Amandelkoekjes zijn klassieke brosse koekjes, die je vaak in China tegenkomt. Door de toevoeging van kardemompoeder worden ze zo mogelijk nóg lekkerder. Kijk uit, want voordat je het weet heb je ze allemaal op… Voel je dus vooral vrij om dit makkelijke recept te verdubbelen.
Heerlijk, deze amandelkoekjes met kardemom
De ster van deze amandelkoekjes zijn uiteraard de amandelen: ik gebruik zowel amandelmeel als losse amandelen als decoratie (en extra crunch). Want oh, wat zijn amandelen lekker. Amandelschaafsel is ook altijd ideaal om in de voorraadkast te hebben staan, bijvoorbeeld voor over een taart of salade. Eventjes in een droge pan roosteren, want dan krijgen ze zoveel meer smaak.
Bakken met amandelmeel vind ik ook fantastisch: het geeft zo’n lekker zachte, spijzige structuur – zo ook in deze amandelkoekjes. Wist je dat ze in Frankrijk bijvoorbeeld heel erg graag met amandelmeel bakken, in plaats – of naast – alleen gewone bloem? Mocht je nog genoeg amandelmeel over hebben na het maken van deze koekjes, maak dan ook eens mijn pruimen cheesecake met amandelmeel of Amarettikoekjes: Italiaanse koekjes met amandelmeel.

Kardemom
De kardemom is absoluut aan te raden om toe te voegen aan deze amandelkoekjes. Kardemom is een kruidachtige plant, die bijvoorbeeld veel in India groeit. Het is familie van de gember en heeft een zoetige, scherpe geur. De smaak van deze peultjes is fris en citrus-achtig. Kardemom is dan ook een verrassende touch voor zoete gerechten, zoals deze koekjes.

Heerlijke amandelkoekjes met kardemom
Ingrediënten
Ingrediënten
- 115 gr boter
- 40 gr kristalsuiker
- 2 eieren
- 120 gr tarwebloem
- 60 gr amandelmeel
- 2 tl kardemompoeder
- 1 tl baksoda
- Zout
- 16 amandelen
Bereidingswijze:
Instructies
- Mix de boter samen met de suiker en 1 eigeel (bewaar het wit) een paar minuten tot een romig en luchtig mengsel. Voeg de tarwebloem, het amandelmeel, kardemompoeder, de baksoda en een snuf zout toe. Roer eerst rustig door en kneed dan tot een deeg. Verpak in vershoudfolie en laat minstens 1 uur rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 170 °C. Haal het deeg uit de koelkast en verdeel in 16 stukken. Rol elk stuk in een bolletje en spreid uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk in elk koekje een hele amandel. Meng het eiwit en het tweede ei met 1 el water en strijk dit mengsel met een kwastje over elk koekje. Bak de koekjes 18-20 minuten en laat afkoelen voordat je toeslaat.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.