Tips voor de allerlekkerste nasi met tempeh
Nasi wordt nog lekkerder als je de rijst al een dag van tevoren kookt, laat afkoelen en de dag erna opbakt. Dat maakt ‘m nog smaakvoller! In combinatie met tempeh is het helemaal een feestje! Tempeh wordt gemaakt van sojabonen, en is een hele goede bron van eiwitten en vezels. Deze nasi met tempeh serveer je met een snelle roerbak van ui, knoflook, champignons, paprika, bladgroente en tot slot natuurlijk de verkruimelde tempeh, die je eerder hebt aangemaakt met ketjap manis. Qua groene bladgroente kun je bijvoorbeeld snijbiet of Chinese kool kiezen, die je van tevoren in reepjes snijdt. Ben je benieuwd naar een ander Aziatisch vega(n) gerecht? Probeer dan ook eens mijn: vegan tofu curry met doperwtjes
Lekker met sambal
Je maakt deze nasi met tempeh compleet met fijngesneden bosui, wat sojasaus en je favoriete sambal. Tip: sambal kun je ook zelf maken! Bijvoorbeeld sambal mbe, van sjalotjes, knoflookt, chilipepertjes, trassipoeder en kaffirlimoentjes (of gewone limoen).


Nasi met tempeh, champignons en bladgroente
Ingrediënten
- 300 g witte rijst
- 200 g tempeh
- 2 el ketjap manis
- 1 el plantaardige olie
- 1 ui fijngesnipperd
- 2 tenen knoflook geperst
- 250 g kastanjechampignons in plakjes
- 1 gele paprika in repen
- 200 g bladgroente bijv. snijbiet of Chinese kool, in reepjes
- 2 el sojasaus
- 2 bosuitjes in ringetjes
- sambal
Bereidingswijze:
- Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Laat helemaal afkoelen. (Doe dit het liefst al een dag van tevoren, dat maakt de nasi nog lekkerder.)
- Verkruimel de tempeh boven een kom. Schep de ketjap manis door de tempeh en zet apart.
- Verhit de plantaardige olie in een wok of grote koekenpan. Fruit hierin de ui 5 minuten op laag vuur. Bak de knoflook 1 minuut mee. Voeg de champignons en paprika toe, draai het vuur omhoog en roerbak enkele minuten. Voeg de bladgroente toe en roerbak enkele minuten mee. Voeg de tempeh toe en roerbak 2 minuten.
- Voeg nu de gekookte, afgekoelde rijst en de sojasaus toe. Schep om tot de rijst goed heet is. Verdeel over grote kommen en bestrooi met bosui. Serveer de nasi met sambal.
Voedingswaarde per portie

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.