Een goeie dressing maakt van sla een salade, en wat voor een. Kies jij vaak voor die uit een flesje? Met een beetje meer tijd en moeite eet je iets veel lekkerders als je je dressing zelfmaakt, beloofd. In dit artikel lees je er alles over en deel ik een stappenplan.
Dressing of vinaigrette?
De termen dressing en vinaigrette worden vaak door elkaar gebruikt, maar zijn officieel niet helemaal hetzelfde. Een vinaigrette is een soort dressing, op basis van olie en azijn. Een klassieke Franse vinaigrette bestaat uit mosterd, citroensap en/of azijn, soms een fijngesnipperd sjalotje, olijfolie, zout en peper. Dressings zijn de overkoepelende term.
Het geheim van goede dressings
In dressings draait het allemaal om de perfecte balans. Net als met koken over het algemeen is bij het maken van dressings het evenwicht tussen zoet, zuur, zout en bitter essentieel. Een vuistregel is 2 delen olie op 1 deel azijn. Je maakt ’m vervolgens op smaak met zout en peper, en/of bijvoorbeeld specerijen, misopasta, fijngesneden pepers of fijngeraspte kaas. Als je deze verhoudingen aanhoudt, kan je dressing eigenlijk niet mislukken. In Zuidoost-Azië worden dressings vaak gemaakt op basis van rijstazijn, limoen, vissaus en suiker. Ook hier is de balans tussen alle smaken hartstikke belangrijk.
How to….
Het maken van een dressing is helemaal niet ingewikkeld. Ik vind het handig om ze te maken in een leeg, brandschoon (jam)potje, omdat je ze dan gemakkelijk kunt mengen en ze er daarna ook in kunt bewaren. Bouw je dressing als volgt op:
Kies een olie
De basis van een dressing is meestal olie. Dat kan ieder soort olie zijn. Olijfolie wordt vaak gebruikt. Dat kan milde of extra vierge olijfolie zijn, net waar je van houdt. Extra vierge olijfolie is vaak een tikkie bitterder dan milde olijfolie, dus houd dat in je achterhoofd. Andere goede opties zijn: koolzaadolie (wordt in Nederland verbouwd en heeft een milde smaak), hazelnoot- of walnootolie, avocado-olie, pompoenpitolie en druivenpitolie. Je kunt in plaats van olie natuurlijk ook iets anders gebruiken, zoals gepureerde avocado, yoghurt of kokosmelk.
Kies een ‘zuur’
Om het vet van de olie in balans te brengen, heb je iets van zuur nodig. Azijn bijvoorbeeld. Er zijn heel veel verschillende soorten azijn, dus proef vooral eens wat verschillende soorten. Iedere azijn heeft een andere zuurgraad en is afhankelijk daarvan scherper of juist milder. Zo is rijstazijn bijvoorbeeld veel milder en zoeter dan natuurazijn. Mijn favoriete azijnsoorten zijn behalve rijstazijn balsamicoazijn (wit én donker), wijnazijn, appelciderazijn en kruidenazijn. Andere ingrediënten die als ‘zuur’ kunnen dienen zijn bijvoorbeeld citroensap, sinaasappelsap, limoensap of grapefruitsap.
Maak ’m af
Geef je dressing een extra smaakboost met bijvoorbeeld geroosterde, fijngemalen specerijen (komijnzaad, korianderzaad, karwijzaad en venkelzaad bijvoorbeeld), misopasta, tahin, amandelpasta of andere notenpasta, mosterd en natuurlijk zout en peper.
Shake it baby
Bijna klaar! Schud flink met het potje waar je de dressing in hebt gemaakt en proef goed. Zijn de smaken in balans? Moet er meer olie of juist meer zuur bij? Zit er genoeg smaak aan? Mooi. Je kunt de dressing 3-5 dagen bewaren in een goed afgesloten potje. Zo heb je altijd iets in huis om van een salade iets superlekkers te maken.