Super trifle
Een trifle is een dessert gemaakt van meerdere lagen. Je kunt met dit recept ook meerdere kleine trifles maken (om als individuele toetjes te serveren), maar vandaag kies ik voor één grote super trifle. Ik maak de trifle met een vlaai-vulling, Zwitserse banketbakkersroom, aardbeiden en een laag lemoncurd–slagroom. In een grote vaas ziet het er echt verbluffend uit met al die lagen.
Vond je het maken van deze trifle leuk? Probeer dan ook eens mijn recept voor trifle met banaan en karamel.
Zwitserse banketbakkersroom
Voor deze super trifle ga je eerst aan de slag met het maken van de banketbakkersroom. Dit is een romige vulling met een lichte vanillesmaak. Je maakt de room eenvoudig zelf, en dan is ‘ie toch echt het lekkerste! Vervolgens mix je de afgekoelde room met de door jou opgeklopte slagroom. En voilà: je hebt Zwitserse banketbakkersroom gemaakt. Deze versie is luchtig en vol van smaak. Wat een verwennerij!

Super trifle met aardbeien en banketbakkersroom
Ingrediënten
Voor cakebeslag:
- 175 g zelfrijzend bakmeel
- 50 g amandelmeel
- 175 g suiker
- 3 eieren
- 100 ml naturel yoghurt
- 175 groomboter
- Optioneel voor meer smaak: citroenrasp en/of vanille-extract
Voor de banketbakkersroom:
- 75 g suiker
- 3 eidooiers
- 35 g bloem
- 350 ml melk
- Vanille-stokje
2 soorten room:
- 1250 ml slagroom
- 100 g lemon curd kant-en-klaar uit een potje, of zelfgemaakt
Opbouw:
- 200 g aardbeien
- 2 blikken vlaaifruit aardbeien
Bereidingswijze:
Voor het cakebeslag:
- Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht).
- Smelt de boter in een pannetje, en laat die vervolgens een beetje afkoelen (niet stollen).
- Doe het zelfrijzend bakmeel, de suiker, amandelmeel samen in de kom van de mixer en mix met elkaar. Voeg optioneel voor meer smaak wat citroenrasp en/of vanille-extract toe.
- In een andere kom doe je de eieren en de yoghurt, mix dit even door met een vork. Voeg dit vervolgens toe aan je droge ingrediënten samen met de gesmolten boter en klop het even kort door tot het goed gemengd is.
- Doe het beslag in een royaal ingevet vierkant bakblik van 23 x 23 cm.
- Bak 10 – 15 minuten op 180 graden (hetelucht), of tot een houten prikker er schoon uitkomt. Laat de cake in het bakblik volledig afkoelen.
Voor de banketbakkersroom:
- Meng suiker, vanillemerg en de eidooiers in een kom door elkaar. Voeg ook de bloem toe en roer door tot die helemaal is opgenomen.
- In een pannetje verhit je de melk, zodra het begint te koken draai je het vuur uit.
- Voeg een beetje melk toe aan het eimengsel en roer door tot de melk helemaal is opgenomen. Voeg de rest van de melk dan ook in delen toe en roer tot het een egaal mengsel is.
- Giet het mengsel terug in de pan en zet het vuur weer aan. Breng aan de kook terwijl je blijft roeren tot hij dikker word.
- Stort de room op een plaat en dek af met plastic folie laat helemaal afkoelen.
2 soorten room:
- Klop de slagroom op.
- Mix de helft van de opgeklopte slagroom met de afgekoelde banketbakkersroom. Nu heb je Zwitserse banketbakkersroom gemaakt!
- Mix de rest van de opgeklopte slagroom met de lemon curd in een andere kom. Zet beide vullingen even in de koelkast.
Opbouw:
- Steek sterren uit je plak cake en snij ze doormidden, zodat ze 0,5-1 cm dik zijn. Verkruimel de overgebleven cake en verdeel deze over de bodem van de trifle vorm (of vaas).
- Maak nu laagjes van de room en de aardbeien vlaaifruit-vulling. Dus: vlaai-vulling, Zwitserse banketbakkersroom, verse aardbeien, lemoncurd-slagroom, enzovoort.
- De aardbeien kan je het beste doormidden snijden, en een rand helmaal rondom vol maken. Dan zie je het mooi aan de buitenkant van de trifle. Bouw op met laagjes tot alles op is en zet in de koelkast tot gebruik.
Tip!

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.