Zomerdrankjes 2022, wat zijn de trends?

Stijgende temperaturen en de zon die zich steeds meer laat zien, dat kan maar een ding betekenen: de zomer komt eraan en dus is het tijd voor zomerdrankjes. In de tuin, op het terras of op het balkon; genieten van een verkoelend drankje is altijd een goed idee. Maar wat moet je deze zomer nou drinken om er écht cool bij te zitten? Ik zocht het voor je uit.

RTD’s

RTD staat voor: Ready To Drink, ofwel kant-en-klare cocktails of -mixdranken. Hoewel ze al jarenlang bestaan – weet je nog die blikjes Passoa-jus? – heeft Corona ervoor gezorgd dat ze deze zomer weer volop in trek zijn. En ik ben fan! Hoe leuk ik het ook vind om zo nu en dan mijn innerlijke Tess Posthumus te channelen en mezelf te ontpoppen tot een ware cocktailshaker (soort van dan hè). Op een warme dag grijp ik net zo graag naar een RTD. Wel zo makkelijk: ijsklontjes in een glas, cocktail uitschenken en ontspan!

Hard seltzer

Ik kan het me bijna niet voorstellen, maar mocht het je toch ontgaan zijn: hard seltzer zijn eenvoudige cocktails, die voor een klein deel bestaan uit alcohol, afgetopt met een non-alcoholische mixer. Soort van Spa Fruit met een kick. Het wordt gemaakt van koolzuurhoudend water, vaak met een smaakje en alcohol (zo’n 5%). De toenemende belangstelling voor drankjes met minder alcohol zorgen voor de nog steeds groeiende populariteit van dit drankje. Wil jij van jouw blikje hard seltzer nog net even iets specialers maken? Het drankje is natuurlijk al fijn, maar ook een ideale basis voor een killer-cocktail. Dus weg met die ‘veilige’ Aperol spritz en hallo extra verfrissende margarita, sprankelende Tom Collins of next-level gin fizz!

Golden oldies

Nieuw is niet altijd beter. En dat blijkt ook op drankgebied helemaal waar. Er zijn namelijk heel wat nostalgische drankjes die opnieuw spot-on zijn. Zo is de slushie – yep, dat chemische ijsdrankje – helemaal terug van weggeweest. Maar ook piña colada’s en andere retro-cocktails zie je deze zomer weer volop op de menukaarten. Niet vies van een beetje nostalgie? Maak dan eens mijn Blue cocktail: een tropisch drankje met Blue Curaçao, daarmee wordt een avondje herinneringen ophalen nóg leuker.

Blue Curaçao Blue cocktail

Het échte werk

Tequila doet het deze zomer erg goed. En dan heb ik het niet over die goedkope ‘rotzooi’ die je dronk tijdens je studententijd, maar over ‘the good stuff’! Toegegeven: een shotje tequilla is wellicht geen crowdpleaser, maar ik weet zeker dat een Paloma – een bruisende cocktail met tequila en grapefruit soda – wel hoge ogen gooit. Of gooi een scheutje bij deze meloencocktail. Wel even wachten tot de kinderen naar bed zijn natuurlijk.

Ook de Mexicaanse mezcal moét je zeker eens proberen. Mezcal wordt net als tequila gemaakt van de bladeren van agave. Maar eenmaal gestoomd in ondergrondse putten krijgen ze een meer rokerige toets. Move over Mexican Mule, tijd om plaats te maken voor Mezcal mule.

Dat Mexico veel meer is dan alleen tequila en mezcal hoef ik vast niemand te vertellen. Kort geleden reisde ik met m’n lief en Felina die kant op voor wat welverdiende rust. Oké, misschien werd er ook wel een beetje gewerkt, maar met een goede reden; want speciaal voor Miljuschka magazine maakte ik een travelguide over Mexico-Stad. Zodat ook jij weet waar je moet zijn voor de beste tequilla of taco. Curioso? Bestel jouw exemplaar van het magazine hier.

Dranquilo

Voor wie de volledige cocktailervaring wil, maar niet de alcohol, bieden mocktails nog meer dan ooit een oplossing. Het ABV-tje – de hipster term voor een mocktail – is momenteel populairder dan ooit. Even geen alcohol. Omdat je op je calorieën wilt letten, zwanger bent, de BoB of gewoon eens een keer geen behoefte hebt aan een kater. Voor mij geldt het laatste. Het aanbod is al lang niet meer beperkt tot alcoholvrij bier, wijn of ‘hipsterdrankjes’ zoals kombucha. Een van de allersnelst groeiende segmenten in het drankenschap zijn namelijk de non-alcoholic spirits. Denk aan gin, spritz of een digestief minus de booze. En dat dat alles behalve saai hoeft te zijn bewijst het Britse Lyre’s met hun gigantisch aanbod aan non-alcoholische spirits. Of je nou het glas heft op taco tuesday of een fabulous friday fiesta, ze hebben een non-alcoholische spirit om van iedere gelegenheid een feestje te maken. Nip, nip, hoera! Extra leuk: de flessen zien er ook nog eens stuk voor stuk geweldig uit. Daarvoor alleen zou je ze al willen hebben.  

lyres

 

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.