Deze slow-cooked aardappelschotel met appel en worst is een perfect winters maaltje. Maar eigenlijk het hele jaar door lekker!
Slow-cooking
Slow-cooking is het bereiden van eten op een lage temperatuur, voor een langere tijd. Het wordt voornamelijk gebruikt voor het garen van vlees, met als resultaat extreem zacht en smaakvol vlees. Het voordel van slow-cooking is dat het eten nooit overgaar wordt. Natuurlijk duurt de bereiding wel iets langer dan normaal, maar ach: dan heb je ook wel wat!
Lekkere worst in deze aardappelschotel
In deze aardappelschotel gebruik ik varkenssaucijzen, maar er zijn natuurlijk verschillende soorten worstjes die je kunt gebruiken. Een varkenssaucijs is een worstje samengesteld uit varkensgehakt en kruiden. Wil je liever geen varkensvlees? Kies dan bijvoorbeeld voor runder- of lamsworstjes. Je kunt ook kiezen voor gekruide worstjes, en zelfs vegetarische worstjes!
Een lichtzoete toets in deze aardappelschotel komt van de appel: hiervoor kun je Elstar of Jonagold appels gebruiken.
De ideale ovenschotel
Ovenschotels zijn makkelijk te maken en kun je ook van te voren alvast klaar maken. Ideaal voor een drukke werkdag! Een mooie ovenschaal is natuurlijk een must. Geen schaal in huis? Deze glazen ovenschotel van Pyrex is fantastisch om in huis te halen.
Liever vega? Maak dan eens mijn zuurkool ovenschotel met Ookworst.

Slow-cooked aardappelschotel met appel en worst
Ingrediënten
- 50 g boter plus extra
- 3 uien in dunne halve ringen
- zeezoutvlokken
- 4 appels klokhuis eruit en in plakjes
- 1 kg vastkokende aardappels geschild, in dunne plakjes
- 500 ml hete kippen- of groentebouillon
- 4 varkenssaucijzen in plakjes
- 3 takjes peterselie
Bereidingswijze:
- Smelt de helft van de boter in een koekenpan. Voeg de ui toe, bestrooi met een flinke snuf zout en bak op laag vuur 15 minuten.
- Smelt de rest van de boter in een tweede koekenpan en bak hierin de appels 15 minuten op laag vuur.
- Verwarm intussen de oven voor op 180 °C. Vet de ovenschaal in met wat extra boter.
- Bedek de bodem van de ovenschaal met een derde van de aardappelplakjes en wat zout. Verdeel er de helft van de ui, de helft van de appels en de helft van de worst overheen. Herhaal de lagen en eindig met een laag aardappel. Giet de bouillon erbij.
- Bak de schotel ongeveer 1 uur in de oven, tot de bouillon is opgenomen door de aardappels en ze gaar zijn. Dek af met aluminiumfolie als de bovenkant te donker wordt.
- Garneer met peterselie.
Voedingswaarde per portie

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.