3x Tips voor als het kerstdiner mislukt

Kerst, wat mij en vele andere betreft the most wonderful time of the year. Hoewel ik gek ben op de gezelligheid aan de kersttafel gaat er wel eens wat mis in de keuken. SOS-momentjes noem ik dat. Want wat als de botercrème schift? En ehh… hoe voorkom je een droog stukje vlees? En wat doe je als je kaasfondue niet lekker mengt? No worries, voor iedere situatie heb ik een oplossing klaar. Dit zijn mijn drie tips voor als het kerstdiner mislukt. 

Geschifte botercrème: voorkom en genees

Kenwood Kerst cupcakes

Is je botercrème geschift? Geen zorgen, weggooien is nergens voor nodig. Je geschifte botercrème maak je met mijn tips weer mooi glad.

Voorkomen is beter dan genezen en dat geldt ook voor botercrème. Zorg er daarom voor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn voor je deze gebruikt. Schift je botercrème alsnog? Voeg dan wat koude blokjes boter toe. Ja, dat klinkt heel tegenstrijdig, maar het werkt echt! 

Als je liever wat anders probeert, kun je ook nog met bijzondere gadgets aan de slag gaan. Voor deze hack heb je een föhn nodig. Ja, echt waar. Steek de stekker in het stopcontact en föhn langs de kom. Blijf ondertussen mixen totdat de botercrème weer mooi glad wordt. Lekker multifunctioneel, zo’n föhn.  

Wil je eens oefenen? Probeer dan eens deze kerst cupcakes met cranberry’s en noten.

Het ultieme stuk vlees bakken

Caribisch biefstukje

Niets is lekkerder dan een mals stukje biefstuk bij het kerstdiner. Met een paar simpele tips bereid jij een lekker mals stukje vlees deze kerst. 

Een mals stukje vlees begint in de supermarkt, of beter gezegd bij de slager. Want voor een mals stukje vlees raad ik je aan een bezoekje te nemen aan je lokale slager of de markt. De kwaliteit van vlees zegt al een hoop over het resultaat. Geloof me. 

Een paar uur voor het bakken van het vlees, haal je het uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur komt. Hierdoor ontspannen de spiervezels, waardoor het vlees minder taai wordt. Zodra het vlees op kamertemperatuur is, zout ik het vlees goed. Zout houdt het vocht in het vlees vast wat weer bijdraagt aan de malsheid. Vervolgens verhit ik een pan met olie. Zodra de olie goed heet is, bak ik het vlees aan beide kanten mooi bruin. Hoelang je het vlees bakt, is afhankelijk van hoe je ‘m wil hebben. Check hiervoor de baktijden hieronder. 

Rare: 1-2 minuten aan elke kant.

Medium Rare: 3-4 minuten aan elke kant.

Medium: 4-6 minuten aan elke kant.

Well Done: 6-8 minuten aan elke kant.

Zodra het vlees klaar is, maak ik vaak nog een lekkere jus. Zet hiervoor het vuur uit en smelt een klontje boter in de nog hete pan. Voeg de boter pas aan het einde toe. Boter heeft een lager rookpunt dan olie, wat betekent dat het sneller verbrandt bij hoge temperaturen. Zodra het vlees klaar is, laat je het nog ongeveer 5 minuten in aluminiumfolie rusten. 

Als laatste is het belangrijk om bij het snijden van vlees tegen de draad in te snijden. Heerlijk bij het kerstdiner. 

Kaasfondue: wat als het niet lekker mengt?

Kaasfondue

Je kent het wel, je gooit alle ingrediënten voor de kaasfondue bij elkaar, maar het mengt gewoon niet lekker. Dat kan, want kaas is vet en wijn is vochtig en die twee houden niet van elkaar. Gelukkig is daar een all time oplossing voor: maizena. Maak een papje van maizena en een heel klein beetje water en voegt dit toe aan de kaasfondue. Je zult zien dat alles tot in de perfectie met elkaar mengt. I love it! 

Een stressvrije kerst

miljuschka masterclass mobiel

Denk je nu: leuk al deze tips, maar ik wil nog meer! Dat kan. Ik neem jouw SOS-momentjes in de kerstkeuken compleet uit handen met mijn online Masterclass. Met keuze uit 40 recepten neem ik je stap voor stap mee in de bereiding van een compleet kerstmenu. Koop ‘m nu via de shop

Geniet van een stressvrij kerstdiner.

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.