Zalm en croûte met spinazie

Eerder maakten we de beef wellington, maar nu maken we een zalm en croûte. Eigenlijk is het hetzelfde idee maar dan zonder alle laagjes ertussen, dus wel met het knapperige bladerdeeg en dan daaronder een heerlijk stuk zalm. Laten we hem gaan maken.

zalm En croûte

Dat betekent letterlijk in een jasje van deeg. My kind of jasje dus. De moeilijkheid zit ‘m vooral in het goed en mooi maken van die bladerdeeg vorm, maar geloof me: dit kun je. Verder kun je allerlei lekkere smaakmakers toevoegen en doet de oven daarna het werk voor je. Ik vind dit het perfecte kerstrecept omdat het super indrukwekkend is, maar het echt wel meevalt hoe veel werk het is.

MiljuschkaMag0.3 Kerstdiner Vis Hoofdgerecht ZalmEnCroute

Creatief met bladerdeeg

Je kunt zo creatief zijn als je maar wil met de opmaak. Ik ga voor een simpele vorm, maar je kunt in principe iedere vorm maken die je maar wil. Probeer ‘m bijvoorbeeld ook eens in de vorm van een vis. Dan kun je ‘m extra mooi maken door nog schubben te carven uit het deeg of bijvoorbeeld een zwarte olijf te gebruiken als oogje. 

Wat drink je erbij?

Wijntip

Een droge witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay, kan goed passen bij zalm en croûte. De frisse zuren en de fruitige tonen van de wijn kunnen de smaken van de zalm aanvullen en het deegkorstje complimenteren. 

Biertip

Een licht en verfrissend bier, zoals een pilsner of een witbier, kan een goede keuze zijn. Het bier zal de smaken van het gerecht aanvullen zonder te overheersen.  

0.0 tip

Een niet-alcoholische mousserende wijn, bruisend mineraalwater met een schijfje citroen of een niet-alcoholische witte wijn kunnen verfrissende alternatieven zijn. Deze dranken hebben sprankeling en frisheid die goed samengaan met zalm en croûte. 

Zalm en croûte met spinazie
Totale tijd1 uur

Zalm en croûte met spinazie

Nog geen beoordelingen
Pin recept Printen

Ingrediënten

  • 2 el olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • 300 gram spinazie
  • Rasp van 1 citroen
  • 300 gram roomkaas
  • 15 gr dille
  • 2 rollen koelvers bladerdeeg
  • 600 gram zalmfilet zonder huid
  • 1 ei losgeklopt
  • Peper en zout

Bereidingswijze: 

  • Verwarm de oven voor tot 200 graden.
  • Verhit de olie en knoflook in een koekenpan of hapjespan op middelhoog vuur, voeg de spinazie toe en laat hem in 2-3 minuten al omscheppend slinken. Voeg de citroenrasp, roomkaas en dille toe en roer door tot er een dikke saus onstaat. Breng op smaak met zout en peper en laat afkoelen.
  • Rol 1 rol bladerdeeg met het bijgeleverde bakpapier uit op de bakplaat. Schep de helft van het spinazie-roomkaasmengsel over het midden van het deeg, maar laat een rand van minimaal 3 cm vrij zodat je het deeg strakt kunt dichtplakken. Leg het stuk zalm op het spinazie-roomkaas mengsel en verdeel de rest van het spinazie-roomkaas mengsel erover. Bestrijk de vrije rand van het deeg rondom met wat van het losgeklopte ei. Rol de tweede bladerdeegrol over de zalm uit, verwijder het bijgeleverde bakpapier en snijd overtollig deeg weg. Knijp met je vingers of met een vork de deegranden samen zodat de zalm mooi ingesloten zit. Bestrijk het bladerdeeg met de rest van het losgeklopte ei. Snijd met de punt van een scherp mes een mooi patroontje in de bovenkant. Maak af met wat zout.
  • Bak de zalm en croûte 30-35 minuten net onder het midden van de oven. Controleer halverwege de baktijd of het deeg niet te donker wordt. Verlaag in dat geval de oventemperatuur naar 180 graden.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.