Volkorenquiche met bietjes

Quiche

Deze quiche met bietjes: een goedgevulde hartige taart met lekker veel vezels. Een quiche is  een hartige taart, meestal gemaakt met een korstdeeg (of zanddeeg-bodem), maar soms ook gemaakt van bladerdeeg. De vulling wordt gemaakt van eieren en room waar groenten, vlees of vis aan toe zijn gevoegd. In dit recept maak ik een quiche van volkorendeeg. Met lekker veel vezels en daardoor dus extra vullend én gezond. 

Pecorino: een verrukkelijke Italiaanse kaas

Voor de vulling van deze volkorenquiche met bietjes gebruik ik pecorino kaas. Dit is een harde Italiaanse schapenkaas met een zoute, pittige smaak dankzij de schapenmelk. De naam is afkomstig van het Italiaanse woord pecora, dat schaap betekent.

Pecorino is een heerlijke kaas om ‘uit het vuistje’ te eten, met bijvoorbeeld een mooi glas Chianti erbij. Naast een tafelkaas, is het ook een perfecte kaasje om te verwerken in gerechten. Door de zoute smaak past deze kaas heel goed bij pasta‘s en pizza, maar laat deze zich ook heel goed combineren met zoete smaken zoals die van vijgen of marmelade.

In dit recept combineer ik ‘m met bietjes. Een echte smaakexplosie, al zeg ik het zelf.

Volkorenquiche met bietjes
Totale tijd1 uur 35 minuten

Volkorenquiche met bietjes

4.25 van 12 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 Personen
  • 250 g volkorenmeel
  • 100 g roomboter
  • 4 takjes tijm
  • 5 eieren
  • 250 g ricotta
  • 50 g geraspte pecorino kaas
  • 5-6 ongekookte bietjes ca. 500 g
  • 2 rode uien 300 g
  • 2 el olijfolie
  • 50 g gemengde sla
  • Peper en zout

Bereidingswijze: 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden (elektrisch), 180 graden (hetelucht).
  • Hak in een keukenmachine het volkorenmeel samen met de roomboter tot een grof kruim. Ris de blaadjes tijm van de takjes en doe samen met 2 eieren en een snufje zout in de keukenmachine. Meng net zo lang tot het deeg samenkomt.
  • Haal het deeg uit de keukenmachine en vorm er een bal van. Rol de bal uit tot een ronde plak van 30 centimeter breed en 0,5 centimeter dik. Bekleed de ingevette quichevorm met het deeg, druk de randjes goed aan en snijd te veel aan deeg weg. Prik met een vork gaatjes in het deeg. Leg er een stuk bakpapier in en vul met bakbonen of ongekookte rijst. Zet de bodem in de oven en bak 15 minuten. Haal de bakvulling en het bakpapier eruit en bak nog eens 10-15 minuten.
  • Maak ondertussen de vulling. Klop in een mengkom de rest van de eieren (3) samen met de ricotta en geraspte pecorino los. Breng op smaak met peper en zout.
  • Schil de bieten en rasp deze op een blokrasp (of in de keukenmachine). Haal de schil van de rode uien en snijd in ringen. Verhit een scheutje olijfolie (2 eetlepels) in een koekenpan en bak de uien in 3-4 minuten rondom bruin.
  • Schenk de ricottavulling in de quichebodem. Verdeel de bietenrasp en rode uien er over. Zet de quiche 30 minuten in de oven tot de vulling gestold is. Versier de quiche met de gemengde sla.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Volkorenquiche met bietjes
Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.

4.25 from 12 votes (11 ratings without comment)