Met sommige dingen uit je keukenkastjes kun je veel meer dan alleen koken. Je moet het even weten, maar dan heb je opeens een heleboel fijne producten in huis! Ik vertel je in dit artikel over een aantal ingrediënten waarmee je veel meer kunt dan alleen koken.
Baking soda
Met stip op één: baking soda. Ook wel baking soda genaamd, of zuiveringszout, of natriumbicarbonaat. Dit ingrediënt gebruik je om beslag of deeg te laten rijzen, maar je kunt het voor veel meer inzetten. Hele volksstammen zweren bij het gebruik van baking soda voor allerlei verschillende doeleinden. Een paar handige tips op een rijtje:
- Schoonmaken! Baking soda is een soort schoonmaak-wondermiddel. Het is een duurzame vervanger voor verschillende chemische schoonmaakmiddelen. Zo kun je tegels en je badkamer er blinkend schoon mee maken, er je gootsteen mee ontstoppen, er vlekken mee verwijderen en vieze geurtjes verwijderen van je snijplank. Mijn favoriet: gebruik het om je bakplaat mee schoon te maken. Meng een half kopje baking soda met een scheut wittewijnazijn en wat warm water. Verdeel dit over een vieze bakplaat en laat een half uurtje tot een uur weken. Even schrobben met een sponsje, en je bakplaat is weer als nieuw.
- Het water van je bloemen schoonhouden. Ik hou van bloemen op tafel. Om het water schoon te houden, gebruik ik in plaats van het vaak geadviseerde bleek een theelepel baking soda in het water. Zo hou je het water helder en blijven je bloemen langer mooi.
- Lijmresten verwijderen gaat ook heel goed met baking soda. Meng gelijke delen baking soda en water tot een soort papje en gebruik dat om een restje lijm (bijvoorbeeld die van stickers op servies) te verwijderen.
- Home made klei? Meng 1 cup baking soda met ½ cup maizena en verwarm het in een pannetje op laag vuur. Roer goed zodat er geen klontjes meer in zitten. Voeg dan geleidelijk ¾ cup water toe, terwijl je blijft roeren. Zodra het mengsel goed plakt, zet je het vuur uit. Na het afkoelen kun je het tot een soepel deeg kneden. Hiermee scoor je gegarandeerd HEEL veel punten bij je kinderen.
- Met baking soda kun je zelfs je haar wassen. Meng een eetlepel ervan met een scheutje water, en masseer dit in je haar. Even goed uitspoelen en je haar is weer helemaal schoon. Je kunt daarna eventueel wat azijn gebruiken bij wijze van conditioner. Meer low budget wordt het niet hoor.
Nog meer baking soda-tips voor in huis? Hier vind je er nog meer!
Appelciderazijn
Appelciderazijn gebruik ik zelf heel graag om dressings mee te maken. Sommige health-goeroes zweren bij een scheutje van deze azijn door hun glas lauw water bij het opstaan. Die laat ik even aan me voorbijgaan, maar ook buiten de keuken kun je van alles met dit ingrediënt. Zo kun je er bijvoorbeeld een allesreiniger mee maken! Meng daarvoor 120 ml appelciderazijn met 240 ml water en eventueel wat druppeltjes etherische olie voor de geur. De azijn heeft antibacteriële eigenschappen, dus is geschikt om mee schoon te maken.
Heb je fruitvliegjes in je keuken? Appelciderazijn to the rescue! Doe een laagje appelciderazijn met een druppeltje afwasmiddel in een beker of kommetje voor een zelfgemaakte fruitvliegjesval. Dek het eventueel af met een stukje vershoudfolie waarin je gaatjes prikt, zodat ze er moeilijk weer uit kunnen vliegen.
Citroen
Deze gele rakkers gebruik ik het liefst iedere dag in mijn gerechten, maar wist je dat het ook een super-effectief middel is om mee schoon te maken? Maak bijvoorbeeld een duurzaam anti-kalkmiddel van gelijke delen natuurazijn en citroensap, aangevuld met een paar druppels etherische (citroen) olie. Werkt perfect tegen kalk. Gebruik het alleen niét op natuursteen, dat kan niet goed tegen zuur.
Vieze geurtjes in je vaatwasser? Leg een halve citroen bovenin de vaatwasser en draai een volledig programma, (gewoon mét vieze vaat). Daarna zal je vaatwasser niet meer stinken en zijn je glazen blinkend schoon. En het is nog lekker duurzaam ook. Win-win-win.
Koffie
Heb je koffie gezet? Think again voordat je het koffiedik weggooit! Je kunt er mee schoonmaken, koffie neutraliseert geur, het schijnt slakken te verjagen én je plantjes worden er blij van. Hoe dat precies zit? Zo!
- Schoonmaken met koffie kan heel goed. Zo is het bijvoorbeeld perfect om een aangekoekte pan mee schoon te schrobben. Verdeel een laagje koffiedik over de bodem, schrob het schoon met een schuursponsje en je pan is weer als nieuw. Het werkt ook als schuurmiddel. Gebruik wat koffiedik om je wasbak mee schoon te boenen.
- Vieze geurtjes in de koelkast verdrijf je met koffie. Laat koffiedrab een beetje drogen op een bord, doe het dan in een bakje en zet het in de koelkast. De koffie neutraliseert geuren, ideaal!
- Heb je last van slakken in je tuin? Maak een ‘drempel’ van ongeveer 5 cm breed rondom de favoriete planten van de slakken in je tuin. Ze kunnen daar maar moeilijk overheen kruipen, dus laten ze de planten met rust.
- Je kunt met koffiedik je plantjes ‘bemesten’ om ze extra goed te laten groeien. Hiervoor moet je het wel eerst composteren, omdat het rechtstreeks gebruiken ervan kan zorgen voor schimmel. Koffiedik is op zichzelf wél een hele goede voedingsbodem voor paddenstoelen. Er bestaan speciale kweeksets, zoals deze voor oesterzwammen.
Sinaasappel
Zin in een heerlijk geurend huis of wil je een bak- of frituurlucht verdrijven uit je keuken? Zet dan een pannetje water met schijfjes sinaasappel, limoen of citroen op het vuur. De geur die vrijkomt, neutraliseert én parfumeert heel subtiel. Voeg eventueel wat kruidnagels en/of kaneelstokjes toe, of een paar druppels lavendelolie.
Havermout
Waterpokken? Een havermoutbadje doet wonderen. Het verlicht de jeuk enorm en verzacht de huid. Schep zo’n 50 gram havermout in een hydrofiel washandje, bind het dicht en leg het als een soort theezakje in lauw tot warm water. Er ontstaat een melkachtig bad. Zo’n havermoutbad schijnt trouwens ook een goed idee te zijn als je géén waterpokken hebt.
Theezakjes
Oké nog eentje dan, ik kan het niet laten, om die vieze geurtjes uit je koelkast toedeloe te zeggen. Leg in de koeling een paar theezakjes, die absorberen de geur, waardoor alles weer lekker fris gaat (en blijft) ruiken.