Luxe in een pan
Het mooie van een Surf ‘n’ Turf stoofpotje? Het voelt meteen als een feestje. De combinatie van zacht stoofvlees en malse zeevruchten is alsof je land en zee in één hap proeft. Elke lepel is rijk, romig en een beetje decadent, perfect voor als je jezelf eens extra wilt verwennen. En geloof me: dit gerecht werkt fantastisch voor etentjes waar je indruk wilt maken, zonder dat het een urenlange klus wordt.
Een gouden combinatie
De meest beroemde surf ‘n’ turf-combinatie is kreeft en rundvlees, vaak iets als ossenhaas, biefstuk of entrecote. Een fancy gerecht, dat in Amerika ontstond. Het principe van iets van het land en iets uit de zee kun je breder toepassen. Zo is de combinatie uit dit gerecht – chorizo en witvis – een bekende. De krachtige, intense smaak van de chorizo past perfect bij de milde, neutrale smaak van witvis. Een match made in heaven dus.

Saus om bij weg te lepelen
Het hart van dit gerecht is zonder twijfel de saus. Rijk, romig en vol umami, je wilt er alles mee opscheppen, van brood tot extra groente. Een goed stoofpotje draait om balans: de diepe smaak van het vlees, de frisse tonen van de zeevruchten en dan die perfecte, smeuïge saus die alles samenbindt. Serieus, een lepeltje alleen al is reden genoeg om te glimlachen.
Variaties op dit gerecht
Hier combineer ik de chorizo en witvis met bonen. Heb je geen bonen in huis? Kikkererwten zou ook goed kunnen. Voeg in dat geval een extra blik tomatenblokjes toe. Wat groente betreft ga ik voor venkel en cherrytomaten. Paprika is hier ook heel lekker in, of courgette. Zin in wat meer pit? Voeg dan wat chilivlokken toe aan het gerecht, tegelijk met de chorizo. Het knapperige brood erbij maakt het wat mij betreft helemaal af.
Zin in meer gerechten in deze categorie? Ik maakte eerder ook deze surf ‘n’ turf spiesjes, een echte aanrader voor als je houdt van de combinatie van vis en vlees.

Surf ‘n’ turf stoofpotje
Ingrediënten
- 125 g chorizoworst in blokjes
- 1 ui fijngesnipperd
- 1 kleine venkelknol in reepjes
- 1 tl gerookte paprikapoeder naar wens pittig of juist zoet
- 2 tenen knoflook geperst
- 250 g cherrytomaten gehalveerd
- 1 blik tomatenblokjes van 400 g
- 200 gram witte reuzenbonen of limabonen uitgelekt
- 1 blik witte bonen in tomatensaus van 400 g
- 500 g witvis naar keuze bijv. kabeljauw, drooggedept, in grove stukken
- 1 el olijfolie
- zout en zwarte peper
- 4 takjes peterselie blad grof gehakt
Bereidingswijze:
- Doe de chorizo in een braadpan en zet op middelhoog vuur. Bak de blokjes in circa 5 minuten, in hun eigen vet, knapperig.
- Voeg de ui en venkel toe en strooi het gerookte paprikapoeder erover. Draai het vuur omlaag en fruit ze 5 minuten in het chorizovet. Bak de knoflook 1 minuut mee.
- Schep de cherrytomaatjes, tomatenblokjes, reuzenbonen en witte bonen in tomatensaus erdoor. Doe het deksel op de pan, breng aan de kook en laat10 minuten op laag vuur sudderen.
- Bestrijk de witvis met de olijfolie en bestrooi met zout en peper. Nestel de stukken vis in de saus, doe het deksel op de pan en stoof de vis in 10-15 minuten op middelhoog vuur gaar. Roer af en toe door de saus om te voorkomen dat deze aanbakt; draai het vuur eventueel wat lager.
- Proef de saus voor het serveren en breng indien gewenst verder op smaak. Bestrooi met de peterselie.
- Lekker met stevige sneden brood en een goede olijfolie.
- Tip: het is ook lekker om de vis in een koekenpan in olie te bakken en daarna in de stoofschotel te leggen.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
Meer over Miljuschka