Brunchen is een van mijn persoonlijke favoriete bezigheden om samen met familie en vrienden te doen. Vooral met de feestdagen grijp ik deze gelegenheid maar al te graag aan om nog even extra uit te pakken. Ook dit jaar zet ik de tafel vol lekkere dingen, van zoet tot hartig, want wat mij betreft is een maaltijd altijd het leukst als er veel te kiezen valt! Een van de dingen die ik dan ook graag op tafel zet is knäckebröd. Hiernaast serveer ik dan allemaal verschillende toppings zodat iedereen deze naar eigen smaak kan beleggen. Zo is er voor ieder wat wils en daarnaast scheelt mij dat weer werk. Helemaal top dus! Kom, ik leg je uit hoe ik dat aanpak.
Knäckebröd
Knäckebröd vindt zijn herkomst in de Scandinavische landen. We kennen knäckebröd allemaal als mooie rechthoekige plakjes, maar wist je dat het originele knäckebröd rond was? Dit was omdat ze het dan aan een stok konden rijgen en op een droge warme plek konden hangen, zodat het droog bleef en langer houdbaar was. In Zweden worden deze grote, ronde knäckebröden overigens nog steeds verkocht. Ze hangen weliswaar niet meer bij de mensen thuis aan een stok – of ja, misschien wel maar niet dat ik weet – en zijn gewoon te koop in de supermarkt.
Het is overigens ook echt de moeite waard om eens zelf knäckebröd te bakken, want moeilijk is het niet. En wat zo fijn is, je kunt de zaden en pitten erop doen die jij lekker vindt. Ook kun je ervoor kiezen om het volkorenmeel te vervangen door rogge- of speltmeel. Wat jij het lekkerst vindt.
Toppings
Wat mij betreft is een maaltijd altijd het leukst als er veel te kiezen valt! Wanneer je kiest voor een knapperige basis zoals knäckebröd dan kun je helemaal los gaan met verschillende toppings. Om je toch een beetje op weg te helpen heb ik hieronder vast een aantal combinaties voor je opgeschreven.
- mascarpone, zalmforeleitjes of kaviaar en dille
Bestrijk een knäckebröd royaal met mascarpone, verdeel er twee eetlepels zalmforeleitjes of (vegan)kaviaar over. Bestrooi met versgemalen zwarte peper, wat geraspte gele schil van een biologische citroen en maak het geheel af met een beetje fijngesneden bieslook.
- mierikswortelmayo, rode biet en gerookt zout
Roer twee eetlepels (vegan) mayonaise los met een theelepel geraspte mierikswortel ( mag uit een potje) en bestrijk hier een knäckebröd ermee. Verdeel er een in plakjes gesneden gekookt rood bietje over en bestrooi royaal met versgemalen peper, gerookt zeezout (delicatessewinkel of online te bestellen) en fijngesneden dille.
- roomkaas, zure haring, komkommer en tuinkers
Bestrijk een knäckebröd royaal met kruidenroomkaas, beleg met een uitgelekte zure haring en een paar plakjes snackkomkommer. Bestrooi tot slot met versgemalen zwarte peper en een royaal handje tuinkers.
- gepocheerd ei, radijsjes en kiemgroente
Breng een een ruime laag water in een hapjespan aan de kook. Breek een kakelvers biologisch ei boven een kopje. Voeg een flinke scheut azijn aan het water toe en maak met een pollepel een draaikolk in het bijna kokende water. Laat het ei snel, maar voorzichtig in de draaikolk glijden. Pocheer het ei ongeveer vier minuten tot het eiwit gestold is en de eidooier nog zacht. Neem met een schuimspaan uit de pan en laat kort uitlekken op keukenpapier. Of maak een zachtgekookt, in plaats van een gepocheerd, ei. Bestrijk een knäckebröd royaal met mayonaise, beleg met in plakjes gesneden radijs en leg het ei erop. Bestrooi tot slot met versgemalen zwarte peper, zout en een handje kiemgroente.
- makreel, augurk en groene appel
Bestrijk een knäckebröd met een flinke lepel mayonaise en een beetje Franse mosterd, beleg royaal met gestoomde makreelfilet, dunne reepjes Granny Smith appel en in plakjes gesneden zoetzure augurken. Bestrooi als laatste met versgemalen zwarte peper en enjoy!
- avocado, grapefruit en chilivlokken
Prak het vruchtvlees van een avocado grof en breng op smaak met de geraspte schil van twee limoenen, vers limoensap en een beetje zout. Bestrijk hiermee twee knäckebröds. Leg op de avocadopuree partjes rode grapefruit en bestrooi nog met een snufje zeezout en wat chilivlokken.
Nog meer inspiratie?
Benieuwd wat ik deze kerst nog meer op tafel zet? Bestel dan hier Miljuschka Magazine No6: de kerst- en wintereditie. Dit nummer barst van de hartverwarmende kerstmenu’s, showstelende desserts en staat vol met het lekkerste comfortfood en nog veel meer lekkers en leuks. Trust me: die wil je niet missen. En zoals je weet druk ik alleen wat er besteld wordt, dus mis ‘m niet.
