Even voor de mensen die nog nooit van Pastel de Nata hebben gehoord. Dit zijn hemelse, romige custardtaartjes uit Portugal. Knapperig bladerdeeg, romige vulling, heerlijk gekarameliseerd bovenop! Traditioneel worden ze gemaakt met vanille, maar ik dacht: “Mil, waarom niet eens experimenteren met citroensmaak? Ohja, en abrikozen.”
Wat is Pastel de Nata?
Een pastel de nata is een Portugees roomgebakje dat bestaat uit een knapperig, bladerdeegachtig kuipje gevuld met een romige, zoete eiervla. Het gebakje wordt traditioneel in een hete oven gebakken, waardoor de bovenkant van de vulling licht gekarameliseerd wordt en er donkere vlekjes ontstaan. Deze vlekjes zijn kenmerkend voor een echte pastel de nata en geven het gebakje zijn unieke uiterlijk.
De oorsprong van de pastel de nata
Het geheim van de perfect pastel de nata
Het maken van de ultieme pastel de nata is een ware kunst. Het bladerdeeg moet flinterdun en knapperig zijn, terwijl de vulling romig en zijdezacht hoort te zijn. Het geheim zit ‘m in de juiste balans van ingrediënten en de perfecte baktijd. Wanneer je een authentieke pastel de nata proeft, ervaar je een explosie van smaken – van de zoete vanillevulling tot het subtiele aroma van kaneel en citroen.
Waar vind je de beste Pastel de Nata?
Hoewel je tegenwoordig pastel de nata in veel bakkerijen en cafés over de hele wereld kunt vinden, is er niets dat kan tippen aan de authentieke smaak van een vers gebakken exemplaar in Portugal. Als je ooit in Lissabon bent, moet je zeker een bezoek brengen aan de beroemde Pastéis de Belém-bakkerij, waar de originele pastel de nata-receptuur al generaties lang zorgvuldig wordt bewaakt.
Hoe pastel de nata bewaren?
Als je de pastel de nata binnen 1-2 dagen opeet, kun je ze het beste op kamertemperatuur bewaren. Doe ze in een afgesloten trommel of doos en zet ze op een koele, donkere plek. Zo blijven ze een paar dagen goed. Bewaar pastel de nata niet in de koelkast, want dan worden ze klef en zompig.
Invriezen van pastel de nata
Ga je de taartjes pas later eten? Dan kun je pastel de nata het beste invriezen. Zo gaan ze zeker 2-3 maanden mee zonder veel kwaliteitsverlies. Laat afgekoelde taartjes eerst apart van elkaar aanvriezen op een met bakpapier beklede plaat in de vriezer. Verpak ze daarna luchtdicht in diepvrieszakjes of -bakjes.
Ontdooi ingevroren pastel de nata langzaam in de koelkast. Warm ze daarna eventjes op in een voorverwarmde oven van 180 graden, tot ze weer warm en knapperig zijn.
Dus, de volgende keer dat je zin hebt in iets zoets, ga dan voor een heerlijke pastel de nata. Trust me, je smaakpapillen zullen je dankbaar zijn! Hoe je ze maakt? Dat zie je hier.

Pastel de Nata met citroen
Ingrediënten
- 4 citroenen bio
- 400 ml melk
- 250 gr suiker
- 40 gr bloem
- 4 eidooiers
- 8 plakjes bladerdeeg
- 16 abrikozen helften uit blik
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 250 graden hetelucht.
- Snijd met een dunschiller de schil van de 1 citroen en doe deze samen met de melk in een steelpan. Breng de melk aan de kook. Haal nadat het kookt de pan van het vuur en laat de melk afgedekt met plasticfolie een half uur afkoelen.
- Meng ondertussen 240 gram suiker en bloem in een kom. Voeg het suiker-bloemmengsel toe aan de warme melk en kook ca 2 minuten tot het iets indikt, roer regelmatig. Laat daarna 10 minuten, af en toe roerend, afkoelen.
- Klop de eidooiers en de citroenrasp van 2 citroenen door het melkmengsel. Dek het mengsel af met plasticfolie en laat het mengsel verder afkoelen.
- Ontdooi de plakjes bladerdeeg. Bekleed de holtes van de muffinvorm met bladerdeeg, snijd te veel bladerdeeg weg. Verdeel het afgekoelde mengsel over de bladerdeegbakjes. Leg in elke muffinholte 2 halve abrikozen.
- Bak de pastel de nata in de voorverwarmde oven ongeveer 17-20 minuten, of tot ze goudbruin zijn.
- Meng ondertussen 3 theelepels suiker en citroenrasp van 1 citroen door elkaar. Haal de pastel de nata uit de oven en bestrooi ze met het suiker-citroenraspmengsel. De taartjes zijn zowel warm als koud lekker.
Tip!

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.