Tagliolini met gekarameliseerde venkel

Vandaag op het menu: tagliolini met gekarameliseerde venkel. Een simpele pasta bomvol smaken – en een combinatie die je wellicht niet zo snel had verwacht. Sinaasappel, basilicum en verse venkel blijken namelijk wonderwel bij elkaar te combineren!

Tagliolini: een heerlijke pastasoort

Er zijn zoveel soorten pasta, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. In dit recept gebruik ik tagliolini. Deze pasta is net zo lang als spaghetti, maar platter en 2 à 3 mm breed. Je kunt het zien als het dunne zusje van tagliatelle. Kan je geen tagliolini vinden? Of heb je liever een andere pastasoort? Geen probleem! Je kunt het vervangen door elke andere lintpasta.

Wil je liever een wat gezondere en koolhydraatarme pasta? Kies dan eens voor courgetti. Dit zijn slierten van courgette; je kunt deze kant en klaar kopen bij de grotere supermarkt of zelf maken met een spiraalsnijder.  

Mmm: gekarameliseerde venkel 

Deze pasta is explosie van smaken, mede dankzij de venkel. Deze knol smaakt anijsachtig en kan je in zijn geheel toevoegen aan de pasta. Als je venkel verwarmd, wordt de smaak wat zachter en milder. Snij dunne plakken van de knol, maar vergeet ook zeker het venkelgroen niet. Gebruik deze groene fluffy topjes als garnering of mix het door de pasta. 

Probeer ook eens mijn recept voor gegratineerde venkel met rode peper

Tagliolini met gekarameliseerde venkel

Tagliolini met gekarameliseerde venkel
Totale tijd35 minuten

Tagliolini met gekarameliseerde venkel

4.36 van 17 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 personen
  • 1 el boter
  • 1 tl venkelzaad
  • 2 venkelknollen in dunne plakken (eventueel met een mandoline)
  • zeezoutvlokken
  • ½ el bruine basterdsuiker
  • 350 g verse tagliolini of andere verse lintpasta
  • sap en rasp van ½ sinaasappel
  • 1 tl wittewijnazijn
  • 4 takjes basilicum blad geplukt
  • parmezaanse kaas om te serveren

Bereidingswijze: 

  • Verhit de boter met het venkelzaad in een hapjespan. Voeg de plakjes venkel en een snuf zout toe, doe het deksel op de pan en laat de venkel 10-15 minuten op laag vuur smoren.
  • Strooi de basterdsuiker over de venkel en laat nog 10 minuten smoren.
  • Breng intussen een grote pan gezouten water aan de kook voor de tagliolini.
  • Voeg de tagliolini toe aan het kokende water. Voeg tegelijkertijd de sinaasappelrasp, het sinaasappelsap en de wittewijnazijn toe aan de venkel. Schep goed om en laat zonder deksel rustig bubbelen.
  • Giet de tagliolini af; bewaar een scheut van het kookwater. Voeg de pasta toe aan de venkel in de hapjespan en schep om met wat van het kookwater. Laat kort bubbelen tot de saus een klein beetje is ingedikt. Niet te lang, dan wordt de pasta te gaar.
  • Serveer de pasta met het basilicumblad eroverheen en serveer desgewenst met geraspte parmezaanse kaas.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 322kcalKoolhydraten: 58gProteine: 12gVet: 5gVerzadigde vetten: 2gPolyunsaturated Fat: 1gMonounsaturated Fat: 1gTrans Fat: 1gCholesterol: 72mgNatrium: 110mgKalium: 659mgVezels: 4gSuiker: 1gVitamine A: 393IUVitamine C: 15mgCalcium: 82mgIJzer: 4mg
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.