Zelf ravigotte saus maken

Wat is ravigotte saus eigenlijk?

Even een korte intro voor wie ravigotte nog niet kent: het is een koude saus op basis van mayonaise, aangevuld met fijngesneden sjalotten, peterselie, en kappertjes. Die combinatie zorgt voor een frisse, licht pittige smaak die perfect past bij tal van gerechten. Denk aan vis, schaal- en schelpdieren, gevogelte, groenten… You name it!

Oorspronkelijk werd ravigotte saus vooral geserveerd bij gekookte vis of koud vlees. Maar ik zeg: waarom jezelf beperken? Deze veelzijdige saus is zoveel meer dan een sidekick. Het is een ware smaak-booster die elk gerecht naar een hoger level tilt!

Variaties en serveertips

Het leuke aan ravigotte is dat je er eindeloos mee kunt variëren. Hou je van een beetje pit? Voeg dan wat fijngesneden chilipeper toe. Of experimenteer eens met andere kruiden zoals bieslook, kervel of dille. Zo maak je telkens een nieuwe smaaksensatie!

Ook qua serveertips zijn de mogelijkheden eindeloos. Klassiekers als gekookte vis, kip of asperges zijn natuurlijk altijd goed. Maar probeer ravigotte ook eens bij gegrilde groenten, in een aardappelsalade of als dip bij rauwe groenten. Wedden dat het overal bij past?

En dan mijn persoonlijke favoriet: ravigotte op een stukje geroosterd brood met gerookte zalm. Hemel! De frisse, pittige saus in combinatie met de hartige zalm… Echt een match made in heaven. Ideaal als luxe borrelhap of lichte lunch

Hoe bewaar je ravigotte saus?

De beste manier om zelfgemaakte ravigotte saus te bewaren is in een goed afsluitbare glazen of plastic potje in de koelkast. Zorg dat het potje schoon en droog is voordat je de saus erin doet. Dek het oppervlak van de saus eventueel af met plasticfolie om uitdrogen en verkleuren tegen te gaan. Zet het potje met saus meteen na bereiding in de koelkast.

Kan ravigotte saus worden ingevroren?

Het invriezen van ravigotte saus wordt afgeraden. Door de mayonaise en verse kruiden in de saus kan de structuur en smaak na ontdooien flink achteruitgaan. De saus kan gaan schiften en smaakt vaak minder fris dan vers bereide ravigotte saus.

Als je toch ravigotte saus wilt invriezen, doe dit dan in een luchtdicht afgesloten bakje en consumeer binnen 2 maanden. Laat bevroren saus langzaam ontdooien in de koelkast en roer goed door voor gebruik. Opnieuw invriezen raad ik af.

Ravigotte saus is dé smaakmaker die je in huis moet halen. Super simpel zelf te maken, eindeloos te variëren en overal bij te serveren. Aan de slag met die sjalotten en kappertjes, en ontdek zelf hoe ravigotte saus jouw gerechten afmaakt. En dan ben ik benieuwd: bij welk gerecht ga jij ravigotte als eerste uitproberen?

Ravigotte saus
Totale tijd10 minuten

Ravigotte saus

5 van 2 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

  • 3,5 el mayonaise
  • 1 el creme fraiche
  • 3 gram bieslook
  • 1 sjalot
  • 40 gram zoet zure augurken plakken
  • 5 gram verse dille
  • 5 gram platte peterselie
  • 25 gram kappertjes

Bereidingswijze: 

  • Snipper de sjalot. Snijd de augurkenplakjes zo klein mogelijk. Snijd de kappertjes fijn.
  • Meng de sjalot, augurk en kappertjes met de mayonaise en crème fraîche.
  • Snijd de dille, platte peterselie en bieslook fijn en meng erdoor.
  • Breng de ravigotesaus op smaak met peper en eventueel zout.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.