Salade saai? No way! De waarheid is dat salades eigenlijk alleen saai zijn als je ze saai maakt. Als je dus niet volledig geniet van elke hap van die prachtige, frisse groenten, is er een simpele verklaring: je doet het verkeerd.
Wie je niet hoeft te vertellen hoe je een goede salade maakt zijn de Italianen. Met een beperkt aantal verse ingrediënten worden de lekkerste gerechten gemaakt.
Salade alla anna d’antuono
Het credo van de Italianen is vers, vers en nog eens vers! Met deze overheerlijke salade alla anna d’antuono haal je Italië in huis. Ondanks de eenvoudige bereiding is het een ware smaaksensatie, iets waar niet alleen Italianen, maar ook Paul de Leeuw dol op is.
Tijdens mijn podcast Eetgeheimen – waar hij samen met zijn zoon Kas de Leeuw te gast was – vertelt hij waarom deze zomersalade zijn persoonlijke favoriet is, maar ook over hoe het er in de keuken van huize de Leeuw aan toegaat en het kookboek Moeten, Mogen en Uitsloven wat hij samen met zijn oudste zoon Kas maakte. Vader en zoon zijn beiden culinaire lekkerbekken en staan dan ook graag in de keuken. Al zijn ze daar bijna nooit samen te vinden, want ieder heeft zijn eigen aanpak. Dat mag de pret niet drukken, in tegendeel. Hun gedeelde liefde voor eten en koken was de basis voor hun kookboek. Een hommage aan hun 60 lievelingsgerechten. Nieuwsgierig naar de keukengeheimen van Paul of het lievelingsgerecht van zoon Kas? Je beluistert de aflevering met Paul en Kas hier terug.
Maak salade als een pro
Kom jij zelf tijdens het maken van het salade niet veel verder dan een blaadje sla en de welbekende tomaat? No worries, ik ga je helpen. Met deze tips zijn jouw salades vanaf nu altijd on point.
- Mix en match verschillende soorten (blad)groenten. Denk: spinazie, romaine, rucola, boerenkool, radicchio, gemengde groenten, kool, ijsberg, frisée en andijvie. Het contrast tussen de verschillende soorten sla zorgt niet alleen voor nog meer smaak en voedingstoffen, het ziet er ook nog eens een stuk mooier uit.
- Werk met verschillende texturen. Of het nu gaat om knapperige kool, een zachtgekookt eitje of gebakken halloumi voor een verrassende bite. Het combineren van verschillende texturen (en smaken) zorgt voor een optimaal mondgevoel en zo wordt iedere hap een feestje.
- Over textuur gesproken, niemand – zelfs niet de grootste saladehaters die er zijn – kan een hekel hebben aan frisse salade met een goede crunch. Gehakte noten (amandelen, pistachenoten, cashewnoten en pijnboompitten), geroosterde kikkererwten of quinoa zijn hier perfect voor.
- Gewassen, gehakt of geroosterd, seizoensfruit zorgt voor een optimale smaak en biedt vaak een natuurlijk zoet element. Citrus zoals bloedsinaasappels, kumquats of mandarijnen doen het niet alleen goed in dressings en vinaigrettes maar ook in partjes zijn ze een welkome toevoeging aan je salade. Maar ook ander fruit, zoals druiven, appel of aardbeien kunnen heel goed in een salade verwerkt worden.
- Gebruik kruiden en specerijen om de smaak van je salade tot een ‘next level‘ te tillen. De combinaties zijn echt eindeloos. Probeer bijvoorbeeld eens mijn salade met geroosterde pastinaak met rode ui en honing, kruiden en prosciutto of deze groene salade met kruidenyoghurt-dressing.
Tip van Paul: Serveer hem als Anna. Met een lach en een glas witte wijn.

Salade alla anna d’antuono
Ingrediënten
- 1 rijpe galia-meloen
- 500 gram gele cherrytomaatjes
- 3 gekookte eieren
- 2 bollen mozzarella
- 1 kropje radicchio
- 200 gram Taggiasche olijven
- 3 eetl. olijfolie
- 1 eetl. citroensap
- zout en versgemalen zwarte peper
- 1/2 bosje paarse basilicum
Bereidingswijze:
- Maak de meloen schoon door de zaadlijsten eruit te halen, schil hem en snijd de meloen in stukjes (niet te klein en niet te groot).
- Halveer de tomaatjes en doe ze met de meloen in een grote schaal. Pel de eieren, snijd ze in grove stukken en voeg ze toe aan de schaal.
- Scheur de mozzarella en de sla in grove stukken. Doe samen met de olijfjes, olijfolie en het citroensap in de saladeschaal en meng goed. Breng op smaak met zout en peper.
- Maak af met gescheurde blaadjes basilicum en serveer koud.
Tip!

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.