een terechte klassieker
Ik laat je zien hoe je deze klassieker in een handomdraai transformeert tot een Japanse of Mexicaanse smaakbom. Geen stress, geen ingewikkelde technieken – gewoon lekker koken met een knipoog. Perfect voor iedereen die wil schitteren zonder uren in de keuken te staan. Want eerlijk, wie heeft daar tijd voor tijdens de feestdagen?
De garnalencocktail mag dan een klassieker zijn, maar vergis je niet: er valt volop mee te spelen. Standaard in een glas serveren? Beetje boring. Gooi het eens in een knapperig krokantje of een hippe avocadohelft. Nog beter: maak een hele toren met laagjes garnalen, saus en sla, alsof je een culinair architect bent. Extra tip? Maak je dressing een dag van tevoren, zodat de smaken lekker kunnen chillen en een feestje bouwen in de koelkast. Dus ja, lang leve de comeback van de garnalencocktail. Z’n reputatie mag een tikje retro zijn, maar de smaak is absoluut tijdloos.
Garnalencocktail: een feestelijke crowdpleaser
Of je nu een doorgewinterde chef bent of iemand die liever Netflix aanzet dan een pollepel vasthoudt, de garnalencocktail is jouw redder in nood. Het is snel, simpel en – bonus! – je kunt er helemaal je eigen draai aan geven.
Ooit was de garnalencocktail razend populair, toen een tijdje totaal uit de gratie, en nu ineens weer helemaal terug van weggeweest. Maar goed ook, want wie kan zo’n mix van romige saus, knapperige sla en ziltige garnalen nou écht weerstaan? Ik in ieder geval niet, vooral niet als je ze met die lekkere Hollandse garnalen maak – die kleine jongens uit de Noordzee, die altijd nét even beter smaken dan hun roze tropische neven. De truc zit ‘m natuurlijk in de saus: flintertje citroen, een pittig tikje tabasco en een scheutje cognac, want ja, we zijn hier voor de fancy vibes. Voeg daar een goede klodder mayo en een lik ketchup aan toe, en je hebt een saus waar je je vingers bij aflikt. Of je brood. Geen oordeel hier.
Wat drink je erbij?
Wijntip
Sauvignon Blanc is een uitstekende keuze bij een garnalencocktail. Deze witte wijn heeft frisse zuren en citrusachtige aroma’s die goed samengaan met de garnalen en de romige cocktailsaus. Een specifieke suggestie zou een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland kunnen zijn, zoals die uit de Marlborough-regio.
Biertip
Een lichte en verfrissende pilsner of een witbier past goed bij een garnalencocktail. Het bier helpt om de frisheid van de zeevruchten te behouden en de pittige elementen van de cocktail te versterken. Een Belgisch witbier, zoals Hoegaarden, zou een smakelijke keuze zijn.
0.0 tip
Een verfrissende en smaakvolle alcoholvrije suggestie bij een garnalencocktail is een klassieke Virgin Mary. Dit is een alcoholvrije versie van de Bloody Mary-cocktail en kan goed passen bij de zilte en hartige smaken van de garnalencocktail.

Klassieke garnalencocktail
Ingrediënten
- 250 gr verse Hollandse garnalen
- 0,25 krop ijsbergsla
- 200 ml mayonaise
- 2 el ketchup
- 2 el sherry niet gebruiken als er kinderen of zwangere dames mee-eten!
- 1 tl worcestersaus
- 1 tl tabasco
- 0,5 tl cayennepeper
- 100 ml slagroom
- 1 citroen
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- Peper en zout
Bereidingswijze:
- Meng de mayonaise met ketchup, sherry, worcestersaus, tabasco, gerookt paprikapoeder en cayennepeper. Klop de slagroom lobbig en spatel er doorheen. Breng op smaak met citroensap, peper en zout.
- Snijd de ijsbergsla in heel dunne reepjes.
- Neem 4 mooie glaasjes, leg er een bodempje sla in, gevolgd door wat garnaaltjes en een eetlepel cocktailsaus. Je kunt de garnaaltjes ook van tevoren mengen met de cocktailsaus.
- Garneer met een snufje cayennepeper en eventueel een schijfje citroen.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.