Zuurkoolstamppot met een twist
Een zuurkoolstamppot met een twist, het klinkt een beetje spannend, maar ik noem het liever verrassend. De twist in deze zuurkoolstamppot bestaat uit drie ingrediënten: dadels, appelsap en rozijntjes. Dadels en rozijntjes zijn van nature zoet. In combinatie met de friszure smaak van zuurkool ontstaat er een perfecte balans tussen zoet en zuur. De appelsap maakt het geheel fris en fruitig. Deze bijzondere stamp laat wel weer zien hoe veelzijdig de Nederlandse keuken is. Ik houd ervan.
Meer zin in een traditioneel gerecht met zuurkool? Maak dan eens mijn zuurkool ovenschotel met rookworst.
Zuurkool magic
Ooit nagedacht over hoe zuurkool tot stand komt? Zuurkool is een gefermenteerde kool. De basis bestaat uit witte kool. Het fermentatieproces gaat zo: de suikers in de kool worden omgezet in melkzuur. Dat is dan ook precies wat voor die kenmerkende zure smaak zorgt. Het voordeel van gefermenteerde kool is dat het extra lang houdbaar blijft. Tenminste, als je het dicht bewaard. Na openen is het ongeveer 5 dagen houdbaar in de koelkast. Invriezen werkt ook prima.
Een vega tip
Als er een gerecht bestaat dat je makkelijk kunt aanpassen dan is het wel zuurkoolstamppot. De rookworst, en tenslotte het enige vlees in dit gerecht, serveer je er pas aan het einde bij. Wil je een vega zuurkoolstamppot? Laat de rookworst dan gewoon achterwegen of bak wat plantaardige spekjes bruin in de pan en schep het door de zuurkoolstamppot. Dit kun je ook achteraf doen voor het geval er zowel vleesliefhebbers als vegetariërs mee-eten.
Zo maak je deze verrukkelijke zuurkoolstamppot met een twist:

Zuurkoolstamppot met een twist
Ingrediënten
- 2 uien
- 3 medjoul dadels
- 20 gr roomboter
- 520 gr zuurkool
- 30 gr rozijnen blanke
- 300 ml appelsap
- 1 kg kruimige aardappels
- 350 gr rookworst
- 250 ml crème fraîche
- Peper en zout
Bereidingswijze:
- Haal de schil van de uien en snijd in ringen. Snijd de pitten uit de dadels en hak in kleine stukjes. Smelt boter in een ruime koekenpan, bak de ui in 3-4 minuten goudbruin, voeg de zuurkool, rozijnen, dadels en appelsap toe en laat 12 minuten op laag vuur koken. Breng daarna op smaak met peper en zout.
- Schil de aardappels, snijd in gelijke stukken. Doe ze in een pan, schenk er koud water bij tot ze net onderstaan. Voeg zout toe, breng het water aan de kook en kook daarna de aardappels in 12-15 minuten gaar.
- Bereid ondertussen de rookworst zoals aangegeven op de verpakking.
- Giet de aardappels af en stamp samen met de crème fraîche tot een grove stamppot. Breng verder op smaak met peper en zout. Meng de aardappels door de zuurkool en serveer met de rookworst.
Tip!
- Recepten
- Budget recepten
- Diner
- Herfst
- Hoofdgerechten
- Ovenschotel recepten
- Seizoensrecepten
- Stamppot recepten

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.