Surinaamse bakkeljauw frita’s

Beleef de Surinaamse keuken met deze Surinaamse bakkeljauw frita’s. Een smaaksensatie waar je niet genoeg van krijgt!

Wat is bakkeljauw?

Bakkeljauw is gezouten en gedroogde kabeljauw. Vroeger droogden de Vikingen hun vis in de koude lucht. Tijdens hun tocht kwamen ze in Portugal, waar de Portugezen hun kunstje afkeken en de kabeljauw eerst zoutten. Nu jaren later, is deze vis nog steeds een heerlijke smaaksensatie. De vis wordt door de visboer opengesneden, de ingewanden worden verwijderd en vervolgens gezouten en opgehangen. 

In dit recept maak ik voor de bakkeljauw een zoet-pittig dipje van mangochutney. Dit is te koop in de betere supermarkt, toko of speciaalzaak – of bestel mangochutney online

De Surinaamse keuken 

De Surinaamse keuken is ontzettend divers en vooral heel erg kleurrijk – met invloeden uit verschillende landen en (eet)culturen. Bekende Surinaamse gerechten zijn pom, roti, zoutvlees en dus die lekkere bakkeljauw. Daarnaast wordt er volop gebruik gemaakt van smaakmakers zoals pepers, knoflook, sojasaus, ketjap en gember. Wat je daar ook eet, je proeft een feestje van smaken. 

Dit is het favoriete gerecht van mijn podcast-gast Nienke Plas. Je beluistert de aflevering van mijn podcast Eetgeheimen met haar hier terug:

Surinaamse bakkeljauw frita's

Surinaamse bakkeljauw frita's
Totale tijd2 uur 30 minuten

Surinaamse bakkeljauw frita's

Pin recept Printen

Ingrediënten

12 stuks
  • 400 g bakkeljauw
  • 1 el boter
  • 1 sjalotje gesnipperd
  • 2 eieren
  • 6 takjes peterselie blad fijngehakt
  • 70 g cassavemeel
  • peper
  • boter of olie om te bakken

Bereidingswijze: 

  • Leg de bakkeljauw in een ruime bak water en laat een paar uur staan. Ververs het water 2 keer, tot de vis lekker is en niet meer té zout. Haal het vel en de graten eruit en hak fijn.
  • Verhit een pan met een eetlepel boter en smoor de gesnipperde sjalot op laag vuur zacht.
  • Doe de bakkeljauw met de sjalot in een kom en voeg ei, peterselie en cassavemeel toe. Meng en breng op smaak met peper. Vorm er stevige balletjes van en druk ze plat tot schijven.
  • Verhit een beetje olie of boter in een koekenpan en bak de viskoekjes rondom bruin en gaar. Serveer de Surinaamse bakkeljauw frita's met een lekker zoet-pittig dipje, zoals mangochutney.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Cheesecakeboek miljuschka
Mijn cheesecake

“Ik zag wel dat je naar m’n cheesecake”

Mijn jarenlange droom is eindelijk uitgekomen, mijn eigen cheesecakeboek. Ik heb maar liefst 18 jaar aan dit boek gewerkt. Wat je kan verwachten?

Meer dan 80 recepten en voor elke gelegenheid de perfecte cheesecake.

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.