Slow-cooked aardappelschotel met appel en worst

Deze slow-cooked aardappelschotel met appel en worst is een perfect winters maaltje. Maar eigenlijk het hele jaar door lekker!

Slow-cooking 

Slow-cooking is het bereiden van eten op een lage temperatuur, voor een langere tijd. Het wordt voornamelijk gebruikt voor het garen van vlees, met als resultaat extreem zacht en smaakvol vlees. Het voordel van slow-cooking is dat het eten nooit overgaar wordt. Natuurlijk duurt de bereiding wel iets langer dan normaal, maar ach: dan heb je ook wel wat!

Lekkere worst in deze aardappelschotel

In deze aardappelschotel gebruik ik varkenssaucijzen, maar er zijn natuurlijk verschillende soorten worstjes die je kunt gebruiken. Een varkenssaucijs is een worstje samengesteld uit varkensgehakt en kruiden. Wil je liever geen varkensvlees? Kies dan bijvoorbeeld voor runder- of lamsworstjes. Je kunt ook kiezen voor gekruide worstjes, en zelfs vegetarische worstjes!

Een lichtzoete toets in deze aardappelschotel komt van de appel: hiervoor kun je Elstar of Jonagold appels gebruiken.

De ideale ovenschotel

Ovenschotels zijn makkelijk te maken en kun je ook van te voren alvast klaar maken. Ideaal voor een drukke werkdag! Een mooie ovenschaal is natuurlijk een must. Geen schaal in huis? Deze glazen ovenschotel van Pyrex is fantastisch om in huis te halen.

Liever vega? Maak dan eens mijn zuurkool ovenschotel met Ookworst.

Slow-cooked aardappelschotel met appel en worst

Slow-cooked aardappelschotel met appel en worst
Totale tijd1 uur 45 minuten

Slow-cooked aardappelschotel met appel en worst

Nog geen beoordelingen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 personen
  • 50 g boter plus extra
  • 3 uien in dunne halve ringen
  • zeezoutvlokken
  • 4 appels klokhuis eruit en in plakjes
  • 1 kg vastkokende aardappels geschild, in dunne plakjes
  • 500 ml hete kippen- of groentebouillon
  • 4 varkenssaucijzen in plakjes
  • 3 takjes peterselie

Bereidingswijze: 

  • Smelt de helft van de boter in een koekenpan. Voeg de ui toe, bestrooi met een flinke snuf zout en bak op laag vuur 15 minuten.
  • Smelt de rest van de boter in een tweede koekenpan en bak hierin de appels 15 minuten op laag vuur.
  • Verwarm intussen de oven voor op 180 °C. Vet de ovenschaal in met wat extra boter.
  • Bedek de bodem van de ovenschaal met een derde van de aardappelplakjes en wat zout. Verdeel er de helft van de ui, de helft van de appels en de helft van de worst overheen. Herhaal de lagen en eindig met een laag aardappel. Giet de bouillon erbij.
  • Bak de schotel ongeveer 1 uur in de oven, tot de bouillon is opgenomen door de aardappels en ze gaar zijn. Dek af met aluminiumfolie als de bovenkant te donker wordt.
  • Garneer met peterselie.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 721kcalKoolhydraten: 81gProteine: 23gVet: 35gVerzadigde vetten: 15gPolyunsaturated Fat: 4gMonounsaturated Fat: 14gTrans Fat: 1gCholesterol: 94mgNatrium: 845mgKalium: 1723mgVezels: 11gSuiker: 26gVitamine A: 550IUVitamine C: 66mgCalcium: 76mgIJzer: 4mg
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.