WAAROM ZOU IK DAT DOEN?
Nu hoor ik sommigen van jullie denken: “Maar waarom zou ik dat doen? Het klinkt ingewikkeld!” Nou, laat me je geruststellen. Het maken van marshmallows is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk als het lijkt. En het beste gedeelte? Je kunt ze volledig aanpassen aan jouw smaak en voorkeuren!
EXPIRIMENTEER
Het eerste wat je nodig hebt, zijn natuurlijk de ingrediënten. Gelatine, suiker, honing en water vormen de basis van dit heerlijke recept. Maar hier komt het spannende gedeelte: voeg wat extract of aroma toe om een twist te geven aan jouw marshmallows! Vanille-extract is een klassieke keuze, maar waarom niet experimenteren met pepermuntextract voor een frisse smaak of cacaopoeder voor een chocoladevariant?
LET’S BE HONEST
Dus laten we eerlijk zijn, de echte vraag is: waarom zou je je eigen marshmallows maken als je ze gewoon in de winkel kunt kopen? Welnu, naast het feit dat zelfgemaakte marshmallows veel lekkerder zijn dan die uit de supermarkt, kun je ook pronken met jouw culinaire vaardigheden. Stel je voor dat je jouw vrienden verrast met zelfgemaakte marshmallows tijdens een gezellige avond rondom het kampvuur. Je zult ongetwijfeld indruk maken! Trakteer bijvoorbeeld op dit belachelijk lekkere recept: BBQ brownies smores.
Dus waar wacht je nog op? Duik die keuken in, verzamel al je moed en ga aan de slag met dit geweldige recept voor zelfgemaakte marshmallows! Wees niet bang om te experimenteren met smaken en texturen. Maak ze uniek en volledig van jouzelf! Vergeet niet om er foto’s van te maken en mij te taggen op social media, want ik wil graag zien wat voor meesterwerkjes jij hebt gecreëerd. Veel plezier en geniet van je zelfgemaakte marshmallows!

Zelf marshmallows maken
Ingrediënten
- 10 blaadjes gelatine
- 275 g kristalsuiker
- 18 g honing
- 175 ml water
- 100 g eiwit ca 3 eieren
- 1 tl vanille-extract
- 25 g maizena
- 25 g poedersuiker
- Eventueel kleurstof bijvoorbeeld roze
Bereidingswijze:
- Laat de gelatine weken in koud water (hoe langer hoe krachtiger de gelatine, en hoe steviger de marshmallow zal zijn – laat tenminste 20 minuten weken).
- Breng 250 gram suiker, de honing en 175 milliliter water in een steelpan zachtjes aan de kook.
- Klop ondertussen de eiwitten en 25 gram suiker in een standmixer op middelhoge stand tot zachte pieken.
- Wanneer de suikersiroop 120 graden is haal je het van het vuur en giet je dit, al kloppend, in een dikke straal bij het eiwitschuim. Let op dat je de suiker niet direct op de garde schenkt maar er iets naast. Let op: de suikersiroop is heel erg heet.
- Knijp de gelatine uit en voeg samen met de vanille-extract toe aan het eiwitschuim. Wanneer je de marshmallows wilt kleuren voeg dan nu ook een paar druppels kleurstof toe. Klop net zolang door totdat de kom koud (kamertemperatuur – ca 20-25 minuten) aanvoelt.
- Meng de maizena en poedersuiker door elkaar. Schep het mengsel in de brownievorm, bestrooi het royaal met het poedersuikermengsel en druk eventueel nog wat plat of in de juiste vorm. Laat minimaal 2 uren drogen voordat je het in stukken gaat snijden. Snijd in blokjes van 4 x 2 centimeter en bestrooi ze nog eens rondom met het poedersuikermengsel.
Tip!
Marshmallows houden niet van vocht of nattigheid, dus maak je ze van te voren? Bewaar ze dan in een luchtdichte doos op een droge plek.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.