe. Dus trek die pan uit de kast, zet een gezellig muziekje op en duik in de wereld van deze prachtige, eetbare bloem.

artisjok recept
Totale tijd35 minuten

Artisjok recept

4.16 van 80 stemmen
Printen

Ingrediënten

4 portie(s)
  • 4 artisjokken
  • 1 citroen
  • 4 peperkorrels
  • 1 laurierblad
  • halve theelepel zout

Bereidingswijze: 

  • Snijd eerst het steeltje van de artisjokken eraf en kerf in de onderkant van de artisjokken een kruisje. Snij nu de bovenkant van de blaadjes eraf. Leg de artisjokken in een ruime pan. Snijd de citroen in schijfjes en leg de citroen om de artisjokken heen.
  • Vul de pan met water zodat de artisjokken net niet onder staan. Voeg nu het zout, de peperkorrels en het laurierblad toe en breng het geheel aan de kook. Ik word vaak gevraagd hoe lang je een artisjok moet koken. Een lastige vraag want de kooktijd is afhankelijk van de grootte van de artisjok. De kooktijd zit uiteindelijk vaak rond de 30 minuten. Je kunt altijd zelf testen of de artisjokken lang genoeg gekookt hebben. Als je met een tang 1 van de middelste blaadjes kunt lostrekken, dan zijn ze klaar.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Meer over Miljuschka
Bestellen

Shop the tools

Van elk recept een succes maken, doe je met deze spullen. Dit zijn mijn favorieten voor in de keuken.

  • miljuschka le creuset

    Le Creuset Braadpan roze

    Gietijzeren pan met emaille coating en écht de basis voor elke stoof.

    200,99
    Koop via bol.com
  • miljuschka kookboek makkelijk met miljuschka

    Makkelijk met Miljuschka

    Mijn kookboek met 100 makkelijke recepten én stap voor stap foto’s.

    32,50
    Koop via mijn shop
  • miljuschka microplane

    Microplane

    Perfect voor het raspen van citrusvruchten, harde kaas, chocolade, knoflook, gember en ga maar door.

    24,95
    Koop via bol.com
  • Website shop the tools (1)

    Keukenmachine

    De Kitchenaid keukenmachine is écht jouw beste vriend in de keuken.

    480,54
    Koop via bol.com
Cheesecakeboek miljuschka
Mijn cheesecake

“Ik zag wel dat je naar m’n cheesecake”

Mijn jarenlange droom is eindelijk uitgekomen, mijn eigen cheesecakeboek. Ik heb maar liefst 18 jaar aan dit boek gewerkt. Wat je kan verwachten?

Meer dan 80 recepten en voor elke gelegenheid de perfecte cheesecake.

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.