Pasta, I love it! Net als bijna iedereen, want niet voor niets is pasta een veelgeliefd gerecht. Pasta is er in vele vormen en maten en dat worden er alleen maar meer. Zo zijn dit de laatste trends in pasta-land.
Terug naar het begin
De oorsprong van pasta is niet helemaal duidelijk, maar het wordt algemeen aangenomen dat het in China is ontstaan en vervolgens naar Italië is gebracht door Marco Polo tijdens de 13e eeuw. Er zijn echter ook theorieën dat pasta zijn oorsprong heeft in het Midden-Oosten of Noord-Afrika.
De oudste bekende vermelding van pasta dateert uit de 1e eeuw na Christus, toen de Romeinse dichter Horatius schreef over “lagana”, dunne vellen deeg die waren gekookt en geserveerd met saus. Lasagne kennen we allemaal, maar de pasta die we nu veel zien is felgekleurd en gemaakt van allerlei verschillende ingrediënten.
Gekleurde pasta
Op TikTok en Instagram kan ik eindeloos lang naar pasta filmpjes kijken. Zo ben ik dol op het account van cookingwithfiona, zij maakt pasta in de meest leuke kleuren en printjes. Elke ravioli is echt een kunstwerk. Gekleurde pasta kan op verschillende manieren worden gemaakt, afhankelijk van de gewenste kleur en het gewenste type pasta. Er zijn verschillende soorten natuurlijke kleurstoffen die je kunt gebruiken om pasta te kleuren, zoals spinazie, bieten, tomaten, paprika’s, wortels, saffraan, etc. Je kunt de groenten of kruiden pureren of het sap gebruiken om de kleurstof te maken. Ik maakte bijvoorbeeld deze oranje pasta.
Dit bericht op Instagram bekijken
Gezonde pasta
Er is een groeiende vraag naar gezondere pastavarianten, zoals pasta gemaakt van volkoren meel, linzen of kikkererwten. Deze varianten zijn vaak rijk aan eiwitten en vezels en worden als gezonder beschouwd dan traditionele pasta.
Ook kiezen steeds meer mensen voor een vegetarisch of veganistisch dieet en daarom zijn er veel pasta-recepten die specifiek zijn ontworpen om aan deze behoeften te voldoen. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van plantaardige eiwitbronnen, zoals tofu of tempeh, of door het vervangen van traditionele kaassauzen met veganistische alternatieven op basis van cashewnoten of amandelen.
Eenpans pasta
Met een druk leven willen mensen vaak snel en eenvoudig eten bereiden. Daarom zijn er steeds meer pasta-recepten en -producten die snel en gemakkelijk te bereiden zijn, zoals instant pastagerechten of eenpansgerechten. Ik maak bijvoorbeeld lasagne in één pan.
Orzo
Is het rijst of is het pasta? Orzo wordt beschouwd als een pastasoort. Het is gemaakt van tarwegriesmeel en water, net als andere soorten pasta, en wordt vaak gebruikt in salades, soepen en stoofschotels. Hoewel de vorm van orzo lijkt op rijstkorrels, is het geen graankorrel, maar dus een pasta. Wel kan orzo worden gebruikt als vervanging voor rijst in sommige gerechten vanwege de vergelijkbare vorm en textuur zoals in deze kipstoof met meiknol en orzo.
