Let’s be honest: etenstijd met kinderen is – hoe zeg ik dat liefjes – niet altijd het meest gezellige moment van de dag. “Dat lust ik niet…”, “Dat wil ik niet…” of “moet ik dat ook eten?” zijn uitspraken die je misschien bekend in de oren klinken. En hoewel ik groot voorstander ben van je kinderen laten eten wat de pot schaft, snap ik ook dat je soms totaal géén zin hebt in een discussie over eten. Met deze apenkop-pizza wordt etenstijd een feestje en heb je de kinderen in no-time aan tafel. Deal?
Koken met kinderen
Ik vind het altijd een geluksmomentje om samen met mijn kinderen in de keuken te staan. Het is een stuk gezelliger dan in mijn eentje en vaak eten ze net iets meer (en zonder gezeur…) als ze zelf gekookt hebben.
- Peuters en kleuters vinden het vaak leuk om betrokken te worden bij het koken en voelen zich trots wanneer de maaltijd geserveerd wordt. Duurt misschien wel iets langer dat koken met z’n twee, maar dat vergeet je snel weer als ze hun hele bord leeg eten.
- Basisschoolkinderen kunnen in de keuken prima hun rekenskills demonstreren. Laat ze bijvoorbeeld de ingrediënten pakken en afwegen. Dat is nou leuk huiswerk!
- Vertel vooral wat je aan het doen bent en waarom je bepaalde ingrediënten gebruikt. Onbewust slaan kinderen veel meer op dan je denkt en dit kan bijdragen aan een goede basis voor hun verdere voedingspatroon. Want die studententijd komt sneller dat je hart je lief is…
Apenkoppizza
Persoonlijk heb ik nooit een extra zetje nodig om aan tafel te komen, maar ik weet zeker dat deze apenkop-pizza zelfs de meest lastige eter met een glimlach aan tafel krijgt. Ik beleg deze pizza met een extra vullende tomatensaus, paprika en salami, maar je kinderen kunnen uiteraard hun apenkop helemaal naar eigen fantasie beleggen.
Nog meer pizza’s bakken samen met je kinderen? Probeer dan ook eens deze ultieme kids-pizza bomvol groente.
Extra veel groenten
Zeker weten dat je kinderen hun dagelijkse portie groenten opeten was nog nooit zo makkelijk. Ik maak deze apenkop-pizza namelijk met een kant-en-klare pizzabodem. In dit geval die met bloemkool. De bodem bestaat zelf al uit 45 procent groenten, daarnaast stoppen we er nog wat veggies bovenop. Je vindt de bloemkool-pizzabodem in het koelschap van de supermarkt.

Apenkoppizza
Ingrediënten
- 2 bloemkool pizzabodems
- 1 gele paprika
- 275 g kidsproof tomatensaus met heel veel groente of gebruik passata
- 4 runder-chipolataworstjes ± 150 g
- 125 g geraspte mozzarella
- 1 plakje salami
- 1 zwarte olijf gehalveerd
- 1 cherrytomaatje gehalveerd
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 220 °C.
- Pak 1 pizzabodem en snijd hieruit de vorm van een apengezicht. Druk met behulp van een koekjessteker 2 rondjes uit de andere pizzabodem. Gebruik de cocktailprikkers om de rondjes als oren aan het apengezichtje vast te maken.
- Snijd van de restanten pizzabodems een paar bananenvormpjes.
- Snijd van de gele paprika net zoveel bananenvormpjes en houd apart.
- Bak het pizzagezicht en de pizza-bananen 3 minuten voor op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Knijp intussen de worstjes uit de velletjes en bak het vlees al omscheppend in een koekenpan zonder olie rondom bruin. Breek al bakkend het vlees met een spatel op tot heel fijn kruim. Schep er de tomatensaus door en laat nog zo’n 5 minuten zachtjes doorkoken.
- Verdeel de saus over het apengezicht en de bananenvormen.
- Pak de geraspte mozzarella en verdeel over de tomatensaus zodat deze op de vorm van een apengezicht lijkt. Strooi ook een klein hoopje mozzarella in het midden van elk oor.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.