Paprikasoep

Paprikasoep vol vitamine

Laten we beginnen met de gezondheidsvoordelen van paprikasoep. Paprika’s staan bekend om hun hoge gehalte aan vitamine C, maar wist je dat ze ook een uitstekende bron zijn van vitamine A, B6 en E? Deze vitamines ondersteunen je immuunsysteem, verbeteren de gezondheid van je huid en bevorderen een goede stofwisseling. Daarnaast bevatten paprika’s ook veel antioxidanten zoals luteïne en zeaxanthine, die beschermen tegen ziektes en vroegtijdige veroudering. Oftewel die paprika, die moet je te vriend houden. 

Variaties op paprikasoep

Een ander groot pluspunt van paprikasoep is de veelzijdigheid. Er zijn talloze manieren om de basissoep aan te passen en te variëren naar jouw smaak. Hou je van pittig? Voeg dan wat chilipoeder of verse pepers toe. Liever een romige soep? Mix er na het koken wat roomkaas of kokosmelk doorheen. Je kunt ook spelen met verschillende kruiden en specerijen zoals tijm, oregano, komijn of zelfs een snufje kaneel voor een verrassend accent.

Qua toppings zijn de mogelijkheden al helemaal eindeloos. Werk je soep af met wat verkruimelde fetakaas, geroosterde pompoenpitten, een swirl van pesto of wat knapperige croutons. Of serveer er een stokbroodje met kruidenboter bij voor een vullende maaltijd. Door steeds weer met andere smaken en texturen te combineren blijft paprikasoep altijd verrassend en interessant. Soep is nu eenmaal altijd een goede basis. 

Makkelijk recept

Misschien wel de beste eigenschap van paprikasoep is het gemak. Je hebt geen ingewikkelde kooktechnieken of exotische ingrediënten nodig om een heerlijke soep op tafel te zetten. Het basisrecept is supersimpel: fruit de uien en knoflook, voeg de paprika’s en andere groenten toe, laat even stoven en pureer met bouillon tot een gladde soep. Binnen een half uurtje staat er een voedzame en smakelijke maaltijd op tafel.

Mealprep

Daarbij is paprikasoep ook nog eens heel geschikt om in grote hoeveelheden te maken en in te vriezen. Kook gewoon een grote pan en vries porties in voor drukke dagen. Zo heb je altijd een gezonde maaltijd achter de hand, zelfs als je geen tijd of zin hebt om uitgebreid te koken. Ideaal voor de donkere wintermaanden of een regenachtige herfst of zomerdag. 

Of je nu een beginner bent in de keuken of een ervaren chef, paprikasoep is een no-brainer. Het is makkelijk te maken, bomvol smaak en ook nog eens voedzaam. Dus waar wacht je nog op? Je smaakpapillen zullen je dankbaar zijn. Hoe je ‘m maakt? Het recept voor mijn paprikasoep? Die vind je hieronder.

Paprikasoep miljuschka
Totale tijd1 uur 5 minuten

Paprikasoep

5 van 10 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

  • 6 rode paprika’s
  • 2 rode uien
  • 800 gr kerstomaatjes
  • 4 el olijfolie
  • 3 tl gerookt paprikapoeder
  • 4 tenen knoflook
  • 3 el sinaasappelsap
  • 200 gr feta
  • 200 ml slagroom
  • 500 ml groentebouillon
  • peper en zout

Basilicumolie

  • 30 gr verse basilicum
  • 120 ml olijfolie

Bereidingswijze: 

  • Verwarm de oven alvast voor op 200 graden boven- en onder warmte of 180 graden hetelucht.
  • Halveer de paprika’s en haal de zaadjes er uit, snijd in grove stukken. Haal de schil van de ui en snijd in parten. Halveer de kerstomaatjes. Meng in een ruime mengkom 4 eetlepels olijfolie, gerookt paprikapoeder, peper en 1 theelepel zout. Hussel voorzichtig de groenten er door en verdeel ze gelijkmatig over een grote bakplaat. Leg de ongepelde knoflooktenen tussen de groenten.
  • Rooster de groenten in de voorverwarmde oven ca. 45 minuten, of tot ze zacht en licht gekarameliseerd zijn. Schep ze halverwege om.
  • Pureer ondertussen de feta en slagroom tot een glad mengsel en bewaar in de koelkast tot gebruik.
  • Leg de basilicumblaadjes in een grote kom en schenk er kokend heet water op. Laat 10 tellen staan en giet direct af. Spoel ze af met koud water. Pureer de basilicum samen met de olijfolie glad in de blender of met een staafmixer. Giet de basilicumolie door een schone theedoek in een fles of potje.
  • Haal de bakplaat uit de oven en verwijder de knoflooktenen. Schep de geroosterde groenten in een hoge maatbeker. Knijp de knoflooktenen uit boven de groenten. Pureer de groenten met een staafmixer, voeg de bouillon toe en pureer tot een gladde soep.
  • Verwarm de soep en roer het sinaasappelsap erdoor. Serveer de soep met een fetaroom swirl en een drizzle basilicumolie.

Tip!

Tip
Voor de basilicumolie laat je de olie door de theedoek heen druppelen. Wanneer je de olie er doorheen duwt wordt de olie troebel. Je kunt de olie een paar dagen in de koelkast bewaren. Ook lekker over past of gegrilde kip.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.

5 from 10 votes (6 ratings without comment)