Rode risotto met walnoten en pecorino

Sommige gerechten maak je vooral omdat de kleur zo waanzinnig is. Deze rode risotto is daar een heel goed voorbeeld van. Ik hou van het aardse van bietjes, en dat komt heel goed naar voren in deze risotto. Je kunt natuurlijk rauwe bieten gebruiken en die dan zelf roosteren, maar voor de snelheid kies ik er dit keer voor om gekookte bietjes te gebruiken. Die zijn goed verkrijgbaar bij de supermarkt en voor deze rode risotto is het wel zo snel en makkelijk om tijd te besparen.

Tips voor de beste rode risotto

  • Kies de juiste rijst: Voor risotto gebruik je altijd arborio of carnaroli. Deze soorten bevatten precies genoeg zetmeel om dat heerlijk romige resultaat te krijgen. 
  • Wijn maakt het af: Een scheutje droge witte wijn of zelfs rode wijn geeft de risotto net dat extra laagje smaak. Het hoeft geen dure wijn te zijn, maar wel eentje die je zelf lekker vindt om te drinken. 
  • Verse bouillon is key: Risotto draait om de smaak van de bouillon. Maak je eigen groentebouillon of gebruik een kwalitatieve bouillonblokje zonder te veel zout. 
Rode risotto

De wijn in deze rode risotto vervangen?

Wil je geen rode wijn gebruiken omdat je dit gerecht met kinderen gaat eten, dan kun je dat ook vervangen door wat extra bouillon. Het meeste van de wijn verdampt weliswaar, maar als je liever niet het risico neemt, dan kun je het dus vervangen door bouillon.

Ben je geen fan van bietjes, maar wel zin risotto? Probeer dan eens deze groene risotto.

Voor een vleugje extra luxe

Wil je dit gerecht nog wat chiquer maken? Rasp er vlak voor het serveren een klein beetje truffel overheen of druppel er wat truffelolie over. Het geeft de risotto een diepe, aardse smaak die perfect past bij de rode biet en walnoten.

Rode risotto
Totale tijd45 minuten

Rode risotto met walnoten en pecorino

4.45 van 60 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 personen
  • 400 gr gekookte bietjes
  • 1 el olijfolie
  • 25 gr boter
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 300 gr risottorijst
  • ¼ tl gedroogde tijm of ½ bosje verse tijm blad gerist
  • 150 ml rode wijn
  • 1 liter groentebouillon
  • 75 gr walnoten
  • 45 gr pecorinokaas geraspt

Bereidingswijze: 

  • Haal de bietjes uit de verpakking en vang daarbij eventueel vocht op. Zet het vocht opzij en snijd de bietjes in kleine blokjes.
  • Verhit de olie en boter in een pan. Fruit hierin de ui 5 minuten op zacht vuur. Voeg de risottorijst en tijm toe, schep om en bak kort mee, tot de rijst glazig is.
  • Blus de rijst af met de rode wijn. Draai het vuur omhoog en breng de wijn al roerend aan de kook. Zorg intussen dat de bouillon in een steelpan, tegen de kook aan, klaarstaat.
  • Schep zodra de wijn is opgenomen een paar scheppen bouillon bij de rijst. Laat de rijst garen terwijl je regelmatig roert. Voeg, wanneer het vocht bijna verdwenen is, meer bouillon toe. Na circa 20 minuten is de rijst gaar. (Is de bouillon op maar de rijst nog niet helemaal gaar, voeg dan wat extra kokend water toe.)
  • Rooster intussen de walnoothelften enkele minuten in een droge koekenpan. Schud ze op een snijplank en hak ze in stukjes.
  • Roer de bietjes door de risotto, samen met het eventuele opgevangen bietjesvocht. Schep de pecorino en het grootste deel van de walnoten erdoor. Doe het deksel op de pan en laat de risotto 5 minuten rusten.
  • Proef, breng op smaak met zout en peper en serveer bestrooid met de rest van de noten.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 624kcalKoolhydraten: 82gProteine: 14gVet: 24gVerzadigde vetten: 7gTrans Fat: 1gCholesterol: 25mgNatrium: 1267mgKalium: 622mgVezels: 7gSuiker: 14gVitamine A: 774IUVitamine C: 9mgCalcium: 177mgIJzer: 5mg
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.