Waarschijnlijk vind je het, net als ik, heerlijk om in de keuken te experimenteren met smaken en texturen. Ik vind het altijd fascinerend hoe een eenvoudige groente, zoals courgette, een gerecht volledig kan transformeren. Courgette, ook wel bekend als zucchini, is een veelzijdige groente die niet alleen gezond is, maar ook heerlijk van smaak.
Wat is courgette?
De courgette behoort tot de komkommerfamilie. De langwerpige groente heeft een cilinder vorm met een breedte van 3 tot 4 cm. Het heeft een gladde donkergroene of gele schil en lichtgroen of wit vruchtvlees dat in het midden kleine zaadjes bevat. De courgette heeft een lengte van 10 tot 25 cm en een subtiele licht zoete smaak, waardoor het goed past bij verschillende kruiden en specerijen. Daarnaast is ‘ie ook lekker sappige van structuur en goed in het opnemen van andere smaken.
Wanneer is courgette in het seizoen?
Courgettes vind je in Nederland het hele jaar door. Maar dat betekent niet dat ze ook het hele jaar in Nederland groeien. Courgette is namelijk een seizoensgroente. Van juni tot september kun je de groente krijgen van Hollandse bodem. De rest van het jaar wordt het geïmporteerd uit andere landen.
Wist je dat courgettes kweken heel eenvoudig is? Ze hebben niet al te veel zorg nodig, wat het heel makkelijk maakt om ze te onderhouden in jouw eigen moestuin. Het zaaien van courgette doe je in de lente, want de courgetteplant heeft veel licht en warmte nodig. Een goede voorbereiding is key. Je kunt de plant het beste eerst binnenshuis zetten, met voorkeur voor het raam. Ze hebben tenslotte licht nodig. Ontstaat er klein plantje, dan kun je deze verplaatsen naar de moestuin. Let wel op: voordat je ze buiten in de grond steekt, is het belangrijk dat ze wennen aan de buitentemperatuur. Laat de plantjes daarom altijd eerst een paar dagen acclimatiseren: je zet ze steeds iets langer buiten, tot dat de plantjes de buitenlucht gewend zijn.
Het is belangrijk dat je de courgetteplant op een goede plek in de moestuin plant. Het plantje heeft veel warmte en licht nodig, minimaal zes uur per dag. Daarnaast is het belangrijk om de bodem vochtig te houden. Begint de courgetteplant te groeien? Ondersteun de plant dan. Verwijder daarnaast regelmatig het onkruid en bruine bladeren.
Hoe bereid je courgette?
Het bereiden van courgette is ontzettend makkelijk. Je verwacht het misschien niet, maar courgette kun je gewoon rauw eten. Dat is bijvoorbeeld ontzettend lekker in een salade of koude pasta. Verder kun je het stoven, bakken, wokken en grillen. Let wel op: het onderkantje en bovenkantje snijd je van de courgette, die zijn niet eetbaar. Daarnaast is het slim om de courgette te wassen voor gebruik.
Dit zijn drie ontzettend lekkere recepten met courgette:
1. Mosselen met courgette en mosterdroom
Als ik iets lekker vind, dan zijn het wel mijn mosselen met courgette en mosterdroom. Ik kan er vooral in de zomerperiode ontzettend van genieten. In dit recept zijn de spekreepjes, courgette, mosterd, witte wijn en tijm de echte smaakmakers. De mosselen hebben van zichzelf een milde, lichtzoet smaak, die wel wat hartig tegenwicht kan gebruiken.
2. Vegetarische barbecue spiesjes met courgette
Barbecue wordt nog steeds grotendeels geassocieerd met veel en grote stukken vlees. Maar dat dat echt niet altijd het geval hoeft te zijn bewijzen deze heerlijke vegetarische barbecue spiesjes met courgette. De courgette komt uit mijn eigen moestuin en combineer ik met halloumi, waardoor je ook nog een lekker krokante touch toevoegt aan de spiesjes.
3. Heerlijke frisse lente minestrone
Minestrone kennen we allemaal wel. Het is een Italiaanse rijkgevulde groentesoep. Dit keer maak ik een heerlijke frisse lente minestrone. Hiervoor gebruik ik allerlei verse groenten van Hollandse bodem, waaronder courgette uit mijn eigen moestuin. De soep is overigens perfect voor koelkast leftovers. Love it!
Ben je benieuwd naar meer recepten met tomaat? Neem dan hier een kijkje.