Paprikasoep

Paprikasoep vol vitamine

Laten we beginnen met de gezondheidsvoordelen van paprikasoep. Paprika’s staan bekend om hun hoge gehalte aan vitamine C, maar wist je dat ze ook een uitstekende bron zijn van vitamine A, B6 en E? Deze vitamines ondersteunen je immuunsysteem, verbeteren de gezondheid van je huid en bevorderen een goede stofwisseling. Daarnaast bevatten paprika’s ook veel antioxidanten zoals luteĆÆne en zeaxanthine, die beschermen tegen ziektes en vroegtijdige veroudering. Oftewel die paprika, die moet je te vriend houden. 

Variaties op paprikasoep

Een ander groot pluspunt van paprikasoep is de veelzijdigheid. Er zijn talloze manieren om de basissoep aan te passen en te variƫren naar jouw smaak. Hou je van pittig? Voeg dan wat chilipoeder of verse pepers toe. Liever een romige soep? Mix er na het koken wat roomkaas of kokosmelk doorheen. Je kunt ook spelen met verschillende kruiden en specerijen zoals tijm, oregano, komijn of zelfs een snufje kaneel voor een verrassend accent.

Qua toppings zijn de mogelijkheden al helemaal eindeloos. Werk je soep af met wat verkruimelde fetakaas, geroosterde pompoenpitten, een swirl van pesto of wat knapperige croutons. Of serveer er een stokbroodje met kruidenboter bij voor een vullende maaltijd. Door steeds weer met andere smaken en texturen te combineren blijft paprikasoep altijd verrassend en interessant. Soep is nu eenmaal altijd een goede basis. 

Paprikasoep miljuschka

Makkelijk recept

Misschien wel de beste eigenschap van paprikasoep is het gemak. Je hebt geen ingewikkelde kooktechnieken of exotische ingrediĆ«nten nodig om een heerlijke soep op tafel te zetten. Het basisrecept is supersimpel: fruit de uien en knoflook, voeg de paprika’s en andere groenten toe, laat even stoven en pureer met bouillon tot een gladde soep. Binnen een half uurtje staat er een voedzame en smakelijke maaltijd op tafel.

Mealprep

Daarbij is paprikasoep ook nog eens heel geschikt om in grote hoeveelheden te maken en in te vriezen. Kook gewoon een grote pan en vries porties in voor drukke dagen. Zo heb je altijd een gezonde maaltijd achter de hand, zelfs als je geen tijd of zin hebt om uitgebreid te koken. Ideaal voor de donkere wintermaanden of een regenachtige herfst of zomerdag. 

Of je nu een beginner bent in de keuken of een ervaren chef, paprikasoep is een no-brainer. Het is makkelijk te maken, bomvol smaak en ook nog eens voedzaam. Dus waar wacht je nog op? Je smaakpapillen zullen je dankbaar zijn. Hoe je ‘m maakt? Het recept voor mijn paprikasoep? Die vind je hieronder.

Paprikasoep miljuschka
Totale tijd1 uur 5 minuten

Paprikasoep

4.74 van 15 stemmen
Opslaan Printen

Benodigdheden

  • grote bakplaat
  • blender of staafmixer
  • maatbeker

Ingrediƫnten

  • 6 rode paprika’s
  • 2 rode uien
  • 800 gr kerstomaatjes
  • 4 el olijfolie
  • 2 tl gerookt paprikapoeder
  • 4 tenen knoflook
  • 150 gr feta
  • 100 ml slagroom
  • 500 ml groentebouillon
  • peper en zout
  • 1 bosje verse basilicum

Bereidingswijze: 

  • Verwarm de oven voor op 200 °C (boven- en onderwarmte) of 180 °C (hetelucht). Halveer de paprika’s, verwijder de zaadjes en snijd in grove stukken. Snijd de uien in parten en halveer de kerstomaatjes. Meng met 4 el olijfolie, paprikapoeder, 1 tl zout en peper. Verdeel over een bakplaat en leg de ongepelde knoflooktenen ertussen.Ā 
  • Rooster de groenten ca. 45 minuten tot zacht en licht gekarameliseerd. Schep halverwege om.Ā 
  • Haal de groenten uit de oven, verwijder de knoflookschillen en knijp de tenen uit boven de groenten. Pureer met de bouillon tot een gladde soep. Voeg de slagroom toe en roer door.Ā Ā 
  • Verwarm de soep en breng op smaak met zout en peper. Verdeel de soep over kommen en maak af met verbrokkelde feta en wat basilicum.

Tip!

Tip
Voor de basilicumolie laat je de olie door de theedoek heen druppelen. Wanneer je de olie er doorheen duwt wordt de olie troebel. Je kunt de olie een paar dagen in de koelkast bewaren. Ook lekker over past of gegrilde kip.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Meer over Miljuschka
Gedoe uit, feest aan

Miljuschka Magazine

Deze feestdagen doen we het anders. Zonder gedoe en met heel veel feest! Van kerstmenu's tot comfortfood en heel veel meer. Jij hoeft je nergens zorgen om te maken.

Daarnaast bestaat Miljuschka Magazine 5 jaar! En wie jarig is, trakteert. Dus sluit je nu een abonnement af, dan krijg je daar heel veel lekkers bij.

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.

4.74 from 15 votes (8 ratings without comment)