Tempeh
Tempeh is een populaire vleesvervanger die wordt gemaakt van gekookte en gefermenteerde sojabonen. Na de fermentatie worden de sojabonen samengeperst tot een stevig, compact blok. Deze vleesvervanger zit vol met gezonde onverzadigde vetzuren en bevat daarnaast bijna net zoveel eiwit (21%) als vlees! Tempeh heeft van zichzelf een ietwat nootachtige, aardse smaak die soms wordt vergeleken met die van paddenstoelen. Doordat het gemakkelijk de smaak van een saus of kruiden opneemt is het de ideale (plantaardige) basis voor bijna elk gerecht. Gebruik het als vervanging voor gehakt, snijd het in plakken en bak het lekker krokant, hak het fijn of rasp het en voeg het toe aan je favoriete vegetarische chili of gebruik het in de soep, zoals bij de venkel-tomatensoep.
Venkel-tomatensoep met tempeh
Tomaten is een van de meest populaire soepen in ons land. Iedereen heeft zo zijn eigen versie en favoriet. Vandaag geef ik een verrassende draai aan de rode klassieker door de toevoeging van frisse venkel en crispy tempeh kruimels.
Tempeh over? Niet weggooien! Maak hiermee bijvoorbeeld deze nasi met tempeh, champignons en bladgroente.

Venkel-tomatensoep met tempeh
Ingrediënten
- 750 g trostomaten gehalveerd
- 1 ui in vieren
- 2 teentjes knoflook gepeld
- 1 venkel in grove stukken gesneden
- 1 wortel in dunne plakjes gesneden
- 4 el olijfolie
- 4 takjes oregano
- 150 g tempeh in plakjes gesneden
- zout en peper
- 1.5 liter kippen of groentebouillon
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 180 C.
- Verdeel de groenten over een bakplaat. Leg de tomaten met snijkant naar boven. Besprenkel met de olie en oregano en breng alles op smaak met zout en peper. Bak 35-40 minuten in de oven tot de groente zacht en licht gekarameliseerd zijn.
- Hevel de inhoud van de bakplaat over in een soeppan, giet de bouillon erbij en breng aan de kook. Zodra het kookt, zet het vuur laag en laat het 10 minuten zachtjes pruttelen.
- Kruimel of hak ondertussen de tempeh grof en bak krokant in een pan met een beetje olie.
- Gebruik een staafmixer om de soep glad te pureren. Proef en breng op smaak met zout en peper.
- Serveer de soep in diepe komen met de tempeh kruimel bovenop.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
