Alles over ice tea

Categories: Recept

Hete zomerdagen schreeuwen om ijskoude drankjes. Ice tea bijvoorbeeld! Ice tea kun je gemakkelijk zelf maken en het helemaal aanpassen aan je eigen smaak. Bijkomend voordeel: het kan een tikkie gezonder zijn, als je minder zoet toevoegt dan ze in een fabriek zouden doen. Je kunt zelf ijsthee maken op verschillende manieren, de een wat sneller dan de ander. Ik leg het in dit artikel allemaal uit.

Zelf maken

Je kunt ice tea thuis op drie manieren maken: koud (cold brew), warm en een combinatie van koud en warm water voor een heel snelle ijsthee. Als basis voor de deze drankjes kun je verschillende soorten thee gebruiken, die invloed hebben op de smaak van de ijsthee. Zo heeft zwarte thee een vrij robuuste smaak, terwijl witte thee een heel verfijnde theesoort met dito smaak is. Er bestaan naast zwarte-, witte- en groene thee ook allerlei kruidenmelanges die officieel geen ‘thee’ maar ‘infusie’ heten.

Die heten dan misschien officieel geen thee, maar je kunt er wél heel goed ijsthee van te maken. Denk aan gember-kurkuma, of venkel-kamille. Aan de basis van thee kun je allerlei smaken toevoegen, zoals vers fruit, verse kruiden of specerijen. Afhankelijk van je zin in zoet kun je een beetje honing of suiker toevoegen aan de ijsthee. Een van mijn favorieten van dit moment is deze passievruchten ijsthee. Zomer in je glas!

Cold brew 

Zoals ik hierboven al schreef, kun je ijsthee op verschillende manieren maken. Mijn absolute favoriet is de cold brew-methode, waarbij je de thee laat trekken in koud water. Dat kan met zowel losse thee als met zakjes, houd ongeveer 6 gram losse thee per liter aan of 2 zakjes. Voor cold brew thee laat je de thee 4 tot 8 uur (een nachtje is perfect!) trekken. Dit is een langzame methode, maar wat mij betreft echt de lekkerste.

Door het koude water komen er minder tannines vrij dan wanneer je heet water gebruikt. Die tannines kunnen zorgen voor een bittere smaak, waarvan je in een cold brew dus helemaal geen last hebt. Daarnaast helpt het koude water om het zoete uit de thee goed naar voren te laten komen en heb je daardoor misschien geen of in ieder geval minder zoetstof nodig. Zet de cold brew met je gekozen smaakmakers en eventueel suiker of honing in de koelkast om ijskoud te worden. Serveer de ijsthee met ijsblokjes.

Warm gezette ice tea

Deze methode heb je vast wel eens per ongeluk gevolgd, als je je kopje thee net iets te lang hebt laten staan. Het werkt inderdaad precies zoals met het zetten van gewone thee, waarbij je rekening houdt met het type thee dat je gebruikt. Zo zet je zwarte thee met water van 100°C, maar is dat voor witte en groene thee veel te heet. Dat kun je beter zetten met gekookt en iets afgekoeld water van ongeveer 80°C.

Voor diehard thee-liefhebbers bestaan speciale waterkokers waarbij je de temperatuur precies kunt instellen. Ideaal! Laat de gezette thee trekken zoals je normaal zou doen, houd hierbij ook ongeveer 6 gram losse thee en 2 zakjes per liter aan. Laat het niet langer trekken dan een minuut of tien, anders wordt het drankje bitter. Als de thee is afgekoeld tot kamertemperatuur, kun je er smaakmakers aan toevoegen en eventueel suiker of honing. Zet ’m daarna in de koelkast om helemaal koud te worden, en serveer met ijsblokjes

Supersnelle ice tea

Heb je helemaal geen zin om te wachten tot je ice tea klaar is en wil je het gewoon NU? Dan is er ook nog een derde manier om ice tea te maken, die je sneller hebt gemaakt dan dat je een ijsthee hebt besteld. Laat ongeveer 6 gram losse thee of 2 zakjes een paar minuten trekken in 250 ml heet water. Voeg naar smaak suiker of honing en je favo smaakmakers toe en vul het hete water aan met 750 ml koud water en flinke hand ijsblokjes. Voor extra smaak kun je de smaakmakers ook nog toevoegen aan het glas waarin je de ijsthee schenkt. Voilà: instant ice tea

Mijn favoriete ice tea-smaakmakers

Het grootste voordeel van zelf ice tea maken is toch wel dat je het helemaal kunt aanpassen aan je eigen smaak. Of je nu meer een fruitig type bent of juist dol op verse kruiden: het kan allemaal in je ijsthee. Het is handig om bij het kiezen van smaakmakers te kijken naar de basis die je hebt gebruikt. Heb je bijvoorbeeld een earl grey-ijsthee gemaakt? Dan is het lekker om citroen toe te voegen, vanwege de citrus-achtige smaak van bergamot die al in earl grey zit. Zo ook met een basis van bijvoorbeeld een gember-infusie. Om die smaak te versterken kun je verse gember toevoegen en experimenteren met smaken die daar lekker bij zijn. Denk aan een partje sinaasappel, verse kurkuma of een takje munt bijvoorbeeld. Overigens is ijsthee, of thee in het algemeen, een perfecte bestemming voor leftover ‘smaakmakers’ zoals de schil van gember, citrusvruchten of andere fruit-afsnijdsels. Zelfs de kroontjes van aardbeien geven een heleboel smaak aan water, probeer maar eens!

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.