Amandel granita met brioche

Romig, nootachtig en verfrissend

De smaak van deze granita is pure verwennerij: subtiel zoet met een volle, ronde amandelsmaak die precies in balans is met de ijzige frisheid. Je proeft de diepte van geroosterde amandel, het bloemige van de amandelessence en een vleugje romigheid van de melk. Samen zorgt dat voor die typische ā€œhmm-ervaringā€, alsof je mond tegelijk verfrist en getroost wordt. En dat allemaal zonder room of slagroom, gewoon puur door de magie van amandelen.

Het perfecte zomerontbijt (of lunch, of snack….)

In SiciliĆ« eten ze granita gewoon als ontbijt en eerlijk, waarom ook niet? Stel je voor: een zachte brioche waar je met je vingers stukjes van scheurt, die je dipt in de koude, smeltende granita. De warme, zoete brioche met dat ijskoude, licht nootachtige ijs… pure magie. Maar dit recept doet het ook geweldig als verfrissend dessert na een etentje in de tuin, of als zomers tussendoortje als de temperatuur stijgt.

amandel granita met brioche

Simpel maar chique

Hoewel het er uitziet alsof je uren in de keuken hebt gestaan, is deze granita verrassend makkelijk om te maken. Geen ijsmachine nodig, geen ingewikkelde technieken, gewoon even mixen, invriezen en af en toe schrapen met een vork. En toch krijg je een resultaat dat zo elegant is, dat het niet zou misstaan op de kaart van een Italiaans restaurant. De truc zit ā€˜m in de eenvoud: de beste ingrediĆ«nten en een beetje liefde.

Je kunt voor dit recept een ijsdoos gebruiken die je al eerder hebt leeggeten. Of gebruik een lage diepvriesdoos zoals deze. Tip: wil je een gladde granita, schenk deze dan eerst door een zeef (dat doen ze meestal op Siciliƫ). Wil je granita met een bite, schenk het direct in een lage diepvriesdoos, zet die voor 6 uur in de diepvries en roer elk uur met een vork de ijskristallen goed los.

Helemaal in de Italiaanse sferen? Probeer dan ook deze supersnelle tiramisu

amandel granita met brioche
Totale tijd10 minuten

Amandel granita met brioche

Nog geen beoordelingen
Opslaan Printen

Ingrediƫnten

4
  • 125 g blanke amandelen
  • 125 g fijne kristalsuiker + 30 g extra voor de brioche
  • 1 tl bittere amandel-extract
  • 50 ml volle melk
  • 1 tl vloeibare honing
  • 1 (7 g) zakje instantgist
  • 250 g bloem
  • 1 sinaasappel schoongeboend
  • 3 eieren
  • 125 g boter op kamertemperatuur + extra om te bestrijken

Bereidingswijze: 

  • Verhit een koekenpan en rooster de amandelen ca. 3 minuten op middelhoog vuur. Ze hoeven niet te kleuren en laat ze afkoelen op een bord. Breng 400 ml water met 125 gram kristalsuiker aan de kook en roer tot de suikerkristallen zijn opgelost. Laat iets afkoelen.
  • Doe de amandelen met de siroop in de keukenmachine en maal zo fijn mogelijk. Voeg het amandel-extract toe. Schenk (eventueel gezeefd) in een lage diepvriesdoos, zet die voor 6 uur in de diepvries en roer elk uur met een vork de ijskristallen goed los. Laat minimaal 2 uur staan of langer, bijvoorbeeld 1 nacht. Zie de tip hieronder welke methode je hiervoor kunt gebruiken.
  • Verwarm de melk tot max. 38 °C (handwarm). Doe in een kommetje, voeg de honing en de gist toe en laat 5 minuten staan. Meng de bloem met 30 gram kristalsuiker in een mengkom. Rasp de schil van de sinaasappel erboven. Roer 2 eieren los en voeg ze samen met het gistmengsel toe.
  • Kneed met de mixer op middelhoge snelheid 3 minuten of met de hand in ca. 5 minuten tot een glad deeg. Voeg als laatste 1 theelepel zout toe. Snijd de boter in blokjes en voeg, al knedend blokje voor blokje de boter toe. Kneed met de mixer nog 5 minuten of met de hand nog 8 minuten.
  • Het is een zwaar deeg, voeg geen extra bloem toe want dan wordt het brood uiteindelijk minder luchtig. Dek de kom af met plasticfolie en laat 1 uur rijzen op een tochtvrije plek tot het deeg in volume verdubbeld is.
  • Kneed het deeg kort door en zet het 4 uur afgedekt in de koelkast, weer tot het deeg in volume verdubbeld is.
  • Kneed wederom kort door en verdeel het deeg in 4 stukken van ca. 95 gram. Vorm er mooie bolletjes en bol ze op door met beide handen onder het deeg te schuiven. Zo komt er spanning op de bovenkant van het deeg. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Maak van de rest van het deeg 4 gelijke, kleine balletjes en leg ze ernaast. Bestrijk een stuk plasticfolie dun met boter en dek het deeg af. Laat nog 1 uur rusten.
  • Verwarm op tijd de oven voor op 180 °C. Klop het laatste ei los. Bestrijk de kleine bolletjes rondom met ei, maak een kuiltje in de grote bolletjes en leg de kleintjes erin. Bestrijk de grote bolletjes ook met ei en bak de brioches in het midden van de oven in ca. 15 minuten goudbruin en gaar.

Tip!

Wil je een gladde granita, schenk deze dan eerst door een zeef (dat doen ze meestal op Siciliƫ). Wil je granita met een bite, schenk het direct in een lage diepvriesdoos, zet die voor 6 uur in de diepvries en roer elk uur met een vork de ijskristallen goed los.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Meer over Miljuschka
amandel granita met brioche
Bestellen

Shop the tools

Van elk recept een succes maken, doe je met deze spullen. Dit zijn mijn favorieten voor in de keuken.

Gedoe uit, feest aan

Miljuschka Magazine

Deze feestdagen doen we het anders. Zonder gedoe en met heel veel feest! Van kerstmenu's tot comfortfood en heel veel meer. Jij hoeft je nergens zorgen om te maken.

Daarnaast bestaat Miljuschka Magazine 5 jaar! En wie jarig is, trakteert. Dus sluit je nu een abonnement af, dan krijg je daar heel veel lekkers bij.

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.