Zalm in bladerdeeg met spinazie

Eerder maakten we de beef wellington, maar nu maken we een zalm in bladerdeeg. Eigenlijk is het hetzelfde idee maar dan zonder alle laagjes ertussen, dus wel met het knapperige bladerdeeg en dan daaronder een heerlijk stuk zalm. Laten we hem gaan maken.

Zalm in bladerdeeg

Dat betekent letterlijk in een jasje van deeg. My kind of jasje dus. De moeilijkheid zit ā€˜m vooral in het goed en mooi maken van die bladerdeeg vorm, maar geloof me: dit kun je. Verder kun je allerlei lekkere smaakmakers toevoegen en doet de oven daarna het werk voor je. Ik vind dit het perfecte kerstrecept omdat het super indrukwekkend is, maar het echt wel meevalt hoe veel werk het is.

Zalm in bladerdeeg met spinazie

Creatief met bladerdeeg

Je kunt zo creatief zijn als je maar wil met de opmaak. Ik ga voor een simpele vorm, maar je kunt in principe iedere vorm maken die je maar wil. Probeer ‘m bijvoorbeeld ook eens in de vorm van een vis. Dan kun je ā€˜m extra mooi maken door nog schubben te carven uit het deeg of bijvoorbeeld een zwarte olijf te gebruiken als oogje. 

Wat drink bij zalm in bladerdeeg?

Wijntip

Een droge witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay, kan goed passen bij zalm en croĆ»te. De frisse zuren en de fruitige tonen van de wijn kunnen de smaken van de zalm aanvullen en het deegkorstje complimenteren. 

Biertip

Een licht en verfrissend bier, zoals een pilsner of een witbier, kan een goede keuze zijn. Het bier zal de smaken van het gerecht aanvullen zonder te overheersen.  

0.0 tip

Een niet-alcoholische mousserende wijn, bruisend mineraalwater met een schijfje citroen of een niet-alcoholische witte wijn kunnen verfrissende alternatieven zijn. Deze dranken hebben sprankeling en frisheid die goed samengaan met zalm en croĆ»te. 

Zalm en croƻte met spinazie
Totale tijd1 uur

Zalm in bladerdeeg met spinazie

5 van 1 stem
Opslaan Printen

Ingrediƫnten

  • 2 el olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • 300 gram spinazie
  • Rasp van 1 citroen
  • 300 gram roomkaas
  • 15 gr dille
  • 2 rollen koelvers bladerdeeg
  • 600 gram zalmfilet zonder huid
  • 1 ei losgeklopt
  • Peper en zout

Bereidingswijze: 

  • Verwarm de oven voor tot 200 graden.
  • Verhit de olie en knoflook in een koekenpan of hapjespan op middelhoog vuur, voeg de spinazie toe en laat hem in 2-3 minuten al omscheppend slinken. Voeg de citroenrasp, roomkaas en dille toe en roer door tot er een dikke saus onstaat. Breng op smaak met zout en peper en laat afkoelen.
  • Rol 1 rol bladerdeeg met het bijgeleverde bakpapier uit op de bakplaat. Schep de helft van het spinazie-roomkaasmengsel over het midden van het deeg, maar laat een rand van minimaal 3 cm vrij zodat je het deeg strakt kunt dichtplakken. Leg het stuk zalm op het spinazie-roomkaas mengsel en verdeel de rest van het spinazie-roomkaas mengsel erover. Bestrijk de vrije rand van het deeg rondom met wat van het losgeklopte ei. Rol de tweede bladerdeegrol over de zalm uit, verwijder het bijgeleverde bakpapier en snijd overtollig deeg weg. Knijp met je vingers of met een vork de deegranden samen zodat de zalm mooi ingesloten zit. Bestrijk het bladerdeeg met de rest van het losgeklopte ei. Snijd met de punt van een scherp mes een mooi patroontje in de bovenkant. Maak af met wat zout.
  • Bak de zalm en croĆ»te 30-35 minuten net onder het midden van de oven. Controleer halverwege de baktijd of het deeg niet te donker wordt. Verlaag in dat geval de oventemperatuur naar 180 graden.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Meer over Miljuschka
Bestellen

Shop the tools

Van elk recept een succes maken, doe je met deze spullen. Dit zijn mijn favorieten voor in de keuken.

  • miljuschka le creuset

    Le Creuset Braadpan roze

    Gietijzeren pan met emaille coating en Ʃcht de basis voor elke stoof.

    189,00
    Koop via bol.com
  • miljuschka kookboek makkelijk met miljuschka

    Makkelijk met Miljuschka

    Mijn kookboek met 100 makkelijke recepten Ć©n stap voor stap foto’s.

    32,50
    Koop via mijn shop
  • Website shop the tools (7)

    Miljuschka’s koksmes

    Mijn eigen koksmes! Dit mes is een echte alleskunner, en een goed koksmes is onmisbaar in de keuken.

    49,99
    Koop via mijn shop
  • Website shop the tools (1)

    Keukenmachine

    De Kitchenaid keukenmachine is Ʃcht jouw beste vriend in de keuken.

    524,26
    Koop via bol.com
Mijn Cheesecakeboek

Het lekkerste cadeau voor de feestdagen!

Mijn Cheesecakeboek staat vol met heerlijke cheesecake-recepten. Van makkelijk tot moeilijk, maar liefst meer dan 80 exemplaren.

Nu met €10,- korting, koop het Cheesecakeboek nu voor €24,99 in plaats van van €34,99. Of geef 'm cadeau! Want zeg nu zelf, er is toch geen lekkerder cadeau dan dit voor de feestdagen?

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.