Crunchy patatas bravas

Pittige tomatensaus & aïoli

Dit keer gaat de reis verder naar Spanje en maak ik mijn klassieke patatas bravas. Of je dit nu als snack wilt genieten of als tapasgerechtje, in beide gevallen is het heerlijk. Het tapasgerechtje bestaat uit crunchy gebakken aardappelen geserveerd met saus. Dit keer maakte ik het klaar met een lekker pittige tomatensaus. Dat hoort officieel bij patatas bravas. Máár, waarom zou ik maar een saus maken als ik er ook twee kan maken? Ja, goede vraag.  Ik maak er daarom gewoon twee! Ik kan namelijk geen genoeg krijgen van mijn zelfgemaakte aïoli.

Patatas bravas

Patatas bravas kun je echt mega snel klaarmaken, zelfs als je twee linkerhanden hebt. Toch heb ik nog een tip voor je. Ik vind aardappeltjes namelijk nog lekkerder als ze echtra krokant zijn, dat geeft een fijne crunch. Om de perfecte crunch te krijgen, hoef je maar een stap extra te volgen: je kookt de aardappeltjes heel kort voor en stopt ze daarna pas in de airfryer.


Warning: dit recept is ondanks de eenvoud enorm lekker, dus ga er maar van uit dat een portie niet genoeg is. Maak er daarom meteen twee! Eentje met de tomatensaus en eentje met een lekker romige aïoli. Twee vliegen in een klap! 

Patatas bravas uit de airfryer
Totale tijd22 minuten

Patatas bravas uit de airfryer

4.34 van 27 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 portie(s)

Ingrediënten

  • 500 gr vastkokende aardappelen geschild, in stukjes en kort voorgekookt
  • Zout

Voor de pittige tomatensaus

  • 80 ml olijfolie
  • 1,5 el pittige paprikapoeder
  • Snufje cayenne optioneel, afhankelijk van hoe heet je het wilt hebben
  • 1-2 el bloem
  • 200 ml kippenbouillon
  • Zout naar smaak
  • 2 el tomatenketchup
  • ½ el honing

Voor de aïoli

  • 1 bol knoflook
  • olijfolie
  • 150 ml mayonaise

Bereidingswijze: 

  • Voor de patatas bravas kook ik de aardappeltjes even kort voor. Twee tot drie minuten is voldoende maar dat zorgt dat ze net even wat krokanter worden in de airfryer.
  • Laat de aardappeltjes goed afkoelen en uitlekken voor je ze in de airfryer doet.
  • Bak ze op 180˚C voor ongeveer 17 minuten (met smart sensing technology kwam het uit op 17 minuten).
  • Maak de tomatensaus door de ingrediënten bij elkaar te mengen in een steelpannetje. Breng dit aan de kook en laat even indikken. Breng op smaak met zout en peper indien nodig.
  • Maak de aïoli: Snijd het topje van de bol knoflook, besprenkel de bol knoflook met olijfolie en zet de bol in de oven voor 15 minuten op 200 graden. Check bij de gehalveerde bollen knoflook of de teentjes mooi zacht zijn. Zijn ze zacht? Knijp de geroosterde knoflook uit de velletjes en prak samen met de mayonaise tot een romige aioli-dip. 
  • Serveer de goudgeel gebakken aardappeltjes met de pittige saus.

Tip!

De Smart Sensing Technology is een feature van de nieuwe Philips Airfryer XXL en zorgt ervoor dat de tijd en de temperatuur automatisch wordt aangepast tijdens de bereiding. Hierdoor is het eten altijd perfect gaar.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 316kcalKoolhydraten: 30gProteine: 4gVet: 21gVerzadigde vetten: 3gCholesterol: 2mgNatrium: 157mgKalium: 618mgVezels: 3gSuiker: 6gVitamine A: 232IUVitamine C: 25mgCalcium: 19mgIJzer: 1mg
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.